19 / 05 / 2024

Madencilikte bağımsız denetim olmalı!

Madencilikte bağımsız denetim olmalı!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği, Manisa Soma'da yaşanan facia üzerine yaptığı açıklamada, "Soma’daki maden ocağında meydana gelen iş kazasına sebep olan sorunların en başında 'yetersiz denetim' gelmektedir" dedi. İşte o açıklama...


Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Onur Kurulu Başkanı Hüseyin Kaya ve Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Saraçoğlu imzalı açıklama şöyle;


"Denetimden sorumlu olan 'iş güvenliği uzmanları'nın, işverene bağlı çalışıyor olması ve ücretini işvereninden alıyor olması etkin bir denetim sistemi oluşmasının önündeki başlıca engeldir.  


Yapı denetim sektörü için de söylediğimiz ve olması için çaba gösterdiğimiz 'Bağımsız Denetim' bu sektörde de mutlaka olmalıdır. Denetim uzmanları kamu adına hareket edebilir ve ücretini kamu kuruluşundan alır ise gerçek ve etkin bir denetimden söz edilebilir. Bu durumda denetimciler gerektiğinde ceza uygulayabilir ve çalışmaları geçici de olsa durdurabilirler. Ancak böyle bir sistem oluştuğu takdirde Soma ve Zonguldak Kozlu’da yaşananlara benzer felaketlerin tekrarı önlenebilir. 


Bu vesile ile Soma’da meydana gelen felakette yaşamını kaybeden madencilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı ve yaralılara acil şifalar dileriz."