06 / 05 / 2024

Akıllı binalar tasarrufu arttırıyor!

 Akıllı binalar tasarrufu arttırıyor!

Yeni teknoloji sistemleri sayesinde "akıllanan" binalarda, siz odadan çıkınca ışıklar kendi kendine kapanabiliyor ya da dışarıdaki sıcaklığa göre ısı kendi kendine ayarlanabiliyor. Bu sayede maliyet azalıyor...


Enerjiden tasarruf etmek için artık arkanızdan ışıkları kapatmanıza gerek yok. Yeni teknoloji sistemleri sayesinde "akıllanan" binalarda, siz odadan çıkınca ışıklar kendi kendine kapanabiliyor ya da dışarıdaki sıcaklığa göre ısı kendi kendine ayarlanabiliyor. Böylece maliyet azalıyor ve enerji tasarrufu en üst düzeye çıkıyor. 


AKILLI BİNA KONSEPTİ 

Akıllı binalarda enerji tasarrufunun otomatik olarak sağlandığını düe getiren Schneider Electric Dünya Başkanı Jean Pascal Tricorie, "Örneğin siz binadan çıktığınızda, dışarıdaki aydınlık seviyesine göre odalardaki ışık sistemi kendi kendine ayarlama yapabiliyor. Ya da evinizin salonunu başaltınca, klima kendiliğinden kapanıyor. Bunun gibi tasarruflar enerji verimliliğini sağlamada önemli rol oynuyor" şeklinde konuştu. 


DIŞARIYA GÖRE ISI

Tricorie'nin verdiği diğer bir örnek de odaların ısısı dışarıdaki dereceye göre kendiliğinden ayarlanması. Evde kimse yokken, enerji tüketimi sağlayacak her şeyin kapatüması gerektiğini vurgulayan Tricorie, "Bunu sizin için bir makine yaptığında kazanımlar çok daha iyi olacak. Binalar insanlara uyarlanmalı ve insanlar oradayken ısınmalı ve aydınlanmak. Türkiye'de verimlilik artırıcı proje çalışmalar üe yüda ortalama 400 milyon küovat saat (kWh) enerji tasarrufu potansiyelini ortaya çıkardık. Bu da yüda 50 milyon liralık tasarrufa eşdeğer. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için yapüacak yatırımın geri dönüş süresi ise yaklaşık 1.8 yıl" dedi. Gelecek 20 yüda dünyada enerji 'Enerji Çocuk' projesi ENERJİ Bakanu Taner Yıldız, dün, çocuklarda enerji tasarrufu bilinci oluşturmak amacıyla Enerji Çocuk Projesi'ni başlattı. 


Proje üe çocukların bulunduğu her ortamda enerjinin verimli kullanılması amaçlanıyor. Proje maskotu olan 'Enerji Çocuk' şu mesajları verecek: • Boşa yanan lambaları kapatmayı unutma • Perdelerini aç ve gün ışığının odana girmesini sağla • Bilgisayarı sadece kullanacağın zaman çalıştır. 


• Televizyon izlemediğin zamanlarda kapat. Bütün ev aletlerini düğmesinden kapat. 

• Su içmek için her defasmda yeni bir bardak kullanma ki bulaşık makinesi boş yere daha fazla çalışmasın. 

tüketiminin ikiye katlanacağım, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu artışm 10 yüda gerçekleşeceğini kaydeden Tricoire, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin önümüzdeki 10 yüda kişi başma düşen enerji tüketimini azaltarak, enerji verimliliğini yüzde 20 artırmak gibi bir taahhüdü var. 

Biz de bu iyüeştirmede yerimizi almak istiyoruz. Türkiye'de kamu binalarında enerji verimliliği için bazı zorunluluklar getiriliyor." 


Hürriyet / Merve Erdil

 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler