28 / 03 / 2024

Azmi Sarıbay: Tapu harçlarındaki indirim sektöre iyi gelecek!

Azmi Sarıbay: Tapu harçlarındaki indirim sektöre iyi gelecek!

Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, tapu harçlarındaki indirim hakkında değerlendirme yaptı. Sarıbay, iindirimin konut alımında kararsız ve beklemede olan yatırımcıları da harekete geçireceğini söyledi.


Gayrimenkul sektöründe canlılığı artırmayı hedefleyen düzenlemelere bir yenisi daha eklendi. 30 Eylül’e kadar tapu harçları binde 20’den binde 15’e düşürüldü; damga vergisi oranı ise sıfırlandı. Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay; tapu harçlarında yapılan indirimin oranı küçük gibi görünse de konut alıcılarına toplamda iyi bir fiyat avantajı sağladığını, bu dönemi iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi.


Tapu harcında yapılan indirimin konut alımında kararsız ve beklemede olan yatırımcıları da harekete geçireceğini söyleyen Sarıbay: ‘‘Gayrimenkul sektörünün yıla umutsuz girmesini ardı ardına yapılan kampanyalar ve düzenlemeler engelledi. Damga vergisinin sıfırlanması, tapu harcındaki indirim uzun süredir beklediğimiz, sektöre can suyu olacak bir düzenleme. Doğrudan alıcıyı ilgilendiren bu düzenleme; konut almayı düşünen ama erteleyen, kararsız olan yatırımcıları motive ederek harekete geçirecek. Fiyatları çok etkilemese de konut alıcılarının masraflarında azalma olması alımı teşvik edecek. Bu da hem gayrimenkul sektörünün hem de Türkiye’nin büyüme oranına doğrudan katkı yapacaktır’’ dedi. 


300 bin liralık konut için ödenecek harç tutarı alıcı ve satıcı için ayrı ayrı 6 Bin TL’den toplam 12 Bin TL alınırken; yeni düzenleme ile alıcı 4500 TL, satıcı 4500 TL olmak üzere toplamda 9 Bin TL olarak alınacak. 


Beyanlar gerçek değer üzerinden verilecek


Yapılan indirimin konut fiyatlarını etkilemeyeceğini ancak masraflarda sağlanan avantajla beyanların gerçek değer üzerinden verilmesine katkı sağlayacağını belirten Sarıbay: ‘‘Tapu harçlarındaki indirim ile konut alıcısının masrafı azalacak. Bu da bir nebze harçtan kaçmak için konutun bedelini düşük göstermenin önüne geçecek.