23 / 11 / 2024

Limak Yatırım yurtdışına yöneldi!

Limak Yatırım yurtdışına yöneldi!

Limak Yatırım’ın yurtdışı faaliyetleri devam ediyor. Çimento grubunu birleştirerek 2. büyük çimento fabrikası olan Limak Yatırım, sektörde Afrika’ya yöneldi. Gözünü yurtdışına çeviren şirket, hedeflerini büyüttü.


Çimento grubunu birleştirerek 2. büyük çimento fabrikası olan Limak Yatırım, sektörde Afrika’ya yöneldi. Elektrik dağıtımında da gözünü yurtdışına çeviren şirket, hedeflerini büyüttü.


Limak Yatırım’ın yurtdışı faaliyetleri devam ediyor. Hedeflerini büyüten şirket, çimentoda Afrika pazarına yöneldi. Elektrik dağıtımında da yurtdışı pazarına açılmak isteyen şirket, 2017 hedeflerini bu doğrultuda belirledi. Afrika pazarında özellikle çimentosektöründe çok sayıda proje potansiyeli olduğunu söyleyen Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Çimento alanında Afrika’ya özel önem veriyoruz. Elektrik dağıtımında da yurtdışına açıldık. Yani iyi yaptığımız işleri hem Türkiye’de hem de yurtdışında büyütmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.


DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, havaalanı yapımında konsantrasyonu bozmamak için Sabiha Gökçen’i Malezyalılara sattıklarını, bu konuda herhangi bir ülkeye odaklanmadıklarını, dünyanın neresinde olursa olsun uygun projeleri değerlendireceklerini söyledi. Afrika’ya ise çimento yatırımlarıyla birlikte girdiklerini dile getiren Özdemir, kıtada özellikle altyapı ve üstyapı alanında çok sayıda proje potansiyeli bulunduğunu aktardı. Limak Holding olarak son dönemlerde, Türkiye’nin prestijli projelerine katkı sağlamanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Ebru Özdemir, 3’üncü Havalimanı Projesi'nin, Ankara Hızlı Tren Garı’nın bir süre önce teslim edildiğini, 3’üncü Havalimanı’nın ise 2018 yılında tamamlanacağını söyledi. İnşaatı devam eden Kargı Barajı’nın 2017 yılında açılacağını kaydeden Özdemir, yurtdışında ise Kahire Havaalanı’nda Terminal-2’nin devreye alındığını anlattı.


Ukrayna’da metro projesini üstlendi


Havaalanı projelerinde konsantrasyonu bozmamak ve yeni havaalanlarına odaklanmak için Sabiha Gökçen’deki hisselerinin tamamını Malezyalılara sattıklarını dile getiren Ebru Özdemir, aldıklarında 3 milyon olan yolcu sayısının, devrettikleri tarihte 28 milyona çıktığını söyledi. Ukrayna’da bir metro projesi üstlendiklerini, Afrika’da ise iki tane çimento tesisi yaptıklarını anlatan Özdemir, “Senegal’de yarım kalan bir havalimanı projesine ilişkin sözleşmeyi de başka bir Türk firması ile beraber imzaladık ve bunun inşaatını önümüzdeki sene bitirmeyi öngörüyoruz. Projeyi tamamladıktan sonra 20 yıl boyunca da işletmesini yürüteceğiz” diye konuştu.


Ebru Özdemir, havaalanı konusunda kendilerine bir hedef bölge belirlemediklerini, dünyanın her yerinde proje üstlenebileceklerini dile getirdi.


Sektördeki ilk üç firma arasında yer almak istiyor


3’üncü Köprü ek yollarını bağlayan Kuzey Marmara Otoyol yanı sıra TANAP’ın son kesim işlerine de başladıklarını aktaran Ebru Özdemir, Hamitabat Termik Santrali projesinin de sürdüğüne değinerek "Hamitabat Termik Santrali projemiz devam ediyor. Türkiye çevresindeki tüm Doğu Avrupa, Afrika, Kuveyt ve Suudi Arabistan’daki yeni projeleri de takip ediyoruz" dedi. 2023 yılına ilişkin bulundukları sektörlerde ilk 3 firma arasına girme hedefi belirlediklerinin altını çizen Ebru Özdemir, bu süreçte lokomotifin inşaat olduğunu, 2016 yılında Türkiye’deki çimento grubunu birleştirerek, ikinci büyük çimento firması haline geldiklerini söyledi.


‘Türkiye’nin mevcut büyümesi yeterli değil'


Türkiye’nin hedefl erine ulaşabilmesi için mevcut büyüme ortalamasının yeterli olmadığına değinen Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, inşaat ve altyapı sektörleriyle yüzde 4-5 gibi büyüme seviyelerine ulaşılabileceğini belirtti. Afrika yatırımları konusunda Avrupalı firmaların, kendilerinin müteşebbis yapılarını görerek ortak yatırım önerileriyle geldiğini vurgulayan Ebru Özdemir, “Bize ‘Türkiye’yi özellikle Afrika’da işbirliği için ideal aday olarak görüyoruz’ diyorlar. Avrupa’nın ucuz finansman kaynaklarıyla tecrübemizi birleştirerek önemli projeler üstlenebiliriz” şeklinde konuştu.


Kuveyt'te 4.6 milyar dolarlık havaalanı sözleşmesine imza atan Limak, Türk müteahhitlerin yurtdışında aldığı en büyük işi üstlenmiş oldu. Limak, yeni işler için Sabiha Gökçen'i satmıştı.


Dünya



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler