TL’ye dönüş seferberliği ekonomiye umut oldu. Dolarlarını bozduran vatandaşların önemli bir kısmı yatırım amaçlı olarak gayrimenkule yönelmeye başladı.
TL'ye dönüş seferberliği ekonomiyi çökertme oyununu bozarken, şimdi sıra ticaret çarklarının döndürülmesine geldi. Kur üzerinden kriz algısıyla kabuğuna çekilmeye zorlanan kamu kurumları, iş dünyası ve tüketicilerin TL için gösterdikleri milli birlik ruhu piyasaya da umut oldu.
HAREKETLİLİK BAŞLADI
Dövizini bozduran vatandaşların yeni yatırım araçlarına yönlenmeye başlayınca, gayrimenkul ve otomotiv gibi sektörlerde hareketlilik sinyalleri geldi. TL'ye dönüş kampanyalarının ticareti olumlu etkilediğini belirten sektör temsilcileri, "Şimdiki adım ticareti canlandırmak olmalı. Vatandaşları bozdurdukları paraları tüketime harcamaya, iş dünyasını da üretmeye devam etmeye davet ediyoruz" mesajı veriyor.
PARA REEL EKONOMİYE GELSİN
Yüksek döviz kurları nedeniyle ticaretin durma noktasına geldiği sembol noktalarda da moraller düzelmeye başladı. Perpa Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, "Gün ekonomide birlik günü. El birliğiyle bu sıkıntıları aşacağız. Biz bozdurulan dövizlerin yastık altına değil, reel ekonomiye geçmesinden yanayız. Ayrıca büyük holdinglerimizin de çağrıya katılmalarını talep ediyoruz" dedi. Yümlü, TL'ye dönüş kampanyasının daha çok esnafın fedakarlığı ile yürüdüğünü belirterek, "Holdinglerimiz üretime dönük yatırım yapsın, hizmet sektörünü esnafa bıraksınlar" diye konuştu.
GAYRİMENKULDE HEYECAN VAR
Dolarlarını bozduran vatandaşların önemli bir kısmı yatırım amaçlı olarak gayrimenkule yönelmeye başladı. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, vatandaşların Cumhurbaşkanı'nın çağrısına kulak verip döviz bozdurarak ev almaya geldiklerini belirtti. Elmas, "Tüketici kurun düşeceğini öngördüğü için cumartesi gününden itibaren satış ofisimize gelip dairesini aldı" dedi. Babacan Holding CEO'su Mehmet Babacan ise, tüketicinin dövizini bozdurup konut yatırımı yapmaya başladığını belirterek, "İlk günden 10 kişi ev almaya geldi. Biz de onların bu yaklaşımı karşısında yüzde 20 indirim yaptık" diye konuştu. Propa CEO'su Can Özçiçek ise "Dolar yatırımlarının TL veya altına dönüştürülmesi, elbette bir seçenek. Fakat yatırımcı açısından bir diğer seçenek de gayrimenkul oldu. Dolar bozdurma süreci ile birlikte, Kartal'da yapımı süren Propa Vista projemize olan ilgi 3 katına çıktı. Dolarını bozduran Propa Vista'dan ev aldı" şeklinde konuştu. Başlatılan kampanyayı desteklediklerini ifade eden Birleşik Gayrimenkul İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Çepni, "TL'ye tüm ülke olarak sahip çıkmalıyız. Son 1 haftada TL fiyatlarla dövizini bozdurup TL'ye çeviren 3 kişi ev sahibi oldu. En kârlı yatırım aracı gayrimenkuldür" şeklinde konuştu.
OLPAK: ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, TL'nin, değer kaybetmesiyle ilgili alınan önlemlere değinerek, liranın değerini artırmak için iş dünyasına da görev düştüğünü söyledi. Olpak, "Daha fazla çalışmak, daha fazla üretmek ve daha fazla istihdam sağlamak, katma değeri yüksek ürünleri imal etmek, liranın değerini artıracaktır" dedi.
MOBİLYA SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE HAZIR
Mobilyacı esnafı da canlanmaya işaret etti. Yıl sonuna genelde sakin girdiklerini ancak bu aralar ciddi bir yoğunluk yaşadıklarını ifade eden Modoko'daki esnaflar ise şu mesajı verdi: "Piyasaların morali yerine geldi eğer bu dinamizm ekonomiye tüketim olarak kaydırılırsa çok olumlu sonuçları olur."
Sabah
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri