28 / 04 / 2024

Sedir Adası'ndaki iyileştirme çalışmaları tamamlandı!

 Sedir Adası'ndaki iyileştirme çalışmaları tamamlandı!

Altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran deniziyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Sedir Adası'ndaki iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı bildirildi


     Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökova Körfezi'nde bulanan ve Marmaris'ten teklerle gidilebilen Sedir Adası'nda ziyaretçilere çağdaş bir ortamda hizmet vermek için başlatılan iyileştirme çalışmalarının tamamlandığını söyledi. 

     Sedir Adası'nın bölgede Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi'nden sonra en çok ziyaret edilen yer olduğunu belirten Özer, ''2011'de Sedir Adası'nı 110 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Geçen yıl, Sedir Adası'ndan yaklaşık 500 bin lira gelir elde ettik'' dedi. 

     Özer, Sedir Adası'nı ziyaret edenlerin Kleopatra kumunu görebildiklerini ve bölgedeki en güzel ve en temiz denize girebildiğini vurgulayarak, ''Sedir Adası'na gelen ziyaretçilerimiz burada sadece denize girmiyor. Buradaki Cedreae Antik Kenti'ni de gezme imkanı buluyorlar. Burası hem tarihiyle hemde deniz ve güneşiyle turizme hizmet veriyor'' diye konuştu. 

     Sedir Adası'nda yapılan çalışmalarla adanın daha çağdaş bir yere dönüştüğüne işaret eden Özer, bölgeye gelen ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlamak istediklerini, müdürlük olarak da ellerinden gelen çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. 

     Yılda 110 bin ziyaretçi ağırlayan Sedir Adası'nda bir çok sıkıntı da yaşadıklarını anlatan Özer, şöyle konuştu: 

     ''Duşlar iskelenin yanındaydı. Duştan akan tatlı su ile tuzlu karışınca kayalar yosun tutuyordu. Bu yüzden tatlı suyun denize karışmaması için duşları farklı bir yere aldık. Adadaki tuvaletlerde de sorun vardı, hepsini yeniden elden geçirerek 5 yıldızlı otellerde bulanan tuvaletler haline getirdik. Plajın üst kısmında bulanan ve ziyaretçilerin güneşlendiği plastik, eskimiş şezlongları da doğayla uyumlu olması adına 200 yeni ahşap şezlongla değiştirdik.'' 

     

     -Adanın elektriği güneş panelleriyle karşılanacak- 

     

     Kamil Özer, Sedir Adası'nda atık su konusunda da yeni projeler gerçekleştirdiklerini, TÜRSAB ve Bilintur firması işbirliğinde paket arıtma projesini hazırlayarak en kısa sürede adadaki atık su sorununu çözeceklerini belirtti. 

     Adanın su ihtiyacını 50 tonluk bir su tankı projesiyle karşılayacaklarını kaydeden Özer, adanın elektrik enerjisini de kurulacak güneş panelleriyle karşılayacaklarını anlattı. 

     Özer, Sedir Adası'na girişteki turnikelerin de yenilendiğini dile getirerek, ''Antik tiyatronun olduğu yerde insanlar taşların üzerinden geçiyor ve zarar veriyordu. Hazırlanan proje çerçevesinde adayı ve Cedreae Antik Kenti'ni ziyarete gelen turistler, ahşap traverslerin üzerinde yürüyerek kayalara basmadan antik tiyatroyu ve diğer kalıntıları gezebilecekler'' diye konuştu. 

     

     -Kamulaştırmalar tamamlandı- 

     

     Özer, 2012 itibarıyla Sedir Adası'nda şahıs mülkiyeti kalmadığını, tamamının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldığını vurguladı. 

     Tatil için Muğla'ya gelen ve Marmaris'ten tekne turu ile Sedir Adası'nı ziyarete gelen Kalya Özter ise ilk kez geldiği Sedir Adası'nın kumu, güneşi ve denizine hayran kaldığını, Kraliçe Kleopatra'nın güzelliğini adadaki kumdan geldiğine inandığını söyledi. 

     Özter, tatilini en iyi şekilde değerlendirmek için bölgedeki tarihi ve doğal güzellikleri olan yerlere gittiğini anlatarak, ''Muğla tatil yapmak için en ideal yerlerden birisi. Buraya geldiğim için çok mutluyum. Sedir Adası'nın da denizi ve kumu çok güzel inşallah seneye yeniden gelirim'' dedi. 

     

     -Kumlar 24 saat korunuyor- 

     

     Kleopatra kumsalında jeolojik oluşumlar sonrası meydana gelen altın sarısı kumlar, son 4 yıldır bir dizi güvenlik önlemiyle korunuyor. Sahilin girişindeki kulübelerde nöbet tutan görevliler, kumsala terlik ve havluyla girişe izin vermiyor. 

     Sedir Adası plajındaki kumların, Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius'un adada buluşmaları için Mısır'dan gemilerle getirildiğine, bu nedenle plaja ''Kleopatra'' adının verildiğine inanılıyor. 

     Uzmanlar ise adanın kuzey kıyısındaki kumların özel biçimde oluşan kalker damlacıkları olduğunu, Ege ve Akdeniz'de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası'nda görüldüğünü belirtiyor. 

AA



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri