Yapı kimyasalları sektöründe büyümek istediklerini ifade eden Meta Grup Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Turan Ağırkaya, " Yangına dayanıklı ısı ve yalıtım sıvası üzerinde çalışıyoruz " dedi
Meta Grup, ateşe dayanıklı sıva üretecek Yapı kimyasalları üretimi yapan Meta Grup ateşe dayanıklı sıva üretecek. Yapı kimyasalları sektöründe büyümek istediklerini ifade eden Meta Grup Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Turan Ağırkaya, 'Yangına dayanıklı ısı ve yalıtım sıvası üzerinde çalışıyoruz. Bin 750 derecelik ateşe dayanıklı bir sıva üretmeyi planlıyoruz. Bu konuda deneme ürünü yaptık. Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Yangına karşı dayanıklı bims ve tuğla üreteceğiz" açıklamasını yaptı. Şu anda ısı yalıtımında kullanüan EPS ve XPS levhalarının hammaddesinin petrol olduğunu belirten Ağırkaya, "Bu ürünler, petrol içerikli olduğu için yangına dayanma gibi bir durum söz konusu değil. ArGe çalışması yaptığımız ürünlerle soğuk ve sıcağa karşı koruma öngörüyoruz" dedi.
"Pazar payımız düştü" Ağırkaya, yapı kimyasallarında; fayans yapıştırıcı, derz dolgu, ısı yalıtım levha yapıştırıcı, levha sıvası, dekoratif mineralli sıva, tamir harcı, kendüiğinden yayılan zemin sertleştirici beton üretimi yaptıklarını kaydetti. Günlük 125 ton/gün üretim kapasitesine sahip olduklarını aktaran Ağırkaya, "Kapasitemizin yüzde 20'sini kullanıyoruz. Geçtiğimiz yıl Sivas'ta pazarın yüzde 60'ına hakimdik. Bu sene yüzde 20'sine hakimiz. Sivas'ta yapı kimyasalları üretiminin artması, dışarıdan ürün girmesi ve inşaat sektörünün durgun olması nedeniyle pazar payımız düştü. Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu bölgesi üe çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
"Bin 150 metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz" Öz sermaye ile kurulu bir firma olduklarının altım çizen Ağırkaya, "Toplam bin 150 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. Dekoratif mineralli sıva Sivas'ta çok tutulan ürünümüz oldu. Mineralli sıvamız diğer ürünlere göre boya kullanımım Günlük 125 ton/gün üretim kapasitesine sahip olduklarını aktaran Genel Müdür Turan Ağırkaya, kapasitelerinin yüzde 20'sini kullandıklarını belirtti.
yüzdelO azaltıyor. 10 galon boya gereken bir alanda, dokuz galon boya kullanılabiliyor. Bu yönü ile ekonomik bir ürün" diye konuştu.
"Kimyasalların hiç birinin Türkiye'de üretilmemesi nedeniyle kazancımızın yüzde 45lik bir dilimi yurtdışına gidiyor" diyen Turan Ağırkaya "Hammadde; Hollanda, İngiltere, Çin, Japonya Almanya'da bulunuyor. Biz ithalatçı firmalardan alı yoruz. Sivas bir maden şehri olmasına rağmen ba zı hammaddeleri civar illerden alıyoruz" dedi Ağırkaya, 2014'te yalıtım grubundaki dübel ve kö şeli filenin üretimini de bünyelerine dahil ederek ürün yelpazelerini genişletmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Dünya Dosya