15 / 05 / 2024

Konut desteğini kim nasıl alacak?

Konut desteğini kim nasıl alacak?

Uygulama 6 ay sonra başlayacak. Hükümetin hem tasarruf oranlarını artırmak hem de evi olmayan vatandaşa destek sağlamak üzere hazırladığı Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


KONUTU olmayanların konut alımlarında devlet katkısından yararlanmalarının koşulları belli oldu. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl düzenli ödeme yapanlar, ödeme tutarlarına bağlı olarak, konut satın alınca 15 bin TL’ye kadar devlet katkısı alacak.


Uygulama 6 ay sonra başlayacak. Hükümetin hem tasarruf oranlarını artırmak hem de evi olmayan vatandaşa destek sağlamak üzere hazırladığı Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ev alımında devlet desteğinden yararlanabilmek için öncelikle kişinin 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle ‘tamamı’ kendine ait bir evinin olmaması gerekiyor.


Bu şartı yerine getiren vatandaş, mevduat veya katılım bankasında ‘konut hesabı’ açtıracak. Banka ile sözleşme yapacak. Banka, kişinin kendisine ait bir evi olup olmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden sorgulayacak.


Kişiler, birden fazla konut hesabı açtıramayacakları gibi bu hesap, başka bir bankaya da taşınamayacak. Konut hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsi mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek. Kişi, hesap açılış tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere 30 bin liraya kadar para yatırabilecek. 18 yaşından küçük çocuklar için veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek. Vatandaşın aylık ödemesi 250 liranın altında, 2 bin 500 liranın üzerinde olamayacak. Üç aylık ödemeler ise bu tutarların 3 katı olarak yapılacak. 


KİM NE KADAR KATKI ALACAK?

Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve 15 bin lirayı geçemeyecek. Katkı tutarı, konut hesabına yapılan ödeme sürelerine göre şöyle hesaplanacak:  

- Konut hesabına 36 ila 47 ay süreyle düzenli ödeme yapanlar, hesaptaki tutarın yüzde 15’i oranında devlet katkısı alacak. (Bu tutar 13 bin lirayı geçemeyecek.)

- 48 ila 59 ay düzenli ödeme yapanlar, hesaptaki birikimin yüzde 18’i kadar devlet katkısı alacak. (Bu tutar 14 bin lirayı geçemeyecek.) 

- 60 ay ve üzeri düzenli ödeme yapanlar, hesaptaki birikimin yüzde 20’si katar devlet katkısı alacak. Bu tutar da 15 bin lirayı geçemeyecek. Bu katkı hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.


Hürriyet 



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Konutta devlet desteğinden faydalanabilmenin koşulları belli oldu. Kendisine ait bir konutu olmayan vatandaşların yurtiçinde ilk ve tek konut alımlarına destek olmayı amaçlayan 'Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. 


ÇOCUKLARA DA AÇILABiLiR 

Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek


Buna göre konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak.


18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından hesap açılabilecek


Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. 


EN AZ 250 TL ÖDEYECEK 

Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır ise 2 bin 500 lira olacak.  Bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınacak. Söz konusu şartların ihlali durumunda da konut hesabına devlet katkısı ödenmeyecek ve bu hesap konut hesabı statüsünden çıkartılacak. 


SATIN ALDIĞI KONUTA YOK 

Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için 'Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapması' gerekiyor. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek. 


İşte ödeme tutarları

Düzenli ödeme süreleri şöyle hesaplanacak: 


Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 - 47 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15’i olacak ancak ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek. 


Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 - 59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’i olacak ancak ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek. 


Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için tutarın yüzde 20’si olacak ancak ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek.


6 ay sonra yürürlükte

Yönetmelik kapsamındaki tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Bankaların konut hesabına ilişkin reklam, ilan ve benzeri duyurularında konut hesabı ifadesini kullanmaları zorunlu olacak. Söz konusu yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 


Akşam 



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İlk defa ev alacaklara devlet desteğinin esasları belirlendi. Evlerin 200 bin TL’den başladığı İstanbul’da 15 bin TL destek devede kulak kalacak. Dar gelirlinin ev alması hayal.


Kendine ait konutu olmayanların ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabı ile devlet katkısına ilişkin esaslar belirlendi. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek.


Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Söz konusu hesap, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak.


Kafalar karıştı


Hesaba ödemeler aylık veya üç aylık olarak düzenli şekilde yapılacak, düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. İstanbul’da konut fiyatları 200 bin liradan başlarken 15 bin TL’lik devlet desteğinin ev sahibi olmak isteyen yurttaşların derdine derman olmayacağı ortada.


“Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik hem konut üreticilerini hem de yurttaşın kafasını karıştırdı. Bankalarda biriktirilecek hesaplarda faiz getirisinin olup olmayacağı belli değil. Çünkü yılda ortalama 10-12 gibi faiz geliri elde edilebiliyor. Bu nedenle biriktirilen paranın mevcut mevduat faizlerinden faydalanabiliyor olması gerekiyor ki, bu durum bankaların inisiyatifine bırakılıyor. Yönetmelikte ikinci kafa karıştırıcı husus, 15 bin TL’lik desteğin şu andaki değeri mi yoksa 3 yıl sonraki değeri mi olacak? Bu konuda bir netlik söz konusu değil. Çünkü 15 bin TL 60 ay sonra enflasyon karşısında eriyecek ve bir değeri kalmayacak.


3 yıl sonra


Yardımların konut alındıktan sonra yapılacağı söz konusu. Tapuya gidildiğinde eksik ödemeyi satıcı kabul etmeyecek. Yurttaşın buradaki farkı nereden bulacağı belli değil. En erken destek 3 yıl sonra yapılacağından etkisini 2019’dan önce göremeyeceğiz. Dolayısıyla sektörde şu an etkisi görülemeyecek. Kısa vadede çözüm olamayacağından, hemen konut alacaklara etkisi maalesef yok.


Tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Burada kritik olan kat mülkiyetli veya iskân belgesi almış yapıları kapsıyor olması. Türkiye’deki mevcut konut stoku içinde çoğunluğun dahil olmadığı bir kesişim kümesinden bahsediyoruz. İskân belgesi alınması ve binalarda kat mülkiyeti kurulmasını teşvik etmek amaçlı dahi dikkate alınacağını düşünüyorum” dedi.


Ödeme planı nasıl olacak?


1 Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Şartların ihlali durumunda konut hesabına devlet katkısı ödenmeyecek ve hesap konut hesabı statüsünden çıkartılacak.


2 Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için ‘7 Nisan 2015 itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması’ gerekiyor.


3 Katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015’ten itibaren başka bir konut edinmemiş olması ve konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurma gerekliliği de şartlar arasında yer alıyor.


4 Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.


5 Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.


Büyükşehirlerde işe yaramaz

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik’le 15 bin TL’lik devlet katkısının 100-150 bin TL ile ev sahibi olmak isteyenlere ufak bir tatlandırıcı olacağını söyledi.


İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde ev fiyatları yüksek olduğu için devlet desteğinin işe yaramayacağını vurgulayan Çelik, “Sosyal konut ihtiyacına belki cevap olur. Bu desteğin sektörü ateşleyecek boyutu olmayacak. 15 bin TL’nin şu andaki değer mi 60 ay sonraki değer üzerinden mi verileceği hususu netleşmeli” dedi.


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun da, “Devlet desteğinden faydalanacakların tapu harcı ve banka masraflarından muaf olmaları gerekiyor. Bugün 200 bin TL’lik bir ev satın aldığınızda 8 bin TL tapu harcını alıcı ödüyor. Bankadan kredi çekilecekse, dosya masrafı, ipotek tesis ücreti ve ekspertiz masrafı gibi ek giderler söz konusu oluyor. Bu giderlerden de muaf tutularak ek destekler sağlanmalı” diye konuştu.


Cumhuriyet


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


Hiç ev sahibi olmayanlara verilecek devlet katkısının şartları belli oldu. 6 ay sonra yürürlüğe girecek katkı, 15 bin lirayı aşmayacak. Eşinden, dostundan ev alanlara destek verilmeyecek.

 

Hükümetin geçtiğimiz yıl Ocak ayında inşaat sektörüyle bir araya geldiği zirvede açıkladığı ve 64’üncü Hükümet Eylem Planı’nda 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasına aldığı ‘konut hesabı’ yani ev alacaklara verilecek devlet katkısının şartları belli oldu. Konut hesabı açıp en az 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapanlara konut edinim  tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek. Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

 

Kilit tarih 7 Nisan 

Hükümetin 1 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı, kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için “Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması” gerekiyor.  

 

Konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan tutar yatırılabilecek. Bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Konut hesabı ortak hesap olamayacak. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Konut hesabı başka bir bankaya taşınamayacak. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek. 

 

Üst limit 2.500 TL 

Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar çerçevesinde farklı tutarlarda olabilecek. 

 

Katılımcılar ödeme dönemleri içerisinde toplamda üst sınırı geçmeyecek şekilde birden fazla ödeme yapabilecek. Aylık ödeme planı seçilirse bir dönem içerisinde en fazla üç defa, üç aylık ödeme planını seçilirse bir dönem içerisinde en fazla bir defa ödeme yapmayabilecek. Bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınacak. 

  

3 yıl ödeyene 13 bin lira 

DEVLET katkısı şöyle hesaplanacak: 

 

- Ödeme süresi 36 - 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’i ödenecek. Ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek.  

 

- Ödeme süresi 48 - 59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’i ödenecek. Tutar 14 bin lirayı geçemeyecek.  

 

- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’si olacak ancak ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek.


Vatan 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı;


64. Hükümet’in aralık ayında açıkladığı Eylem Planı’nda 3 ay içinde yapılacaklar listesinde yer alan kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Buna göre konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Konut hesabı ortak hesap olamayacak. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Konut hesabı başka bir bankaya taşınamayacak.


ÜST SINIR 30 BİN LİRA

Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamayacak. Banka, başvuru hesabının konut hesabı açılmasına engel bir durumun bulunmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım sistemi üzerinden tespit edecek. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından hesap açılabilecek. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Banka, hesap açmak isteyenlere, kararını etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi verecek.


3 YIL DÜZENLİ ÖDENMELİ

Yönetmeliğin uygulanması şu şekilde olacak:


- Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak.


- Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 itibariyle tamamı kendine ait konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar en az 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapması gerekiyor.


- Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15 bin liraya geçemeyecek.


-  Devlet katkısı tutarı, hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.


- Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.     


ÖZELLİKLE ANADOLU İÇİN DEĞERLİ BİR ADIM

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya: İlk kez konut alacaklara özel verilecek devlet desteğinin yürürlüğe girmesiyle uzun vadede piyasaya canlılık gelecek. Devlet desteği alt gelir seviyesinde ilk kez ev alacaklar için önemli bir çalışma. Söz konusu katkının ilk konut için yapılması sebebiyle bu düzenleme, belirli bir sosyo-ekonomik seviyeye hitap eden markalı konutlar satan inşaat şirketlerini de olumlu yönde etkileyecek. İstanbul dışındaki şehirler için önemli bir destek.


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı: Kamu finansman desteklerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Örnek vermek gerekirse bu uygulamalardan birinin de ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın daha kolay konutuna kavuşması amacıyla hayata geçirilen, yüzde 25 peşinata yüzde 15 kamu katkısını kapsayan yeni finansman paketi olduğunu söyleyebiliriz.


Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doğan Dağ: Katkı hemen yapılsa uygulama amacına daha çabuk ulaşır. İstanbul için çok büyük görünmese de Anadolu için daha değerli bir adım olacaktır.


KLK YAPI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atakan Kulak: İlk kez konut alacak dar gelirli aileler için çok büyük önem taşıyor. Özellikle Anadolu şehirlerinde ortalama ev fiyatlarını düşünürsek Anadolu’da alınan evin önemli bir kısmı haline gelebilir. Markalı konut üreticilerinin büyük şehirlerden sonra küçük şehirlere de yönelmesinin zamanı geldi.


ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan: Öncelikle rakam ne olursa olsun, bu tip bir destek için devlete teşekkür etmek lazım. Özellikle yeni işe giren gençler için güzel bir para biriktirme yöntemi. Çok beğenileceği ve hızla büyüyeceğine eminim. Zaman içinde devlet katkısı artacaktır.


 

Star 



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2015 yılı başında “İnşaat Sektörü Zirvesi”nde Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk konutunu alacak olanlara “devlet desteği” müjdesi vermişti. Kendisine ait konutu olmayan Türk vatandaşlarının, yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik”, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.


Buna göre, konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Katkının 15 bin lirayı geçmeyeceği şartı, sektör oyuncuları tarafından yetersiz bulundu. Hatta desteğin vatandaşı tasarrufa itmesi olumlu bulunsa da, İstanbul gibi büyükşehirlerde katkı miktarı “anlamlı” görülmedi. 

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, rakamın sosyal konut ihtiyacı için bir anlam ifade edebileceğini, ancak orta ve üstü konutlar için katkı sağlayacağını düşünmediğini söyledi. 

Çelik, “Sonuçta bir teşviktir. İstanbul,  Ankara  gibi metropollerde çok anlam ifade edeceğini düşünmüyorum. Ama Anadolu’nun pek çok kentinde hareket oluşturabilir. ‘Konut sektörüne katkısı olur mu?’ derseniz, katkısı olan bir model değil” dedi. 


Olumlu adım

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış dumankaya, sistemin konut alacaklara ve belirli sosyo-ekonomik seviyeye hitap eden markalı konut satan inşaat şirketlerini olumlu etkileyeceğini belirtti. Dumankaya, “İstanbul için büyük olmasa da, İstanbul dışındaki şehirler için önemli destek” dedi. 


6 ay sonra yürürlükte

Söz konusu hesap, bankaların yurt içi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı, birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Hesaba ödemeler aylık veya üç aylık olarak düzenli şekilde yapılacak, düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır ise 2 bin 500 TL olacak.  


Ödemelere ilişkin esaslar  devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek. Banka, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden katılımcı bilgilerinin kontrolünü sağlayacak. Banka, ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol edecek ve takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde tek liste halinde Bakanlığa iletecek. Bakanlık söz konusu bilgileri bankalardan elektronik ortamda da istemeye yetkili olacak. Bakanlık, bankaların gönderdiği belgelerin ulaşmasını izleyen 10 iş gününde, bilgi ve belgeleri kontrol edip, devlet katkısının bankaya aktarılmasını sağlayacak. Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 


Milliyet