28 / 03 / 2024

Murat Kader: Yatırımlar hızla sürüyor!

Murat Kader: Yatırımlar hızla sürüyor!

İki Design Group Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Murat Kader, yıl içinde 1.7 milyon metrekarelik 14 proje anlaşması imzaladıklarını belirterek, yatırımların hızla sürdüğünü söyledi.


İki Design Group Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Murat Kader, yıl içinde 1.7 milyon metrekarelik 14 proje anlaşması imzaladıklarını belirterek, yatırımların hızla sürdüğünü söyledi. Bugüne kadar 440 projeyi kapsayan 22.5 milyon metrekarede çalışma yaptıklarını kaydeden Kader, yeni yıl için yapılan anlaşmalarda gayrimenkul yatırımlarının devam ettiğini gördüklerini vurgulayarak, “Sektör oyuncuları cesurca yatırıma devam ediyor. Durmadan gayret ettiklerini görüyoruz. Alıcı da fırsat oluştuğu için, belki yatırım ortamına güvendiği için alımını sürdürüyor” dedi.


‘Cinsi değişti’


2015-2016 arasında ‘metrekare bazında’ düşüş olmadığını kaydeden Kader, ‘cins’ değişikliği olduğunu ifade etti. Kader, “Ofisi, hastanesi, oteli olan karma projeler bu yıl atağa geçti. Geçen yıl oranı yüzde 62’ydi, bu yıl yüzde 83’e çıktı” dedi. Tema İstanbul, Vadistanbul, Emaar Square, Piyalepaşa İstanbul gibi büyük ölçekli, karma projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Kader, 106 kişilik bir ekip olduklarını dile getirdi.


Türk halkının balkonlu projeler sevmesine rağmen, balkonların daha minimize hale geldiğini, balkonun mevcut emsal içine dahil olduğu için daha az tercih edildiğini belirten Kader, “149 metrekare dairede KDV yüzde 1, balkon dahil olunca KDV artıyor” dedi.


14 ödül aldı


Murat Kader, yıl içinde uluslararası boyutta 14 ödül, 6 yılda da 46 uluslararası ödül aldıklarını anlatan Kader, “Amerika’dan, Asya’dan çok önemli rakipler vardı. Bu yarışmalar sadece projeye bakmıyor, dokusu, çağdaşlığı, geri dönüştürülebilirliği, kullanılan malzeme, enerji tüketimi, fonksiyonellik gibi pek çok nokta sizi öne çıkarıyor. Bu anlamda zaten European/International Property Awards dünyanın çok uluslu en önemli etkinliği. Diğer yarışmaların bazılarına AB üyesi olmadığımız için katılamıyoruz” diye konuştu.


Eski Rize Stadı yerine karma proje


Murat Kader, İstanbul dışında Adana, Bodrum, Rize gibi çeşitli şehirlerde de proje geliştirecekleri bilgisini verdi. Eski Rize Stadı arazisi üzerinde önemli bir proje çalıştıklarını belirten Kader, “Rize’de düz yer bulmak çok zor. O yüzden proje çok değerli. Hafriyat çalışmaları başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla oluşturulan ‘Rize Yatırım Grubu’ yapıyor” diye konuştu. Kader Ayrıca, yurtdışında ise Tahran, Kerkük ve Erbil’de çalışacaklarını ifade etti.


Büyükşehir her zaman  cazip geliyor 


Kanal İstanbul çevresinde 3 milyon kişinin barınması öngörülen yaşam alanlarının önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Kader, “Umarız ki İstanbul merkezinden gelecek 3 milyon kişi burada yaşar. Anadolu’dan gelecek yeni göç ise zor olur. Tüm metropoller göç alıyor ve merkez her zaman çekici olacak” dedi. 


Milliyet



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri