28 / 03 / 2024

Evlenenlere ve ilk evini alanlara devlet desteği!

 Evlenenlere ve ilk evini alanlara devlet desteği!

Evlenenlere ve ilk evini alanlara devlet destek sağlayacak. Hükümet'in çıkardığı yönetmelikler, 2 ayrı devlet katkısının kapısını açtı. Çeyiz hesabı uygulaması 1 ay sonra, konut hesabı uygulaması da Ağustos sonunda başlayacak.


Evlenenlere ve ilk evini alanlara devlet katkısının kapısı açıldı. Bankada birikim yapanlar; çeyiz hesabı için 5 bin, konut hesabı için 15 bin liraya varan katkı alacak. Çiftler bunlardan ayrı ayrı yararlanıp, tutarı 2'ye katlayabilecek.


 Şartlara uyarak en az 3 yıl birikim yapanlar, devlet katkısı alabilecek. Çeyiz hesabına devlet katkısı 5 bin, konut hesabına da 15 bin lirayı aşamayacak. Ayrı ayrı yararlanıp 40 bin liraya varan devlet katkısından yararlanabilecek. İşte bu katkıların şartları:



ÇEYİZ HESABI

1-) TL cinsinden mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek.

2-) Düzenli ödeme gerekiyor. Alt sınır 100 lira, üst sınır bin lira. 3 aylık ödeme planı seçilirse, aylık alt ve üst sınırların 3 katı tutar geçerli olacak.

3-) Katılımcı, sadece bir kez 15 bin lira yatırabilecek. 

4-) Aylık ödeme planı seçilmişse 1 dönem içinde 3 defadan fazla ödeme aksatılmamalı. 3 aylık plan seçilmişse de 1 dönem içinde 1 defadan fazla ödemenin aksatılmaması gerekiyor.


SÜREYE GÖRE KATKI

1-) Bir dönem içinde çeyiz hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınacak. Bakiyenin, açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlardan az olmaması gerekiyor.

2-) Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar yüzde 15'i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı 

geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.


27 YAŞ SINIRI VAR

1-) Devlet katkısı çeyiz hesabının bulunduğu banka aracılığıyla verilecek. Bunun için katılımcı, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair belge ile müracaat 


edecek. Ayrıca 27 yaş doldurulmadan ilk evliliğin yapılması gerekiyor.

2-) Katılımcılara sadece tek çeyiz hesabı için devlet katkısı ödenecek.


EŞTEN ALINAN SAYILMIYOR

1-) Bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılacak. Katılımcı birden çok hesap açtıramayacak.

2-) Hesaba bir defa açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu 30 bin lirayı geçemeyecek.

3-) Katılımcı aylık ödeme planında bir dönem içerisinde en fazla 3, 3 aylık ödeme planında 1 dönem içerisinde en fazla 1 defa ödemeyi yapmayabilecek.

4-) Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18'i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.

5-) Devlet katkısı için konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içinde bankaya müracaat edilecek.

6-) Katılımcının Türk vatandaşı olması ve tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor.

7-) Eşten ve birinci derece kan hısımlarından alınan konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.


Takvim