01 / 05 / 2024

Haiyan tayfunundan sonra onbinlerce Filipinli evsiz kaldı!

 Haiyan tayfunundan sonra onbinlerce Filipinli evsiz kaldı!

Filipinler'de Haiyan tayfunundan sonra özellikle yoksul halk yaralarını sarmakta zorlanıyor. Tacloban'a bağlı Mayorga bölgesinde yaşayan ve tayfunda evi yıkılan Ruserya Lorena, (62) tayfun sırasında yıkılan evinde olmadığı için hayatta kalabildiğini anlattı...



Ay başında etkili olan Haiyan tayfunu resmi rakamlara göre 5000'den fazla kişinin ölmesine binlerce kişinin yaralanmasına ve onbinlerce Filipinlinin evsiz kalmasına neden oldu. 


Faturası çok ağır

Ağaçları kökünden sökecek güçteki tayfunun evlerini yıktığı Tacloban'da yaşayan afetzedelerin çoğunluğunun sığınabilecek evi yok. Filipinliler, yağmurdan korunmak için ellerine geçen her türlü malzemeyi kullanarak "eve" dönüştürüyor.

Tacloban'a bağlı Mayorga bölgesinde yaşayan ve tayfunda evi yıkılan Ruserya Lorena, (62) tayfun sırasında yıkılan evinde olmadığı için hayatta kalabildiğini anlattı. Kuvvetli rüzgarın çatılardan söktüğü demir levhaları birbirine tutturarak 1 metrekarelik kalabileceği bir yer yaptığını anlatan Lorena, "Zaten fakirdik, tayfun bizi iyice güçsüzleştirdi. Bu felaketler ne zaman bitecek" dedi. 


Brandadan evler

Maxsimino Cirocu (74) ise tayfunun evini yıkması nedeniyle eşiyle evsiz kaldıklarını belirterek, naylon brandanın altında ömürlerini tamamlamayı düşündüklerini kaydetti. 


Tayfunun ardından yağmurlar vuruyor

Hava sıcaklıklarının 30 derece seviyesinde seyrettiği Tacloban bölgesinde sıcaklık nedeniyle okyanustan yükselen bulutlar daha sonra sağanak yağmur olarak düşüyor. Hemen her gün sağanak yağmur yağan bölgede evsiz afetzedeleri en çok bu yağmurlar etkiliyor. 


Yeni Asır