20 / 04 / 2024

Doğan Cansızlar: İhalesi yapılmış projelerin askıya alınması zor!

 Doğan Cansızlar: İhalesi yapılmış projelerin askıya alınması zor!

Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Doğan Cansızlar, YEP'te yer alan kararlar hakkında "İhalesi yapılmış projelerin askıya alınması zor" açıklamasında bulundu.


Yeni Ekonomi Programı (YEP) uzunca bir süredir ekonomi yönetimi tarafından dillendirilen 'kamu tasarrufu' ile ilgili önlemler alınacak. Açıklanan kararların en dikkat çekeni ise 'ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak henüz başlanmamış yatırım projelerinin askıya alınması' ifadesi oldu.


Sputniknew'ta yer alan habere göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Eski Başkanı ve Atılım Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Cansızlar, karar hakkında düşüncelerini açıkladı. 


YEP kapsamında 2019 yılı için kamuda 60 milyar TL tasarrufun planlandığını söyleyen Prof. Dr. Cansızlar, kamu maliyesinde yapılacak tasarruflarla ilgili harcamalarda kısıntı olacağını, harcamaların en önemlisinin ihalesi gerçekleşmiş projelerin askıya alınması olduğunu söyledi. Cansızlar, ihalesi yapılmamış projelerle ilgili bir sorun olmayacağını açıkladı. 


''Mega projeleri kapsamıyor''

Bu kararın büyük projelere olan etkisini değerlendiren Cansızlar, "Bu karar Kanal İstanbul gibi Mega Projeleri kapsamıyor. Bu projelerin bütçenin dışında yapılması öngörülüyor. Bu tür projelerin ya uluslararası doğrudan yatırımlar ya da kamu-özel işbirliği gibi yöntemlerle gerçekleşeceği belirtiliyor. Bunlar bütçenin dışında olacak. Bu projeler uluslararası finansman ile gerçekleşmesi durumunda uluslararası yatırımcılar kendilerine Hazine garantisi verilmesini isteyeceklerdir. Bu ise ileriye yönelik olarak bütçeye ek yükümlülükler getirebilir, ama bu husus bugünün meseleleri değildir" açıklamasında bulundu.


''Piyasalar detayları bekliyor''

2019 yılı bütçe tasarısında YEP'te yer alan tasarrufların detayınları hakkında konuşan Cansızlar, şu açıklamalarda bulundu: ''eni Ekonomi Programı'nda oldukça önemli konular var. Ancak burada önemli olan bunların uygulanmasıdır. Bunun detaylarını 2019 yılı bütçesi hazırlıklarında göreceğiz. Ama burada başka bir bir husus daha var. O da bankaların geri dönmeyen kredileriyle ilgili sorunlar ve şirketlerin döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle bilançolarında oluşan zararlar konusunda nasıl bir yöntem izleneceğidir. Acaba, bu sorunların çözümünde bütçeye ek yük gelecek mi, gelmeyecek mi konularının açıklığa kavuşması lazım. Piyasaların da beklentisi bu yönde olduğu için o bakımdan bütçenin hazırlık aşamasında detaylara bakacağız. Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan dün Ankara Sanayi Odası (ASO) eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, değişen, gelişen piyasa şartlarına göre, sözleşmelerin yürütülmesinde tarafların hak ve hukukunu korumak adına oluşan mağduriyeti gidermek amacıyla hazırlanan Tasfiye Kararnamesi'nin önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini bildirmişti.''