24 / 04 / 2024

Gayrimenkul sertifikasında talep süreci başlıyor!

Gayrimenkul sertifikasında talep süreci başlıyor!

Gayrimenkulde yeni yatırım aracı olan 'gayrimenkul sertifikası' için talep toplama dönemi bugün başlıyor. İşte gayrimenkul sertifikası ile ilgili bilinmeyenler...


TOKİ garantörülüğünde Başakşehir'deki 'Park Mavera' konut projesindeki daireler gayrimenkul sertifikası ile pay şeklinde satılacak.  Gayrimenkul sertifikası modeline vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği, günde 1200 kişinin bilgilendirme talep ettiği açıklandı. 


Gayrimenkulde yeni yatırım aracı olan 'gayrimenkul sertifikası' için talep toplama dönemi bugün başlıyor.

Yeni dönemde ev almak için yeterli birikimi olmayan vatandaş konut projelerinden 'pay' satın alacak. İsteyen paylarını toplayıp ev sahibi olacak, isteyen payını satıp değer artışından faydalanacak ve istedeği takdirde sertifikasını bozdurabilecek. 


Gayrimenkul sertifikası modeli ile  küçük yatırımcı büyük projelere ortak olma fırsat yakalayacak. Gayrimenkul geliştiren şirketlere de finansman desteği sağlayacak modelin ilk adımı İstanbul Başakşehir'de atıldı. TOKİ ve Makro İnşaat ortaklığında hayata geçecek 'Park Mavera 3' projesinde sertifika modeli ilk kez uygulanacak. 


Yeni modele dahil olmak isteyenler için 29-31 Mart'ta talep toplanacak. 1 pay almak isteyen vatandaş 42.5 lira ödeyecek. 100 pay da 1 metrekareye denk gelecek. Projeden ev sahibi olmak için de en az 11 bin 58 pay biriktirmek gerekecek.


Gayrimenkul sertifikasında merak edilenler:


1) Sertifika nedir ?

Gayrimenkul projelerinin, herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünerek oluşturulan yeni yatırım şekli olarak tanımlamak mümkün. 


2) Gayrimenkul sertifikasının amacı nedir?

Konut almak için birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcıları yatırıma ortak olması ve yatırım fırsatının sunulması.


3) Sertifikalar kaç yıl geçerli?

Park Mavera 3 Gayrimenkul sertifikası (PMVR3) 02.04.2020 tarihine kadar Borsa İstanbul’da işlem görecek.


4) İlk alınan sertifika ile son alınan sertifikanın fiyatı aynı mı olacak?

Gayrimenkul sertifikası sermaye piyasalarında işlem göreceğinden sertifika fiyatları piyasadaki arz talebe göre değişim gösterecek. Bu bağlamda gayrimenkul sertifikaları proje bitene kadar paralel olarak değişim gösterebilir.


5) Gayrimenkul sertifikası borsada ve bültenlerde hangi kod ve isimle yer alacak?

İşlem Kodu: PMVR3

Bülten adı: TOKI PARK MAVERA3 PROJESİ


6) Projenin hukuki güvenceleri nelerdir?

Projenin tamamlanması TOKİ garantörlüğünde olup sertifikalar Borsa İstanbul’da alım satıma konu olacak ve işlemler SPK denetiminde yapılacak. Proje ile ilgili düzenli bilgi akışı ise KAP üzerinden yapılacak.


7) Gayrimenkul sertifikası ile projenin ne kadarına ortak olabilirim?

1 gayrimenkul sertifikası ile projenin gayrimenkul sertifikasına konu kısmının 3.370.410’da birine sahip olunabiliyor. 


Öznur YASLI / Emlakkulisi.com




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler