04 / 05 / 2024

Ersoylar Demir Çelik, 2014 yılında yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor!

 Ersoylar Demir Çelik, 2014 yılında yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor!

Yatırımına başlayacakları yeni fabrikayı 2014'ün ortalarında tamamlamayı planladıklarını kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ersoy, "Yeni yatırımımızla kapasitemizi ve istihdamımızı yüzde 50 artırıp, personel sayımızı 100'den 150'ye çıkaracağız" dedi..



Türkiye'nin çelik hasır üretiminde lider firmalarından Ersoylar Demir Çelik'in Yönetim Kurulu Başkam Yılmaz Ersoy, yıl basında yeni fabrika yatırımına başlayacaklarını açıkladı. Faaliyetlerini Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile Gebze İmes Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere toplam iki fabrikada 11 bini kapalı 20 bin metrekare alanda sürdürdüklerini anlatan Yılmaz Ersoy, yıllık 150 bin ton civarında üretim kapasitesine sahip olduklarını düe getirdi. Üretimin yarısını beş kıtada 35 ülkeye ihraç ettiklerini ifade eden Ersoy, bu rakamlarla Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) en çok ihracat gerçekleştiren firmalar sıralamasında ilk 1000'de yer alırken, 2012 yılında da Mersin ili ihracat sekizincisi olduklarım kaydetti. 


"Üretimi yüzde 30 artırdık" 

İyi bir yılı geride bıraktıklarım, sektörde yaşanan küçük daralmalara karşın bu dönemde firma olarak üretimlerini geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 artırdıklarını bildiren Yılmaz Ersoy, şunları söyledi: "Bu yıl elimizdeki pazarlara daha çok yoğunlaşarak ihracatımızı artırdık İç pazar ise zaten baraj ve altyapı inşaatları nedeniyle oldukça hareketliydi. Bu dönemde iş hacmimizin yarısını yurtiçi yansını yurtdışı çalışmalar oluşturdu. Geçen yıl devreye aldığımız Gebze fabrikamız da tam kapasiteyle çalışmaya başladı. Benzer bir büyüme eğilimini gelecek yıl da sürdüreceğimize inanıyorum" diye konuştu. Yılbaşında yatırımına başlayacakları yeni fabrikayı yılın ortalarında tamamlamayı planladıklarını kaydeden Ersoy, 'Yeni yatırımımızla birlikte üretim kapasitemizi yüzde 50 artıracağımız gibi istihdamı da yüzde 50 arrtınp personel sayımızı 100'den 150'ye çıkarmayı istiyoruz. Bu yatırımla yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazarlardaki gücümüzü artırma hedefindeyiz. İlave kapasitemizin satışında ağırlığı yurtdışına vereceğiz" açıklamasını yaptı. 


Çalışmalarını Ersoylar Metal ve Ersoylar Çelik Hasır markalarıyla devam ettirdiklerini dile getiren Yılmaz Ersoy, ISO 9001: 2008, TSE ve GOST kalite belgelerine sahip olduklarını söyledi. Yurtiçinde yaklaşık yüzde 30'luk pazar payı ile çelik hasır sektörünün lider firması olduklarım savunan Ersoy, Türkiye'den gerçekleştirilen çelik hasır ihracatının ihracat kayıtlılarla birlikte yüzde 80'ini de tek başlarına yaptıklarım anlattı. Ersoy, yalnızca Türkiye'de değil, ihracat yaptıkları ülkelerin pazarlarında da lider konumunda olduklarını ileri sürdü. 


"Çin, Körfez'de ciddi bir tehdit" 

Yılmaz Ersoy, bu yıl sektörde Çin'in özellikle Körfez ve Ban Afrika ülkeleri üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Tüm dünyada küresel bir daralma yaşandığına dikkat çeken Ersoy, buna paralel Çin'de de pazarın daraldığını kaydederek, "Çinli üreticiler ürünlerini kendi ülkelerinde satamadı ve üretim fazlası bizim çalıştığımız pazarlara yönelmeye başladı. Özellikle Körfez Bölgesi ve Batı Afrika'da fiyat avantajları nedeniyle Çin ciddi bir rakip olarak karşımıza çıktı. Bu durum Türk ihracatçısının Körfez ülkeleri ve Batı Afrika'da büyük pazar kaybına neden oluyor" dedi. 


Bu yıl yurtiçinde sektörün oldukça hareketli olduğunu, özellikle altyapı, baraj ve konut yatırımlarının hızlanması nedeniyle yurtiçi satışların yaklaşık yüzde 20'lik artış gösterdiğini kaydeden Ersoy, yurtdışında ise sıkıntılar yaşandığını anlattı. Özellikle Ortadoğu Libya ve İran'da satışların çok düştüğünü, Suriye'nin tamamen durduğunu ve genel olarak demir çelik ihracat pazarlarında yaklaşık yüzde 30'luk bir daralma gerçekleştiğini bildiren Ersoy, genel toplamda bakıldığında sektörün yılı yüzde 10'luk bir üretim kaybıyla kapatmaya hazırlandığını açıkladı. 

Ersoy, gelecek yıl ise kentsel dönüşümün hızlanması, altyapı ve baraj inşaatlarının devam edecek olması nedeniyle yurtiçi pazar talebinin artarak devam edeceğine inandığım dile getirdi. Suriye'deki iç savaşın bitmesi, Libya'da güvenliğin sağlanması, İran'daki ambargonun kalkması gibi zor şartlar gerektiğini vurgulayan Ersoy, Türk ihracatçısının Körfez Bölgesi'ni kaybetmemesi için de yerli üreticinin en azından enerji maliyetleri düşürülerek desteklenmesi gerektiğini anlattı. 


Derya Eğrican Güleç/Dünya Gazetesi