Türkiye ’nin Cezayir Ticaret Müşaviri Hasan Aslan, Cezayir hükümetinin 2014 yılında 2 milyon konut yaptıracağını belirterek, inşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarını yatırıma davet etti.
İnşaat, mobilya ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) üyesi bir grup Adanalı işadamları Cezayir ziyaretinden döndü. İlk olarak Cezayir’in başkenti Algeria’da incelemeler ve temaslarda bulunan işadamlarını partner kuruluş Medyatik Organizasyon temsilcisi M. Enes Kazak ve Cezayir’de 10 yıldan bu yana inşaat sektöründe faaliyet gösteren Adanalı işadamı Özmert İnşaat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Tunç karşıladı.AGİD Başkanı ve Alpat Millenium sahibi Seyfettin Alpat, AGİD Genel Sekreteri Kamil Üzüm, Pırlanta Erciyes İnşaat Sahibi Muammer Beluk, Şekeroğlu Tekstil sahibi Cevdet Şeker, Uyum Elektrik sahibi Hakkı Polat, Şahin Tekstil sahibi Ahmet Şahin ve Hatice Şahin, Yağmur Mobilya Sahibi Yağmur Akkülah, Adana Express Lojistik’in sahibi Fatih Alpçogay, Selsa Tekstil sahibi Sabri Altunbağ, Yılmaz Plastik sahibi Remzi Kar, Ağaç ve Yaşam Mühendislik sahibi Bayram İspir, Uluğ İnşaat sahibi Necdet Uluğ ve Erda Mimarlık sahibi M. Ali Açıkel Türkiye’nin Cezayir Ticaret Müşaviri Hasan Aslan’la yemekli bir programda bir araya geldi.Cezayir’in bakir iş alanları ile dolu olduğunu ifade eden Aslan, “Türk işadamları fırsatlar kaçmadan buraya gelmeli. Makina parkı için sıfır gümrük vergisi uygulanıyor. Enerji çok ucuz. Dolayısıyla üretim maliyeti düşük oluyor. Şirket kurmak için yüzde 49’u yabancı, yüzde 51’i için Cezayir vatandaşı olma şartı aranıyor. Çok sayıda devlet destekleri var. Türk işadamlarının Cezayir’de güvenilirliği çok yüksek. Türkleri çok seviyorlar. Tarihi, kültürel ve coğrafi bağdan dolayı Türklere karşı yakınlıkları var.” diye konuştu.
YATIRIM YAPAN KAZANIR
Cezayir’in ithalatının 40-50 milyar dolar seviyelerinde olduğunu da söyleyen Aslan, “Tüketilen ürünlerin yüzde 90’ı ithal ediliyor. Üretim çok az olduğundan her sektörde başarılı olma ve kazanma şansı çok yüksek. Şu an Türkiye-Cezayir ticaret hacmi yıllık 5 milyar dolar civarında. Beyaz eşya, otomotiv ve yedek parça sektöründe çok fazla ihtiyaç var. Cezayir’de 66 inşaat firması faaliyet gösteriyor. Yıllık 1 milyar dolarlık iş yapıyorlar. Cezayir hükümeti 2014 yılı içerisinde 2 milyon adet konut yaptıracak. Bu sebeple, inşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarını Cezayir’e bekliyoruz.” dedi.Cezayir’de yıl boyunca her sektörden fuarların düzenlendiğini de ifade eden Aslan, Türk yatırımcıların mutlaka bu fuarlara katılması gerektiğini söyledi. Cezayir’in çok iyi bir pazar olduğunu söyleyen Aslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin, bir çok sektör için Türk işadamlarının yurt dışına açılması ve yatarım yapması amacıyla yüzde 50 destek verdiğini de belirtti. AGİD heyetinde bulunan işadamlarının, Cezayir’le ilgili sorularını da cevaplandıran Türkiye’nin Cezayir Ticaret Müşaviri Hasan Aslan’a, AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Seyfettin Alpat teşekkür ederek plaket takdim etti.
SEKTÖRLERE GÖRE İŞ GÖRÜŞMELERİ YAPTILAR
Ziyaretin ikinci gününde geziye katılan işadamları Başkent Algeria’da faaliyet gösteren firmaları, 5 gruba ayrılarak ziyaret etti. Cazip desteklerin de düşünülerek bu ülkeye yatırım yapılmasının kazançlı olacağını ifade eden AGİD Başkanı Seyfettin Alpat, “Ne üretirseniz satabileceğiniz bir pazar. Enerjinin ucuz olduğunu gözlemledik. Türkiye pazarına göre ürettiğinizi daha yüksek fiyatlara satabiliyorsunuz.” dedi. Özmert İnşaat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Tunç’un daveti üzerine Oran Kenti’ne giden Adanalı işadamları burada faaliyet gösteren diğer Türk firmalarını da ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundular. Ticaret hacmi ve turizm açısından Türkiye’nin İzmir ve Antalya’sı olarak nitelendirilen Oran’da da yatırım imkanlarını yerinde gören iş heyetindeki firma temsilcileri bir çok yatırım ve ticaret anlaşması için ön anlaşmaya vardılar. Başkent Algeria’da bulunan Osmanlı’dan kalma tarihi eserleri de gezen AGİD üyesi Adanalı işadamları gezinin çok verimli geçtiğini ifade etti.
Zaman