Yeme-içme sektöründe bilinçli bir tüketim anlayışıyla gıda ve ambalaj atığını azaltmak, sertifikalı ve yerel gıda kullanmak, enerji verimliliğini sağlamak için yola çıkan Yeşil Nesil Restoran Hareketi', gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.
İlk olarak İstanbul 'da pilot restoranların katılımıyla başlatılan proje ile sürdürülebilir olmayı hedefleyen restoranlar denetlenecek ve kriterleri karşılamaları halinde 'Yeşil Nesil Restoran' olmaya hak kazanacak.
Yeme-içme sektöründe bilinçli bir tüketim anlayışıyla gıda ve ambalaj atığını azaltmak, sertifikalı ve yerel gıda kullanmak, enerji verimliliğini sağlamak için yola çıkan Yeşil Nesil Restoran Hareketi', gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.
WWF-Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından, Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) ve Beşiktaş Belediyesi işbirliği, Unilever Food Solutions desteğiyle başlayan Yeşil Nesil Restoran Hareketinin lansman toplantısı, projeye ilk katılan ve Yeşil Nesil Restoran' sertifikası almaya hak kazanan La Mancha Kuruçeşme'de gerçekleştirildi. Lansman gecesinde, WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar tarafından Yeşil Nesil Restoran' olmaya hak kazanan La Mancha, Frankie, Sunset, Fenix, Tom's Kitchen ve Kanyon Kitchenette'e sertifikaları takdim edildi.
WWF-Türkiye Başkam Bayar WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, Yeşil Nesil projesi ortaklarına verdikleri destek için teşekkür ederken, israf oranı en yüksek endüstrilerden biri olan yemek endüstrisinde büyük bir değişime öncülük etmek, daha sürdürülebilir ve doğa dostu bir dönüşümü başlatmak için harekete geçtiklerini belirtti. Bayar, "BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun iyimser tahminlerine göre üretilen gıdanın üçte biri yenmeden önce ya kaybediliyor ya da israf ediliyor. Yılda 10 milyon kişinin açlıktan öldüğü dünyamızda, 1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Dünya'da ve tabii Türkiye'de israf oranı en yüksek endüstrilerden biri olan restoran ve yemek endüstrisinde büyük bir değişime öncülük etmek, daha sürdürülebilir ve doğa dostu bir dönüşümü başlatmak için Boğaziçi Üniversitesiyle Yeşil Nesil Restorancılık' sertifika programını başlattık. Program dahilinde restoranlar 95 farklı kriter üzerinden değerlendirilip 1,2 veya 3 yıldız almaya hak kazanacaklar.
Menüde mevsim ürünlerinin kullanılmasından garnitür seçimine, gıda atığından kompost (doğal gübre) ve enerji üretilmesine kadar uzanan cok kapsamlı uygulamaları olan projeyle restoran müşterilerinde de davranış değişikliği yaratılması hedefleniyor, sil Nesil Restoran Hareketi'ne katılımı öngörülüyor. Menlilerde mevsim ürünlerinin kullanılmasından, garnitür seçimine, gıda atığının azaltılmasından, azaltılamayan kısmı ile kompost (doğal gübre) yapımına kadar uzanan çok kapsamlı uygulamaları olan bu çalışmada, restoran müşterilerinde de davranış değişikliğini tetiklemeyi hedefliyoruz" dedi. Daha bilinçli ve çevreci restorancılık Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Fikret Adaman, Yeşil Nesil Restoran Hareketi ile yeme-içme sektöründen önemli bir adım aüldığı belirtti. Adaman, "Restoranlarda tabakları gereksiz değiştirmemek, şişe sular yerine sürahide su tercih etmek, masa örtüsü kullanmamak, paketli şeker kullanmamak gibi kendi başına oldukça küçük gözüken ama doğaya katkısı büyük olan eylemlerle restorancılık daha bilinçli ve çevreye dost bir hale gelebilir.
