Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Plan ve Bütçe Komisyonu' nda Bakanlığının 2014 yılı bütçesi sunumuna, vefat eden tiyatro sanatçısı Nejat Uygur'a rahmet dileyerek başladı....
- Turizmdeki gelişmeler-
"Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra turizm sektörünün çalışmalarıyla Türkiye, bugün Dünya turizminde şampiyonlar ligindedir" diyen Bakan Çelik, Türkiye'nin turizmdeki başarısını bu sene de sürdürdüğünü vurguladı. Çelik, şunları söyledi:
"Turizmde sahip olduğumuz potansiyelin açığa çıkması ve turizmimizin çeşitlendirilmesi için gösterilen çabalarla, 11 yılda 11 basamak yükselerek, turist sayısında dünya seyahat pazarının en büyük 6. ülkesi olduk. Geçen yıl yerleştiğimiz bu konumu gelir ve turist sayısını artırarak bu yıl da sürdürdük. Dünya Turizm Örgütünün raporuna göre, 2013 yılının ilk 8 ayında turizm gelirini en hızlı artıran 3. ülkeyiz. Yine aynı rapora göre turist sayısında dünya turizmi yüzde 5 büyürken, Türkiye yüzde 10 büyüyerek dünya ortalamasını 2’ye katlamıştır."
İnsanlığın ortak hafızasının değerli unsurlarını barındıran ve zenginliğiyle göz kamaştıran kültür mirasının omuzlarına ağır sorumluluklar yüklediğini dile getiren Çelik, "Tarihimize, geleceğimize ve insanlık ailesine karşı sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmek ve ülkemizin kültürel kalkınmasını hızlandırmak amacıyla kapsamlı bir faaliyet programı yürütüyoruz" diye konuştu.
Çekim ve ziyaret mekanları olarak kültür turizmine büyük katkı sağlayan müzelerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Çelik, "Bakanlık müzelerinin yanı sıra diğer kurumlarımızın ve özel sektörün etnografya, şehir, sanat, tarih ve tematik müzeler açması, son yıllarda yaşanan önemli gelişmelerden biridir" dedi.
-Ören yerlerinde ziyaretçi artışı-
Bakanlık olarak ören yerlerinin hizmete açık hale getirilmesi, mevcutların ise ziyaretçi sayısı ve ziyaret kalitesinin artırılması için çalıştıklarını bildiren Çelik, şöyle devam etti:
"Müze ve örenyerlerimizin gişe ve işletmelerinin modernizasyonuyla hem ziyaretçi sayısında hem de gelirde yüksek artışlar sağladık. Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yerlerinin 2002'de ziyaretçi sayısı 7 milyon 400 bin idi. Bu rakam 2012'de 4 katına çıkarak 28 milyon 780 bine ulaşmıştır. 2013'ün ilk 10 ayında ise ziyaretçi sayısı 26 milyonu aşmıştır."
Bakan Çelik, 2002'de 26 milyon lira olan müze ve örenyeri gelirinin 2012'de 280 milyon lirayı aştığını, 2013'ün ilk 10 ayında ise 212 milyon 800 bin lira gelir elde edildiğini söyledi.
Son on yılda uluslararası düzeyde kültür alanındaki en dikkat çekici gelişmelerden birinin Dünya Mirası Listesi'ndeki varlık ve alanlardaki artış olduğunu anlatan Çelik, "Asıl listedeki kültür varlıklarımızın sayısı 9’dan 11’e, geçici listedeki varlıklarımızın sayısı ise 17’den 41’e yükselmiş, toplam varlık sayımız 26’dan 52’ye çıkarılmıştır" bilgisini verdi.
-Arkeolojik kazı ve arıştırmalar -
Diğer ülkelerle kültür ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesine de önem verdiklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"2013 yılı itibarıyla toplam 65 ülke ile Turizm İşbirliği Anlaşması, 100 ülke ile Kültür İşbirliği Anlaşması, 56 ülke ile Kültürel Değişim Programı ve 34 Mutabakat Zaptı imzalamış durumdayız. Uluslararası işbirliği kapsamında mevcut 255 resmi belgenin 147’si son 10 yılda düzenlenmiştir. Bu veri, kültür ve turizm alanında ülkemizin yükselen gücünün önemli bir kanıtıdır."
Kültür mirasına sahip çıkmanın bir diğer yolunun kazı ve araştırmalar olduğuna işaret eden Bakan Çelik, "2013'de Ekim ayı sonu itibarıyla ülkemizde, Bakanlar Kurulu kararı ile Türk bilim adamlarınca gerçekleştirilen kazı çalışmalarının sayısı 123, yabancı bilim adamları tarafından gerçekleştirilen kazı sayısı 43 olmuştur" diye konuştu.
Türk bilim adamlarınca 84, yabancı bilim adamlarınca 15 yüzey araştırmasının yapıldığını söyleyen Çelik, 2013 Ekim ayı sonu itibarıyla kazı ve araştırma çalışmalarına Bakanlığınca yaklaşık 31 milyon lira ödenek sağlandığını ifade etti.
-Marmaray Projesi -
Marmaray Projesi sırasında tarihe saygının gereklerine uyulduğunu vurgulayan Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylece İstanbul tarihini yeniden yazdıracak önemli eserler de kültür hazinelerimize katılmıştır. Marmaray Projesi'nde, 35 bin envanterlik eser kayda girmiş, 3 bin 250 etütlük eserin restorasyon ve konservasyonları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kazılarda Bizans dönemine ait 37 gemi kalıntısı açığa çıkarılmıştır. Bulunan eserler Osmanlı'dan neolitik döneme kesintisiz tarihlenmektedir. Yenikapı’da ortaya çıkarılan neolitik dönem yerleşmesiyle İstanbul’un tarihinin 8 bin 500 yıl olduğu ortaya çıkmıştır. Marmaray Projesi, İpek Yolu’nun yeniden stratejik eksende birinci plana ulaştığı bir dönemin kapısını aralayan ve hayallerin gerçekleştiği büyük bir ulaşım projesi olduğu kadar, belki de dünyanın en verimli ve en büyük arkeolojik çalışması olarak da tarihe geçmiştir diyebiliriz. Eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesinde geçici olarak sergilenmektedir. Kalıcı olarak sergilenecekleri iki yeni müze yapmayı planlıyoruz."
AA
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler