19 / 04 / 2024

Emlaktan alınan şerefiye'ye düzen getirilecek!

Emlaktan alınan şerefiye'ye düzen getirilecek!

Yeni emlak vergisi taslağı YPK yolunda. Yeni emlak vergisi tasarısı onaylanırsa " rant vergisi " de şerefiye sistemine dahil edilecek. Düzenlemenin 2015'te yürürlüğe girmesi öngörülüyor...


Yeni emlak vergisi taslağı YPK yolunda. Değeri aşırı artan emlaktan alınan 'şerefiye'ye düzen getirilecek.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren emlak vergisiyle ilgili taslak, Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunuluyor. Maliye ve Kalkınma bakanlıklarının hazırladığı taslağa göre imar değişikliği, yeni köprü, AVM, hastane gibi yatırımlar nedeniyle değeri artan konutlardan ek vergi talep edilecek. Taslak, "şerefiye sistemi"ni de yeniden düzenliyor. Buna göre şerefiye artık, sadece olağanüstü değer artışları nedeniyle yüksek gelir elde edenlere uygulanacak. Yeni emlak vergisi tasarısı onaylanırsa "rant vergisi" de şerefiye sistemine dahil edilecek. Düzenlemenin 2015'te yürürlüğe girmesi öngörülüyor. 


SON KARAR YPK'NIN 

Maliye yetkilileri, emlak vergisinde yaşanan aksaklıkları ortadan kaldırmak üzere yapılan çalışmanın, YPK kararı olarak yayımlanacağını belirtti. Mevcut uygulamaya göre emlak vergisi, her yıl belirlenen bina inşaat değeri ve dört yılda bir değişen arsa metrekare birim fiyatına göre alınıyor. Tasarı onaylanırsa ev ya da arsa sahipleri mülklerinden elde ettikleri ek kârın bir kısmını kamu ile paylaşacak. Düzenleme, ilçe ve mahalleler arasındaki farklıları ortadan kaldırmayı da hedefliyor. 


Fark yüzde 10'u geçmiyor

Şerefiye , aynı niteliklere sahip konutların fiyatlarının bazı kriterler nedeniyle farklı olmasına neden olan değere deniliyor. Fiyatlandırmalarda yüzde 10'u geçmeyen bu değer manzara, ulaşım, güvenlik gibi özelliklere göre belirleniyor.


Hazal Ateş/ Sabah Gazetesi