19 / 03 / 2024

Günlük ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler!

Günlük ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler!

Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Kiralama yapmak için emlak ofisine gelen vatandaşların araması gereken hususları ele aldı...


Günlük kiralama yapanların hassas davranmamaları durumunda ağır para cezalarıyla karşılaşabilecekleri uyarısında bulunan Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Bu hassasiyeti kazanamazlarsa hiç ilgisi olmayan insanlar,  teröre destek ve yataklık yapmaktan bile kendilerini hakim karşısında bulabilirler” diye konuştu. 


GÜNLÜK KİRALAMALARA ‘TERÖR SUÇU’ YARGILAMASI!

Türkiye ve Konya’da gittikçe yaygınlaşan günlük kiralanan evler artık ciddi cezai uygulamalara tabii tutulacak. Terör, asayiş olayları ve vergi kaçakçılığının önüne geçmek için getirilen yeni düzenlemeye göre, ev kiralamada gerekli yerlere bildirim yapmayan emlakçı ve mülk sahipleri de ‘suç ve terör örgütlerine yardım ile yataklık’ gerekçesi ile ceza alacak.


Günlük ev kiralamalarında bildirim yapılmaması durumunda cezai işlemler uygulanacak. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan terör olaylarında teröristlerin genellikle tercih ettiği günlük kiralanan evlerin önüne geçilmesi için ciddi önlemler alınıyor. Yeni düzenlemeye göre; artık emlakçılar ve mülk sahipleri de bildirim yapmadıkları takdirde terör suçundan yargılanacak. Cezai uygulama ilk başta uyarı olacak, ardından tekrarlandığında ise bu evler kapatılacak.


BİLDİRİM ZORUNLU OLACAK

Öncelikle terör, asayiş olayları ve vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi için getirilecek yeni düzenlemelere göre; günlük ev kiralama işinde gerekli yerlere bildirim yapmayan emlakçı ve kira kontratı yapmayan mülk sahiplerine olası terör ve asayiş olaylarında 'suç ve terör örgütlerine yardım ile yataklık' gerekçesiyle ceza verilebilecek. Yeni düzenlemelere göre; kimlik bildirimi yapmayan kişilere daire kiralayan mülk sahipleri ve emlakçılara büyük cezalar gelecek, bir günlük de olsa kira kontratı yapma ve kişi bilgilerinin nüfus müdürlüklerine gidilerek adrese kaydettirme zorunluluğu da getirilecek düzenlemeler arasında. Doğrudan emniyete bildirim zorunluluğu da gündemde... Düzenlemelerle; terör örgütlerine, çetelere, vergi kaçakçılığına ve haksız rekabete topyekûn çözüm getirilmiş olacak.


“İHTİYAÇ HALİNDE OTELLERİ TERCİH EDİN”

Günlük kiralamalarla ilgili bilgi veren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay; “Konya’mızda günü birlik ve saatlik olarak kiralama Konya Emlakçılar Odası üyesi olan hiçbir emlak ofisi tarafından şuanda yapılmamaktadır. Stüdyo daireler de yapılan kiralamalarda 3 aylık, 9 aylık ve 12 aylık olmak üzere kiralamalar oda üyelerimiz tarafından yapılmaktadır. Tabi bunları yaparken de ince eleyip sık dokumaktayız. Bütün oda üyelerimizde her seferinde bilgilendirerek yapılan işlemde kiralayanın kefilinin çok sağlam bir şekilde alınması nüfus cüzdanlarının önlü arkalı kayıtlarının alınması sağlam şekilde yapılmaktadır. Ama günlük ve saatlik olarak oda üyelerimiz tarafından Konya’mızda kiralama yapılmamaktadır. Ayakçı, seyyar ve kaçak olarak tabir ettiğimiz kişiler tarafından kiralama yapıldığı da odamıza ihbar olarak gelmektedir. Bunun üzerine de hem emniyet güçlerimiz hem zabıta kolluk güçlerimiz ve belediyelerimiz olmak üzere Konyalı emlakçılar odası olarak da biz üzerimize düşen ne ise her türlü denetim yapmaya hazırız. Hem emniyet birimlerine destek olması açısından hem de belediyelerimize destek olması açısından gereğini yapmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımız kesinlikle saatlik ve günlük olarak kiralama yapmayı düşünmesinler. Buralar hiçbir şarta uygun olan yerler değildir. Kendileri zarar görmesinler, oda olarak istediğimiz budur. İhtiyaç halinde otelleri tercih etsinler.” dedi.


KİRALAMA YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sadece emlakçılar veya mülk sahiplerine değil kiralama yapan vatandaşa da büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan Sedat Altınay; “Kiralama yapmak için emlak ofisine gelen vatandaşlarımızın araması gereken hususlar şunlardır; bu iş yeri Konya Emlakçılar Odası üyesi mi değil mi ona mutlaka baksınlar ve o amblemi görsünler. Oda fiyat tarifelerimize baksınlar. Odamızın vermiş olduğu evraklar var, Konya emlakçılar odasının üyelerinin kullandığı evraklar, bunların kullanılıp kullanılmadığına vergi mükellefi ve kayıtlarının olup olmadığına özen gösterirlerse vatandaşlarımızın menfaatine olacaktır.” dedi.


GÜNLÜK KİRALAMALARA TERÖR SUÇUNDAN YARGILAMA!

Günlük kiralanan evlerde kimlik verme zorunluluğu olmadığı için, teröristler bu evleri tercih ediyor. Ev kiralamalarında bildirim yapılmaması durumunda cezai işlemler uygulanacak. Bu işin artık çok ciddi olduğunu ve teröristlere ev kiralayanların terör suçundan yargılanacağını belirterek emlakçıları uyaran Altınay; “Sayın içişleri bakanımızın geçen yayınlamış olduğu bir tebliğinde özellikle üzerine vurularak hassasiyet gösterilmesi gerektiği konusunda bütün emlakçılar uyarıldı. Teröriste veya FETÖ’cüye kiralama yapan herhangi bir emlak ofisi bile bile bu işi yaptı ise terör suçundan yargılanacak şekilde yargısı olacak. Yani bir terör suçu işlemiş gibi yargılanma gündeme gelecek. Bunlarda da 5 bin 10 bin TL’yi bulan cezalar var. Bundan dolayı bütün oda üyelerimizin bu konuya hassasiyet göstermeleri gerekiyor.” dedi.  


Yeni Haber