20 / 04 / 2024

Aydın İstek Keşan'daki konut üretimini değerlendirdi!

 Aydın İstek Keşan'daki konut üretimini değerlendirdi!

Keşan Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Aydın İstek, insanların konut alımındaki tercihi ve Keşan’da üretilen konutların ihtiyaç fazlası olup-olmadığını değerlendirdi.



Keşan Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Aydın İstek, önceki gün yaptığı açıklamada; inşaat sektöründe yaşanan son durum, insanların konut alımındaki tercihi ve Keşan’da üretilen konutların ihtiyaç fazlası olup-olmadığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


“Doğru fizibilitenin yapılmadığı ortaya çıkıyor”


Türkiye genelinde, orta boy firmaların inşaat sektöründe sıkıntılar yaşandığının altını çizerek, sözlerine başlayan İstek, şunları söyledi: “Sıkıntıların giderilmemesi için bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. Orta boy denildiğinde, 30-50 konut yapan firmalardır. Orta boy işletmelerin yaşadığı sorunlar göz önüne alındığında, doğru fizibilitenin yapılmadığı ortaya çıkıyor. Türkiye’nin ve bölgenin nüfusuyla, inşaat ihtiyacı gereksinimlerinin ne olduğunun iyi şekilde analiz edilmesi lazım. Bölge insanı 3+1 konutları mı, 2+1 konutları mı yoksa dubleks konutları mı tercih ettiğinin iyi araştırılması lazım. Örnek vermek gerekirse, Enez şehir merkezinde dubleks daire ya da lüks konutlar yapıp satacağını düşüncesiyle hareket eden bir firma hüsrana uğrar. Çünkü oradaki işletme, işveren ve nüfus dikkate alındığında, lüks yatırımın öncelikli bir yatırım olmadığını görürüz. Keşan’da da, nasıl bir konuta ihtiyaç duyulduğunun iyi hesap edilmesi lazım. Öğrencinin yoğun olduğu yerlerde, 2+1 ya da 1+1 konutlar yatırım amacıyla yapılabilir. Bu tür yerlerde ekonomiye bir katkısı olur.”


“Temelden konut alma tercihi ortadan kalktı”


Keşan’da son 4 yılda inşaat sektöründe ciddi bir hareketlenmenin yaşandığını aktaran Aydın İstek, “Sektördeki hareketliliğin canlanmasıyla birlikte kaliteli konutlar ortaya çıktı. Bundan önce kooperatifleşmeler vardı. İnsanlar, önce kooperatiflere üye olur ve aidat öder. Daha sonra inşaat bittiğinde nasıl bir konutla karşı karşıya kalacağını görüyordu. Evini de, kur’ayla belirlerdi. Artık insanlar alacağı konutun bitmiş durumunu görüyorlar. Temelden konut alma tercihi ortadan kalktı. Tüketici artık yapılan konutu gördükten sonra almaya çalışıyor. Tüketici, ‘konutlar kaçmıyor.’ şeklinde düşünüyor. Konutlar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte 8 ayda tamamlanıyor. Tüketici verdiği paranın karşılığını almak istiyor.”


“Keşan’da ihtiyaçtan fazla konut üretilmiyor”


Konut üretiminin ihtiyaçtan fazla olduğunu yönünde bir düşüncenin hakim olduğunu ancak, Keşan’da böyle bir durumun yaşanmadığını ifade eden İstek, şunları söyledi: “Keşan’da ihtiyaçtan fazla konut üretilmiyor. Keşan’da yılda, 400-450 tane nikah kıyılıyor. Bu veriler göz önüne alındığında, yeni bir konut ihtiyacı da ortaya çıkıyor. Yeni çiftler yeni konut almasa da, kiralama yönetimiyle ayrı bir evde yaşamaya çalışacaktır. Dolayısıyla, Keşan’da her yıl 400-450 konut ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Artık, konutlar yatırım amacıyla yapılıyor. Keşan’da da, 2+1 ve 3+1 konutlar ön plana çıkıyor. Lüks konutlara da, ihtiyaç var ancak, çok fazla sayıda değil. İhtiyaç olan bir üretimin yapılması durumunda, konut satışı daha çabuk olur. İhtiyaç olmayan bir üretim olması durumunda, satışı yapmamız da mümkün değildir. Fizibilite yapmayan firmalar sıkıntı yaşacaklardır. Eğer doğru fizibilite yapılması durumunda başarılı olunacaktır.


Ayrıca, tarım ve turizmde bölgenin destek alması lazım. Böyle olması durumunda bölge ekonomisi de rahatlayacaktır. Eğer tarım, turizm ve inşaat sektörleri güçlü hale getirilirse ve Keşan’ı doğru şekilde tanıtılması halinde, ekonomiyi daha üst seviyelere taşımış oluruz.”


“Bölgedeki sorunlar sadece seçim zamanı değil; seçim sonrasında da, konuşulmalı”


Milletvekili seçimlerine az bir süre kaldığını hatırlatan Aydın İstek, sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanlar, partiye göre değil; adayın bölgeye yapacağı katkıları göz önüne alarak, oylarını kullanmalı.


Yüzünü göremedikleri vekillere değil; bölgeye hakim, sorunlara çözüm getirecek kişilere bu seçimde tercih edilmeli. Bölgedeki sorunlar sadece seçim zamanı değil; seçim sonrasında da, konuşulmalı ve çözüm üretilmelidir. Bu vesileyle aday olacak herkese başarı diliyorum.”


Gündem Saros