Restoranlardan toplanan veriler ışığında yaptığımız çalışmalar gerçekleştirdiğimiz her hareketin doğada ne kadar büyük ayak izleri bıraktığını açıkça ortaya seriyor. Örneğin, bir restoran su servisinde sürahi kullansa yılda 10 bin ton plastik ve cam şişe atığını önleyebiliyor ya da gereksiz tabak değişimi yapmazsa 15 ton su tasarrufu sağlayabiliyor. Bu proje ile yeme-içme sektöründe sürdürülebilir yaşam için ufak bir adım atılmış oluyor. Umuyorum ki restoran sahipleri ve müşterilerin farkındalığı arttıkça ufak adımlar büyük kazanımlara dönüşecektir. Yeşil kampus konseptini benimseyen ve sürdürülebilir kampus yaşamı için çalışmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi Yeşil Nesil Restoran Hareketi'nin de bir parçası olmaktan mutluluk duyuyor" dedi. Yemek atıklarından yılda 6 ton gübre üreteceğiz' Beşiktaş Belediye Başkanı Av.
Murat Hazinedar, Yeşil Nesil Restoran Hareketi'nin Beşiktaş'ta yaratmaya çalıştıkları kamu-yerel-özel birlikteliğinin güzel örneklerinden biri olduğunu açıkladı. Hazinedar, 'Yeşil Nesil Restorancılık projesinin, çevre dostu bir teknolojiyi Beşiktaş'a taşımak adına yapılıyor olması, bizler için ayn bir anlam taşıyor. İki restoranda (La Mancha ve Sunset) pilot olarak başlatılacak çalışmada, buradan çıkan yemek atıklarından yılda 6 ton gübre üreteceğiz. Bu gübreyi Beşiktaş'ın parklarında kullanacağız. Daha da önemlisi bu atıklan çöpe atmayarak yılda 36 ton karbondioksitin sal ınımını engelleyeceğiz. İki restoranla başladığımız çalışma, Beşiktaş'taki diğer restoranların, otellerin ve hastanelerin katılımıyla genişleyecek" dedi.
TURYİD, projeyi sahipleniyor
TURYİD Başkanı Kaya Demirer, TURYİD'in kurulduğu tarihten itibaren Türk yeme-içme sektörünün ileri taşınmasına ve Türk turizmine hizmet etmek amacına odaklı olarak, öncü fikir ve hareketleri yaratmaya çalıştığını belirtti. Demirer, 'Yeşil Nesil Restoran Hareketi, restorancılığa bakış açısını değiştirecek bir hareket olarak TURYİD'in sahiplendiği bir olgudur. Tüketicilerin desteklediği yaşam felsefesi ve bunu hayata geçiren işletmelerin tercih edilmesi durumu sonuç almada son derecede önemli bir adım olacak. Bilinçli tüketim ve bilinçli tüketici bir araya gelerek gıda atığı, ambalaj atığı minimum indirilecek ve en önemlisi dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynakları, atıkların geri dönüşümü ve proje kapsamında uygulanacak eneıji tasarrufları ile son tüketiciye geri dönüş sağlayacak. TURYİD olarak, bu hareketin yayılmasında öncülüğü ele aldık. Sektörde öncü rolü üstlenen üyelerimizin desteğiyle hareket hızla büyüyecek. Bu hareketin 2015 sonu itibanyla 100 restorana ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.
'Tecrübelerimizi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz'
Unilever Food Solutions Türkiye, Orta Asya ve İran Genel Müdürü Önder Arsan, sürdürülebilir bir gelecek için Yeşil Nesil Restoran Hareketi'nin destekçisi olmaktan çok mutlu olduklarını söyledi. Arsan, "Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nın bir parçası olarak önemli bir ajanda yürütüyoruz. Son iki yıldır da 'Gıda Atığını Önleyelim' projesiyle hem ev dışı tüketim sektöründeki gıda atığını azaltmayı hem de profesyonel mutfakları daha verimli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Birçok müşterimizle etkin işbirliği yaparak atık miktarlarını azaltmayı başardık. Edindiğimiz önemli tecrübe ve veriler var. Bugün de Yeşil Nesil Restoran Hareketi'nin bir parçası olarak, bu deneyimlerimizi tüm sektöre aktarmak için sabırsızlanıyoruz" şeklinde konuştu.
Hürses