26 / 04 / 2024

Ömer Aras: Bankalara tüketicilere kredi vermeyin mesajı verildi!

 Ömer Aras: Bankalara tüketicilere kredi vermeyin mesajı verildi!

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Perakende Günleri'nde yaptığı konuşmada sektörü uyardı. Aras, önümüzdeki yıl tüketimin kısılmak istendiğini belirterek, bankalara tüketicilere kredi vermeyin mesajının verildiğini söyledi...


Son zamanlarda tartışılan taksitli alışverişe sınır hazırlığı Perakende Günleri'nde gündeme oturdu. Finansbank Yönetim Kurulu Başkam Ömer Aras, bankalara "KOBİ'lere kedi verin, tüketicilere vermeyin" mesajının verildiğini belirterek, perakende cirolarının düşeceğini söyledi. Aras, alışverişin yüzde 28'inin taksitli alışverişlerle gerçekleştirildiğini belirtti. 


Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Perakende Günleri, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün başladı. Etkinlikte konuşan Ömer Aras, perakende sektörü ile bankacılığın birbiriyle etkileşim halinde olduğunu söyledi. Türkiye de dahil olmak üzere dünyada stresli bir dönemden geçildiğine işaret eden Aras, "2013 yılında iki farklı Türkiye gördük. Türkiye'de mayıs ayına kadar sükunetli bir piyasa vardı, ancak mayısta FED Başkanı'nın konuşması ile dünya allak bullak oldu. İkinci olay ise Türkiye'de yaşanan Gezi Parkı olayları. Bu olaylar faaiz ve kur üzerinde negatif etkilerde bulundu" dedi.

 

Bu iki olay üst üste oturunca 6 seviyesindeki faizlerin 9'u gördüğünü  belirten Aras, bundan sonra bu olayların nereye gideceği ne şekilde gelişeceğinin ileride olacaklara bağlı olduğunu söyledi. 



Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Vahap Küçük de, etkinlikte perakendenin dününü ve bugününü değerlendirdi. Küçük, 10 yıl önce 60 milyar dolar büyüklükten bugün 295 milyar dolara yükselen perakende sektörünün 2013'ü ise yüzde 12 büyüme ile kapatacağını söyledi. Yine bu yıl yüzde 10 artış ile 50 bin yeni istihdam oluşturulduğu bilgisini veren Küçük, modern perakendenin gelişimi ile birlikte kayıtdışılığında önemli oranda azaldığını dile getirdi. Küçük, sektörün her yıl Türkiye'nin büyüme rakamlarını üzerinde büyüdüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti: "Bugün modern perakende sektöründe 3 binin üzerinde marka yurtdışına açıldı. 88 milyar dolar büyüklüğe sahip bu alanda 620 bin istihdam oluşturuldu ki burada kadın istihdamı da önemli rakamlarda." 


2014'te büyüme yüzde 4'ün altında kalacak

2014 yılı öngörülerini de paylaşan Aras, şunları kaydetti: "2013'te Türkiye, hükümetin tahminlerine göre yüzde 3.7 büyüme ile kapatacak. Biz Türkiye'nin büyümesinin 2013 yılında yüzde 4'ün üzerine çıkacağını, 2014'te ise yüzde 4'ün biraz altında kalacağını düşünüyoruz." Politika yapıcılarının 2014'te kesinlikle tüketimi kısmak istediğine işaret eden Aras, "Bankalara da 'Gidin KOBİ'lere kredi verin, tüketicilere fazla kredi kartları kullanımı artıyor. Kredi kartı kulllanımının yüzde 28'i taksitli. Taksite de sınırlama getirilirse, bunun perakendeye etkileri olacak, Dolayısıyla perakendedeki cirolar 2014'te biraz etkilenebilir" uyarısında bulundu.


Türkiye'de gidilecek yol var

Etkinliğin açılış konuşmasında Türkiye'deki AVM sektörünü değerlendiren Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Başkam Hulusi Belgü de bugün 60 milyar dolar ciroya ulaşan AVM'lere 14 milyar dolan yabancı olmak üzere toplam 45 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi. Sektörde daha gidilecek yolun olduğunu ifade eden Belgü, yeni AVM yatırımında Türkiye'nin Rusya'nın ardından ikinci sırada olduğunu, AB'de ise 160 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşan sektörün yavaşlamaya başladığını söyledi.


Dünya Gazetesi