Yasal bir düzenlemesi olmamasına karşın hızla büyüyen ‘günlük ev kiralama’ için çözüm bulundu. İstanbul’da 100 dairede uygulanan Akıllı Kilit Sistemi ile günlük kiralık daireler vergi ve güvenlik açısından kayıt altına alınacak...
GÜNLÜK kiralama pazarı sadece İstanbul’da 30 bin daireye ulaştı. Kimi zaman fiyat kimi zaman ulaşım kolaylığı açısından öne çıkan ve otellerle yarışır duruma gelen sektörün yasal bir düzenlemesi yok. Bu işi yapanların vergileri, müşteri isimleri kontrol edilemiyor. Eleştiriler de bu noktada yoğunlaşıyor. Dairelerin iş gezileri ve yabancı tursit konaklamasının yanında fuhuş ve illegal amaçlar için de tercih edildiği iddia ediliyor. Otel işletmecileri konuya ‘haksız rekabet’ olarak bakarken, günlük kiralama işi yapanlar “Otellerin yetmediği noktada biz hizmet veriyoruz ve her gelir grubuna hitap ediyoruz” diyor.
KAYIT ALTINA GİRECEK
Günlük kiralama sektörü sorunlarını çözmek ve kayıt altında faaliyet göstermek için kendi formülünü geliştirdi. Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü aynı zamanda online günlük kiralama yapan bir şirketin da ortağı. Remi Onur ile birlikte 3 yıldır pazar araştırması yaptıklarını söyleyen Ülkü, “Akıllı Kilit Sistemleri adında bir çözüm ürettik. Evlere taktığımız panel ve geliştirdiğimiz yazılımla artık daire kiralayanların isimleri, ödedikleri para her şey kayıt altında olacak” dedi.
İstanbul’da 100 daire üzerinde başlattıkları çalışmayı Türkiye geneline yaymak istediklerini söyleyen Ülkü, bu amaçla Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Mehmet Ülkü, yapılan taslak çalışmayla günlük kiralama yapanlara yüzde 8 oranında vergilendirme beklediklerini dile getirdi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Ev sahibi internet üzerinden müşterisinin kimlik bilgilerini işliyor ve ona otellerde olduğu gibi bir kart veriyor. Kartı okutarak eve giriş yapabilen müşterinin tüm kimlik bilgileri istenildiği takdirde tek düğme ile Emniyet Müdürlüğü ile paylaşılıyor. Sistemde evlerin kiralama bedelleri, yıl içinde kaç gün kullanıldığı gibi bilgiler kayıtlı olduğu için vergi için de denetim sağlanıyor. Ayrıca bir çağrı merkezi sistemi ile müşterilerin sorunları dinleniyor ve gerektiği
takdirde daire değişimi de söz konusu oluyor.
Çalışmalar devam ediyor
İSTANBUL’da; Beyoğlu, Beylikdüzü, Kadıköy, Fatih ve Bakırköy’de yoğunlaşan günlük kiralama sektörü uzun süredir tartışılıyor. Devlet kanadında konunun kontrolü için çalışmalar olduğu biliniyor. Pansiyon statüsüne alınması beklenen sektör için bir çalışma yapan Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü hazırladığı taslağı Emniyet Müdürlüğü ve ilgili birimlere gönderdi. Maliye Bakanlığı da vergilendirme boyutu üzerinden bir düzenleme yapacak.
Gülistan Alagöz/Hürriyet