29 / 03 / 2024

Binalar yangına karşı korunaksız!

Binalar yangına karşı korunaksız!

ADANA Aladağ’da ortaöğretim öğrencilerinin kaldığı kız öğrenci yurdunda çıkan yangın ‘Yapılarımız yangına karşı güvenli mi’ sorusunu akla getirdi.Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar’ın anlattıkları ise işin ne kadar kötü noktada olduğunu gösteriyor


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar’ın anlattıkları ise işin ne kadar kötü noktada olduğunu gösteriyor. Türkiye’de yeni yapılan yapılar dahil binaların en fazla yüzde 1’inde yangın koruma bariyeri olduğunu belirten Hinginar, şunları söyledi: “Yangın yönetmeliğimizde geçen yıl değişiklikler yapıldı. Yangının bir kattan diğerine atlamasını engelleyen yangın koruma bariyerleri şartı geldi ama uygulayan yok. Kentsel dönüşümde eski binalar yıkılıp yenisi yapılıyor ama yenilerinde de önlemler yok. İşin temel sorunu ise denetim eksikliği. Maalesef Türkiye’de yapı denetimi yok. Demir ve beton dışında kontroller yapılmıyor” dedi.


YANICI MADDE KULLANIMI



Yapılan yönetmelik değişikliği ile yangın güvenliği için çok olumsuz bir adım da atıldığını belirten Hinginar, “Eskiden 21 metre yani 7 kata kadar olan binalarda dış cephede yanıcı madde kullanımı serbestti. Gerekçesini bilmiyoruz ama bu sınır 28 metreye yani 10 kata çıktı. Böylece binalarda yanıcı madde kullanımının önü açıldı. Geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile görüştük ve bu değişikliğe karşı uyardık” dedi. Hinginar, yangına karşı güvenli malzeme kullanım maliyetnin ise toplam maliyet içinde çok ufak bir kalem olduğuna dikkat çekiyor. Hinginar, “Isı, deprem, yangın her türlü felakete karşı yönetmeliğe ve tekniğe uygun yapı yapmak en fazla toplam maliyetin yüzde 1.5-2’si. Yok yere ölüyoruz. Bu dönemde ahşap bir bina ve çatı cinayete teşebbüs demek. Bir de yangın merdiveni kilidi ne demek. Bu sistem basit, kapı dışarıdan açılmaz, içeriden açılır” dedi.


Hürriyet / Gülistan Alagöz