Schneider Electric Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Caspar Herzberg, akıllı şehir çözümlerinin Türkiye’nin ihracatını arttırmak için çok iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi...
Schneider Electric Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Caspar Herzberg, akıllı şehir çözümlerinin Türkiye’nin ihracatını arttırmak için çok iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Herzberg’e göre, Türkiye içeride geliştirdiği akıllı şehir projelerini ihraç edebilir.
GÜNÜMÜZDE özellikle ekonomik sebeplerle insanların çoğu şehirlere taşınıyor. 40 yıldan daha kısa bir süre içinde dünya nüfusunun yüzde 70’i şehirlerde yaşamaya başlayacak. Ancak bir yandan dünya giderek kentleşirken, diğer yandan şehirler barınma, ulaşım ve kirlilik gibi önemli sorunlarla başa çıkmak zorunda. Bu sebeple “akıllı şehir” kavramını gelecekte daha sık duyacağız gibi görünüyor. Bir araştırmaya göre akıllı şehir çözümleri ve hizmetleri için küresel pazar 2017’de 40 milyar dolardan, 2026’da 98 milyar dolara büyüyecek. Akıllı şehirler konusunda çözümler üreten Schneider Electric’in Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Caspar Herzberg, Türkiye’nin akıllı çözümler konusunda projeler geliştirip, daha sonra bölgede diğer ülkelere bu projeleri ihraç edebileceğini söylüyor. Herzberg, “Türkiye’ye büyük bir değer teklifi sunacak olsaydım, akıllı şehirlerde enerji açısından ustalaşmayı ve daha sonra bu know-how’ı (bilgi birikim) Ortadoğu, Afrika, Orta Asya, Doğu Asya gibi bölgelere ihraç etmeyi önerirdim. Türkiye’nin akıllı şehir ihtiyaçları, işgücündeki gelişmişlik seviyesi ve mekanik uzmanlığın birleşimi göz önüne alındığında, bayağı iyi bir platform olacağını düşünüyorum” diyor.
AKILLI ÇÖZÜMLER
Akıllı şehir derken, sınırlı kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmak için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapan, bu yatırımlar sonucu tasarruf eden, bu tasarrufla sağladığı hizmet ve yaşam kalitesini yükselten, doğada bıraktığı karbon ayak izini azaltan, çevreye ve doğal kaynaklara saygılı, ve tüm bunları yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle yapan şehirler kastediliyor. Örneğin teknoloji sayesinde yol güzergahındaki trafiğin yoğun olup olmadığını öğrenebiliyor, park yeri bulabiliyor ya da şehirdeki kirlilik oranını tam olarak öğrenebiliyorsunuz. Herzberg, Türkiye’nin teknoloji anlayışı ve dijital aktivite bakımından da akıllı şehirler açısından cazip olduğunu belirterek, “Türkiye’de hem teknolojiye meraklı ve teknolojiyle iç içe genç nüfusun yanı sıra, güçlü bir mekanik sanayi var. Ayrıca büyük şehirler ve kentleşme konusunda acil çözüm bekleyen sorunlar da proje geliştirmek için aslında bir nevi fırsat sunuyor” diyor. Bu sorunlardan birinin trafik olduğunu vurgulayan Herzberg, daha önce Mısır’ın başkenti Kahire’de yaşadığını ve İstanbul’daki trafik sorununu oraya benzettiğini anlatırken, örneğintrafik konusunda bir çözüm üreterek, bunu başka yerlere ihraç etmenin mümkün olduğunu söylüyor.
AKILLI ŞEHRİN TEMASI OLMALI
HERZBERG’e göre, Türkiye’deki akıllı şehirlerin bir ekonomik teması da olabilir. Çin örneğini veren Herzberg, Çin’de yarım milyar insanın şehirlere göç ettiğini anlatarak, “Yalnız bu insanlar sadece şehirlere göç etmekle kalmıyor, her bayramda memleketlerini ziyaret ediyorlar. Yani bir yanda aşırı kentleşmiş kalabalık şehirler, diğer yanda altyapıyı zorlayan toplu hareketler veya toplu göçler var. Bu yapıyı, akıllı şekilde inşa edilen uydu şehirlerle düzeltmek mümkün. Enerji verimli, güvenli, ulaşımı kolay şehirler olması önemli. Sadece insanlar için fiziksel olarak bir yer oluşturmak çok da önemli değil, akıllı şehir olsa dahi. Eğer bir akıllı şehir varsa ama istihdam halen başka bir yerdeyse, bu da sorunu tam olarak çözmüş olmuyor” yorumunu yapıyor.
30 MİLYARLIK YILLIK KATKI
VODAFONE, Deloitte Türkiye ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından hazırlanan Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu’nda, akıllı şehirlerin Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na yılda yaklaşık 30 milyar TL’lik katkıda bulunabileceği belirtiliyor. Rapora göre, vatandaşların belediyelerden en büyük çözüm beklentisi yüzde 78.9 ile ulaşım alanında. Onu yüzde 73.7 ile trafik ve yüzde 52.6 ile otopark sorunu izliyor. Mesela akıllı kavşak uygulamalarıyla, kavşaklardaki duraklamalarda günde ortalama yüzde 45’e yakın azalma sağlanabiliyor.
TESLA ŞEHİRLER GELİYOR
EĞER tamamen temiz enerjili bir şehirde yaşama hayali kuruyorsunuz, dünyanın ilk Tesla şehri tam size göre. Tesla Başkanı girişimci Elon Musk, tamamen yenilenebilir enerji kullanılan yeşil şehirler kurmaya hazırlanıyor. TeslaCity adı verilen bu şehirde tüm binaların çatıları güneş panelleri ile kaplanacak. Bunun dışında elektrik ihtiyacı kurulacak güneş ve rüzgâr santrallerinden karşılanacak.
Hürriyet
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri