20 / 04 / 2024

Antalya'da 2B problemi çözüldü mü?

Antalya'da 2B problemi çözüldü mü?

Antalya Kepez 'de, 2 - B probleminin çözümüyle yeni bir dönem başlıyor. Problemin çözülmesiyle 2B 'nin olduğu mahallelerde imarlı parsellerde de tapu verilebilir hale geldi.


Kepez'de, 2-B probleminin çözümüyle yeni bir dönem başlıyor. Probleminin çözümüyle 2B'nin olduğu mahallelerde imarlı parsellerde tapu verilebilir hale geldi. İlk olarak Erenköy, Esentepe ve Çamlıbel'de 1200 kişiye tapu verilecek Tapunun önündeki engel kalktı. Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı da 19 Nisan 2012'de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Böylece, Kepez'de özellikle su kanalının kuzeyinde bulunan, gecekondu yapılaşmasının olduğu, kalıcı yatırımların yapılamadığı 100 binden fazla kişinin yaşadığı mahallelerde 31 yıldır yaşanan tapu problemi tarihe karıştı. 2B aynı zamanda imarlı parsellerde tapu tahsisi yapılmasının önünde önemli bir engeldi. 


Fatih, Göçerler, Esentepe, Çamlıbel, Erenköy, Barış, Çankaya, Kazım Karabekir, Yavuz Selim ve Fevzi Çakmak mahallelerinde, 2B'den dolayı imarlı parsellerde tapu çalışması yapılamamıştı. 


Üç mahallede 1200 kişiye tapu Kepez Belediyesi, kullanım kadastrolarının askıya çıktığı mahallelerde 2B alanları dışında kalan yerlerde tapulama çalışması başlattı. Bu kapsamda Çamlıbel, Erenköy ve Esentepe mahallelerinde 1200 gecekonduyla ilgili dosya toplandı. Dosya işlemi büyük oranda tamamlandı ve tahsis işlemi encümene havale edildi. 


Sözleşme aşamasından sonra tapu tahsisiyle alakalı 1200 kişiye tapu tahsisi için tebligat yapılacak. 3 mahallede tapu tahsis işlemlerinin bitmesinin ardından ise aynı işlem Fatih, Göçerler, Barış, Çankaya, Kazım Karabekir, Yavuz Selim ve Fevzi Çakmak mahallelerinde gerçekleştirilecek. Yine 2B'nin olduğu mahallelerde Hazine ve Vakıflara ait parsellerin tahsisi için de ilgili kurumlara talepte bulunuldu ve takas süreci devam ediyor. 


TOKİ yok tapu var 

2B'nin çözüldüğü mahalleler de var olan imar planlarının uygulanacağının altını çizen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "2B'nin olduğu mahallelerin tamamında imar planları var. O bölgedeki yapılaşmadaki temel mantığımız, Ahatlı, Kültür ve Yeni Doğan ile Habibler, Sütçüler bölgesinde yaptığımız gibi vatandaşlarımıza arazilerini teslim ederek, kendi elleriyle kentsel yenilenmenin sağlanmasıdır. Özellikle vatandaşlarımız, TOKİ ile korkutulmaktadır. 2B'nin çözüldüğü mahallelerde toplu konutla alakalı kesinlikle bir yaklaşımımız yok. Bizim önceliğimiz, imar planlarının geçerli olduğu şekilde konutların inşa edilmesidir. Vatandaşlarımıza tapularını teslim edeceğiz ve konutlarını kendileri yapacaklar" dedi. 


Antalya Akdeniz Manşet



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016