Son yıllarda artan günlük ev kiralamaları, yaşanan terör olaylarının ardından yeniden gündeme geldi. Son 3 yılda İstanbul’da bulunan yaklaşık 80 bin günlük evden kazanılan para 500 milyon doları buldu.
Günlük ve saatlik kiralanabilen konutlar üzerinden yaratılan ticaret hacmi dudak uçuklattı. Son 3 yılda İstanbul’da bulunan yaklaşık 80 bin günlük evden kazanılan para 500 milyon dolara çıktı.
Son yıllarda artan günlük ev kiralamaları, yaşanan terör olaylarının ardından yeniden gündeme geldi. Kimlik bilgisi paylaşılmadan hızlı bir şekilde temin edilen günlük konut sayısı sosyal hayatı ve iç güvenliği de tehdit edecek boyutlara ulaştı. Kanun dışı kişilerin kolaylıkla kalabildiği bu evlerde fuhuş yapılıyor, kumar oynatılıyor ve uyuşturucu kullanılıyor. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre kimlik bilgisi sorgulanmadığı için teröristler de bu tip yerlerde kolayca kalabiliyor. Eylem yapmaya gelen veya kanun kaçakları rahatlıkla buralara girip çıkabiliyor.
Terör örgütü ve fuhuş üzerine kullanılan evler kayıt dışı olduğundan vergi alınmıyor. Günlük ve saatlik olarak kiralanabilen konutlar üzerinden yaratılan ticaret hacmi dudak uçuklatmaya başladı. Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS) tarafından yapılan araştırmaya göre, son 3 yıl içinde İstanbul'da bulunan 74 bin 820 günlük evden kazanılan para 500 milyon dolara ulaştı. Özellikle Esenyurt, Beylikdüzü, Küçükçekmece-Halkalı, Bakırköy- Ataköy, Ataşehir ve Kadıköy'de yoğunluk olduğuna dikkat çeken İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, günlük konutların kiralanmasında emlakçıların rolü bulunmadığını, bu ve benzeri yerlerin ajanslar, ilan ya da internet yoluyla kiralandığını belirtti.
GÜNLÜĞÜ 100 TL
Emlakçıların uzun vadeli kira kontratı yaptığını söyleyen Aşa, "Son dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, bu yerlerin Emlakçılar Odası'na kayıtlı kişilerce kiralanması yönünde bir yönetmelikten bahsediliyor. Bu konuda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Bu evlerin günlük kiraları 100 TL civarında" şeklinde konuştu.
DENETİM ALTINA ALINMALI
Günlük konut sisteminin tüm dünyada uygulandığını ancak bizde denetim mekanizmasının iyi çalışmadığını belirten Aşa, "Emniyet ve Maliye'de bildirim sistemi olmalı. Böylece hem vergi kaybı önlenir hem de güvenlik zafiyeti engellenir. Buralar mutlaka bir odaya veya kuruma bağlı çalışmalı. Böylece kanunsuzluk olduğunda hemen müdahale edilebilir" dedi..
BAKANLIK TAKİBE ALDI
Günlük ev kiralamasında 'bildirim yapılmaması' durumunda ağır cezalar da yolda. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı terör örgütlerin sıkça kullandığı bu sisteme karşı emlakçıları da uyarıyor. Bu sistemi uygulayanlar güvenlik görevlilerine bildirmediği ve tespit edildiği zaman uyarı cezası alacaklar. Tekrarı olduğunda ise işletmeye kapatma cezası gelecek. Günlük kiralanan evlerin cezai işlemlerinde otellerde olduğu gibi bir yöntem izlenmesi üzerinde duruluyor. Günlük evlerle ilgili Maliye ve Emniyet'in çalışmaları da hızlandı.
YÜZDE 58'İ 1 1
Günlük kiralık konutların bulunduğu ilçeler Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Ataşehir, Şişli, Başakşehir, Bahçelievler, Bağcılar ve Fatih olarak sıralandı. Konutların daire tiplerine bakıldığında yüzde 58'inin 1 1, yüzde 21'inin 1 0, yüzde 16'sının 2 1 ve yüzde 5'inin 3 1 olduğu belirlendi.
Milliyet