29 / 03 / 2024

Kırklareli'de 600 milyon TL yatırımla plastik OSB kuruluyor!

 Kırklareli'de 600 milyon TL yatırımla plastik OSB kuruluyor!

Kırklareli'nin Vize ilçesi sınırları içerisinde yapımı planlanan ve 600 Milyon TL'lik bir yatırım olduğu belirtilen Plastik Sanayii OSB alanı ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürerken, bölge halkı konudan habersiz. Peki ama nedir bu Plastik OSB?



PAG DER & ASLAN OSB, şehir içine sıkışmış, dağınık bir şekilde çalışmalarını sürdüren plastik üreticilerini modem bir üretim alanında toplayacak. Kırklareli Vize'de, Plastik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yaklaşık 600 milyon TL toplam yatırım bedeliyle hayata geçecek PAGDER & ASLAN OSB, plastik sektörünün sanayi yapılaşmasının en önemli, örnek adresi olacak. 


Ne getirir, Ne götürür? 


Kurulacak olan OSB'den, bölge halkı habersiz! Yatırım planlanırken ve hayata geçmeye hazırlanırken kimsenin bilgisi yok! Yatırımcıları da, belediyesi de, halkı bilgilendirip, bilinçlendirmemiş! Kum ve taş ocaklarına, çimento fabrikalarına ve termik santrallerine karşı saf tutan çevreciler, bu OSB yatırımına karşı bir tavır almamışlar. Bu bölgede nasıl bir çalışma ortamı olacak? Çeviesel riskleri ve tehlikeleri neler? Yoksa sadece paketleme yapılarak, hiçbir risk içermeyen bir yapılaşma mı olacak? Bunlara dair kimsenin bilgisi bulunmuyor. 


Türkiye'de Bir İlk Olacak Kırklareli'nin Vize ilçesinde, Türkiye'nin ilk İhtisas Plastik Organize Sanayi Bölgesi olarak faaliyete geçecek ve sanayi yapılaşmasına büyük katkı sağlayacak olan PAOSB, Çorlu ve  İstanbul  Atatürk Havalimanı; Tekirdağ ve Ambarlı limanlan; Alpullu, Durak istasyonları ile E5, TEM ve Kapıkule gibi bölgenin önemli havalimanı, karayolu, liman ve istasyonlarına, gümrük kapısına yakınlığı ile de lojistik olarak büyük kolaylıklar sunuyor. 


Teşvik Yasası Kapsamında PAOSB, Plastik İhtisas OSB olarak yapılandırıldığı için yeni Teşvik Yasası'ndan da (2 B ekinde yer alan 1 no'lu dipnota göre bölgesel destekler kapsamında değerlendirilecek.) yararlanacak. Referans değer olarak verilen yüzde 50 yatırım teşvik destek miktarı, yeni istihdam edilecek personel sayısı ve yatırım finansmanı olarak kullanılacak kredi miktarına göre değişiklik gösterecek. Ayrıca, OSB'de yapılan inşaatlar, inşaatın bitim tarihini takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl  Emlak  vergisinden ve merkezi atıksu arıtma tesisi işleten bölgelerdeki işletmeler atık su bedelinden muaf olacak. Organize Sanayi Bölgelerindeki yapı ve tesisler, bina inşaat harcı ve yapı kullanma izni harcından da müstesna olacak. Türkiye'nin ilk özel OSB'si olan PAGDER 6' ASLAN OSB yatırımı 600 milyon TL toplam yatının bedeli ile hayata geçecek. 


PAGDER & ASLAN OSB, deprem haritasında en düşük risk kategorisi olarak gösterilen dördüncü bölgede yer alıyor. PAGDER & ASLAN OSB, toplam 60 hektar alan üzerine kurulacak. Genişleme sahaları ile L20 hektar büyüklüğe ulaşacak olan bu modern yapılaşmayla, plastik sektörü üreticileri hayallerini kurduğu çalışma ve üretme ortamına kavuşacak. 


Milliyet Ek 





Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı