29 / 03 / 2024

Emekliler vergiden de hacizden de muaf!

 Emekliler vergiden de hacizden de muaf!

13 milyonu aşkın emekli ayrıcalıklı yasalar bulunuyor. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri, aldıkları maaşlarından başka gelirleri yoksa, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergiden muaf tutuluyor.


13 milyondan fazla emekli için yasalarda bazı ayrıcalıklar yer alıyor. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri, aldıkları maaşlarından başka gelirleri yoksa, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödeeyemiyor.


Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; emekli olduktan sonra başka bir iş yerinde çalışıp gelir elde eden emekliler ise vergi ödemek zorunda değil.


5 YILLIK İADE

Emekliler belediyelere gidip beyanda bulunurken emekli olduklarını da bildirmeleri şartı bulunuyor. Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler şartları taşıyorlarsa belediyelere dilekçe ile başvuru yaparak 5 yıl geriye doğru ödedikleri paraları iade alabiliyor.


İTİRAZ EDİN

Yasa gereği emeklilerin maaşlarına haciz konulamazken, kesintide yapılamıyor. Bazı istisnalar dışında...


Bu istisnalar ise Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ve nafaka. Bu ikisi dışında emeklinin izni olmadan hiçbir alacak için maaşa haciz konulamıyor. Yani kredi kartı kullanan bir emekli için banka emeklinin izni olmadan haciz uygulayamıyor. 


İcra takibi başlatılırsa icra dairesine gidip emekli olduğunuzu belirtip itiraz edin, takip durdurulabilir.