25 / 04 / 2024

DASK'ın hedefi 10 milyon sigortalı konut!

DASK'ın hedefi 10 milyon sigortalı konut!

DASK, Afet Sigortaları Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2012 yılından bu yana 2.5 milyon konutu sigortaladı. 2017 yıl için 10 milyon sigortalı konut hedeflediklerini bildiren Selamet Yazıcı, bu hedefe ulaşmak için deprem ve sigorta bilincinin artması gerektiğinin farkında olduklarını söyledi


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Afet Sigortaları Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2012 yılından bu yana 2.5 milyon konutu sigortaladı. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, zorunlu deprem sigortasının, Afet Sigortaları Kanunu'ndan önce sadece konut kredisi ve tapu işlemlerinde arandığını aktararak, "Zorunlu deprem sigortası, kanunun yürürlüğe girdiği 18 Ağustos 2012 tarihinden sonra evle ilgili en önemli işlemler olan su ve elektrik abonelik işlemlerinde de aranmaya başlandı. 


Bu durum sigortalılık oranlarına çok olumlu yansıdı" açıklamasını yaptı. 2012 yılında sigortalı konut sayısında yüzde 29,2013 yılında yüzde 26,2014 yılının ilk yarısında ise yüzde 15 artış görüldüğünü dile getiren Yazıcı, Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte sisteme yaklaşık 2.5 milyon yeni sigortalı konut girdiğini kaydetti. Yazıcı, kayıt olanların bir kısmının ilk defa bir sigorta ürünü satın aldığını kaydetti. 


Öte yandan, 2017 yıl için 10 milyon sigortalı konut hedeflediklerini bildiren Selamet Yazıcı, bu hedefe ulaşmak için deprem ve sigorta bilincinin artması gerektiğinin farkında olduklarını söyledi. Yazıcı, "Bu nedenle toplumun farklı kesimlerine yönelik, çok çeşitli mecraları kullanarak, hem ulusal hem de yerel ölçekte pek çok bilinçlendirme ve tanıtım projesini hayata geçiriyoruz" diye konuştu. Sigortalanan konutların önümüzdeki yıllarda da sigorta sistemi içinde kalmasını sağlamak ve poliçe yenileme oranlarını artırmak için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yazıcı, bunun sadece DASK için değil tüm sigorta sektörü için ve Türkiye'de sigortacılığın gelişmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı. Süreleri dolmak üzere olan poliçeler için hatırlatma mesajı gönderdiklerini ifade eden Yazıcı, "Bu arada acentelerin poliçeyi yenilemek için girişimleri oluyor. Buna rağmen sigorta yenilenmemiş ise, poliçe süresi dolan konut sahiplerini çağrı merkezimiz aracüığıyla arayarak poliçe yenilemelerini hatırlatıyor ve onları sigorta acentelerine yönlendiriyoruz'1' dedi. 


Süresi dolan zorunlu deprem sigortası poliçelerinin 30 gün içinde yenüenmeleri durumunda ilk yü yüzde 10, ikinci yü yüzde 20 indirim uyguladıklarını kaydeden Yazıcı; ayrıca, acenteleri yenüeme konusunda aktif olmaya teşvik etmek için acentelere yönelik kampanya da başlattıklarını söyledi. Yazıcı, süresi dolan poliçelerin takibinin ve her yü yenüenmesinin, sistemin sürdürülebilirliği ve depremde mağdur olmamak açısından önemli olduğunu belirtti. Türkiye gibi deprem riskinin yüksek olduğu ve hasar yapıcı depremlerin sıklıkla yaşandığı bir ülkede, zorunlu deprem sigortasının her gün konuşulması gerektiğini kaydeden Selamet Yazıcı, "Bu nedenle biz DASK olarak iletişim çalışmalarımızı planlarken, tek seferlik projeleri değil, devamlılığını koruyan ve sürdürülebilen çalışmaları hayata geçirmeye özen gösteriyoruz" dedi. 


"Bilinçlendirme çalışmalarını yurtdışına taşıdık" DASK Fay Hatları TIR'larının 2009'dan beri bütün Türkiye'yi dolaşarak eğitim verdiğini aktaran Yazıcı, Türkiye'nin 81 ilini kapsayan Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor yarışmalarının 2011'den beri devam ettiğini söyledi. Yarışma kapsamında, illerde zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmak için pek çok yerel bilinçlendirme kampanyası düzenlediklerini ifade eden Yazıcı,•'''Kısa film yarışmamızın ise bu sene beşincisini düzenliyoruz. Yarışmamızı bu sene uluslararası platforma taşıyarak Türkiye'nin yanı sıra deprem riski altındaki komşu ülkeler, Balkan ülkeleri ve İtalya dahil 21 ülkeden üniversite öğrencilerinin katüımına açtık. Bu sene Türkiye'de ilk kez düzenlediğimiz ve oldukça başarılı geçen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'm ise önümüzdeki senelerde de geliştirerek sürdürmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu. 



Dünya Sektörel Ek 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler