Geçen yıl simidi ABD'ye taşıyarak dikkatleri üzerine çeken Simit Sarayı, son iki yılda karlılık ve yurtdışı büyümesiyle öne çıktı. Şirketin başarısı, büyüme hamlesinin arkasındaki isim Abdullah Kavukcu Ekonomist'in 'Yılın Erkek Girişimci'si ödülünü ikinci kez aldı.
Simit Sarayı, son 10 yılın en özgün başarı hikayelerinden biri. Haluk Okutur. Mehmet Tarakçı ve Abdullah Kavukçu, 2002 yılında kurdukları bir simit mağazasından, 318 noktası bulunan dev bir şirket yaratmayı başardı. 12 yılda 300 milyon TL'lik ciroya ulaşan şirket, özellikle son iki yılda karlılık ve yurtdışı atılımlarıyla dikkat çekti.
Bu atılımın arkasındaki isim ise şirketin icra kurulu başkanlığını 10 yıllık yönetiminin ardından 2012 yılında ortağı ve eniştesi Haluk Okutur'dan devralan Abdullah Kavukçu oldu. 2012 yılında gösterdiği performansla Ekonomist'in 'Yılın Erkek Girişimcisi' ödülünü kazanan Kavukçu, iki yılda Simit Sarayı'nın başarısını global noktaya taşıyacak kritik adımları attı. 2012 yılından şirketin başına gelir gelmez tüm yönetimin tek bir çatı altında toplayan ve karlılığa odaklanan Kavukçu, yurtdışı operasyonlarıyla dikkatleri üzerine çekti. Simit Sarayı'nın Türkiyede'ki yükselen grafiğine yurtdışı mağazalarının eklenmesi Kavukçu'ya ikinci kez 'Yılın Erkek Girişimcisi' ödülünü getirdi.
Simit Sarayı'm global bir marka haline getirme hedefi koyan Kavukçu'nun ajandası önümüzdeki dönemde de yeni projelerle dolu. 2019 sonuna kadar mağaza sayısını 1.052'ye çıkartmayı hedefleyen Kavukçu, önümüzdeki dönemde yurtdışına odaklanacaklarını söylüyor. Şirketin yeni dönem hedeflerinden, halka arz ve ortaklık çalışmalarına kadar pek çok konuda samimi açıklamalar yapan Kavukcu, Türkiye'nin yanı sıra Amerika ve İngiltere gibi pazarlarda da halka arz planladıklarını belirtiyor.
2014'te yurtdışı atılımınızla dikkat çektiniz. Yurtdışında kaç mağazaya ulaştınız?
2015'e Londra mağazalarının açılışıyla başlıyoruz. Londra'da şubat sonuna kadar iki mağaza açacağız. 94'ü yurtdışı olmak üzere 2014 yılını toplam 314 mağazayla kapattık.
Yurtdışı satışların toplam satışlar içindeki payı nedir?
Şu anda yüzde 25 ama yurtdışı Türkiye'yi mağaza adedinde de ciroda da geçecek. İki yıl önce sıfırdı. Şimdi her dört simidin birini yurtdışında satıyoruz.
Yurtdışı operasyonlarınız yurtiçine göre daha mı kârlı?
Kar marjımız yurtdışında daha yüksek ve kiralar Türkiye'den daha pahalı değil. Türkiye'de fiyatlar uçmuş durumda. Bugün İstiklal Caddesi'nde fiyatlar neyse Beşinci Cadde'deki fiyatlar da aynı. İstiklal Caddesi'nde fiyatlar 150 bin TL civarında. Oxford Street'te 100 bin pound kira veriyoruz. Sonuçta orada da pound'la satış yaptığımız için daha uyguna geliyor.
Yurtdışı mağazalarının ciro açısından performansı nasıl?
2014'te en yüksek cirolu mağazamız Mekke oldu. Şu anda New York ikinci sırada. Amsterdam üçüncü sırada ama Atatürk Havalimanı'ndaki mağazayla yer değiştiriyorlar. Viaport dördüncü, Cevahir AVM ise beşinci en yüksek ciro yapan mağazamız.
Bu hızlı büyüme karşısında yurtdışında nasıl yapılanıyorsunuz?
Hollanda'da merkez ofisimiz var. Londra'da merkez kuruyoruz. Bir de New York'ta merkezimiz var. Hedefimiz beş yıla kadar Simit Sarayı'nın merkezi ofisi global bir hale geldiği için yurtdışına taşımak.
Yurtdışı odaklı büyümenin insan kaynakları stratejinize nasıl bir etkisi var? Üst yönetimini yeniden organize ediyor musunuz?
Global bir şirketi buradan yönetmemiz çok zor. Bütün hukukçularımız muhasebecilerimiz bölgenin en iyisi.Yurtdışında personelimizin yüzde 70'i yabana. Ortalama mağazalarımızda 20-25 kişi çalışıyor. Şu anda transferlerimiz devam ediyor. Eski Exim Holding CEO'su Unsal Sözbir icra kumlu üyemiz. Bizim şirketimiz farklı insanları barındıracak bir şirket. Herşeyi biz yapmıyoruz. Ekibimizle birlikte hareket ediyoruz. Fiyat, maliyet bunları belirliyoruz ve fabrika giderlerini yatırımlarla ne kadar düşürebileceğimizi konuşuyoruz.
2015'te nasıl bir büyüme stratejisi izleyeceksiniz?
2015 yılında Türkiye'den daha çok yurtdışında büyüme hedefimiz var. 2019'da bin mağazaya ulaşmak istiyoruz. Bunun için stratejik planımızı hazırladık. Bu yıl Paris ve Madrid'te mağazalar açma hedefimiz var. Bunun dışında Katar, Dubai'de master franchise verdik. Onları hayata geçireceğiz. Suudi Arabistan'da çok hızlı büyüyoruz zaten, 20 mağazamız olacak. 14 ülkede operasyonumuz var. Sadece Hollanda'da 20 tane mağazamız oldu. Bu yıl mesela Hollanda'da reklam vermeye başlıyoruz. New York'ta 10 mağaza açacağız. 2015'te toplam 137 mağaza açıp, toplam 100 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız.
2015 yılında ne kadarlık bir büyüme hedefliyorsunuz?
Şirket cirosuyla master franchise cirosunu ayn ayn değerlendiriyoruz. Ana şirket ciromuz 300 milyon TL'ye ulaştı. Franchise'larla birlikte 500 milyon TL'nin üzerine çıkıyoruz. 2015 için ana şirket olarak 500 milyon TL civarında bir ciro hedefimiz var. Franchise şubelerle birlikte 750 milyon TL'ye ulaşacağız. Şirket EBlTDA anlamında yüzde 55-60 civarında bir büyüme sağladı. Bu çok önemli.
EBİTDA'daki artış fonların dikkatini çekiyordur. Halka arz ve ortaklıkta nasıl bir strateji izleyeceksiniz?
Bizim için stratejik ortaklık önemli. Ortaklık yaparsak cebimize parayı koyup başka işler yapmamız lazım. Şu an buna ihtiyacımız yok. Başka bir iş arayışı içinde değiliz. Kendimiz bir fon kuracağız. Şu anda bile kurabilecek konumdayız ama Simit Sarayı'nın yoğunluğundan dolayı vakit ayıramıyorum. Ama birkaç yıl içinde kendi fonumuzu kurmuş olacağız.
Bu fonla hedefleriniz nelerdir?
Bu fon Türkiye'nin merpenaltı gıda markalarına yönelik bir fon olacak. Şu anda ortaklarımın ve benim de kararım bir hisse satışı yapsak bile parayı dışarı çıkartmak istemiyoruz. Çıkartıp da gidip inşaat gibi farklı işler yapmak istemiyoruz.
Halka arz planınız hangi aşamada?
Genelde Türkiye'de şirketler büyür ve finalde borsaya açılır. Biz farklı modelle gitmek istiyoruz. Simit Sarayı'nın son beş yılda her sene EBİTDA anlamında yüzde 60'a yakın büyümesi var. Önümüzdeki dönemde bu olacak. Hızlı büyümeler olabilecek ışığı biz görüyoruz. Mesela New York'ta beklemediğimiz satışlar ve master franchise başvurulan var. Bu sene belki 100 tane master franchise sözleşmesi imzalayacağım. Bunlar bizi farklı rakamlara götürecek. Biz satış yapıp da dışarıya para aktarmak istemiyoruz. Biz işimizi doğru yaparsak dünya markası olacağız.
Halka arz için bir tarih var mı belirlediğiniz?
Şirketimiz halka arza her zaman hazır. Ama bunun için acele etmiyoruz. Aracı kurumumuz Türkiye'de Deniz Yatırım. Deniz Yatırım artı yabancı partnerimizi seçeceğiz. Şu anda pek çok yatırımcı grup ile görüşüyoruz. Hepsinin ayrı teklifi var. Ancak halka arz da yapsak yüzde 70 şirketin cebine koyacağız parayı. Ben sadece Türkiye'de halka arz düşünmüyorum. Biz Amerika'da İngiltere'de büyüyoruz. Bizim halka arzlarımız peş peşe gelecek.
2015 yatırım planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
2014'te fabrika ve lojistik depolarına 15 milyon Euro'luk yatırım yaptık. 2015'in altıncı ayında tamamen bitmiş olacak üretim yatırımımız. Kendi lojistik depomuzu kurduk ve üretimde robotik sisteme geçtik. Fabrika 400 kişi çalışıyorken bu rakam robotik sistem sayesinde 110 kişiye düşecek. Yanlış anlaşılmasın biz istihdam dostu bir işletmeyiz, her yıl yüzlerce yeni elemanı mağazalarımıza alıyoruz. Fabrika çalışanlarımızı da mağazalara yönlendiriyoruz. Kimseyi işsiz bırakmayacağız. 2019 hedefimiz doğrultusunda fabrikamızı bin mağazaya yetecek kapasitede kurduk. İnşallah hedefimiz Avrupa'da fabrika kurmak. O planımızı da 2016-2017 gibi hayata geçireceğimizi düşünüyoruz.
Mahalle ismiyle yeni bir konsept oluşturdunuz. Bu konsept beklentilerinizi karşıladı mı?
Bu konseptimiz mahalle arasında olan, 4-5 kişinin çalıştığı daha çok 'al götür' mantığıyla işleyen bir sistem. Mahalle konseptine inanılmaz ilgi var. Bir ayda 65 sözleşme imzaladık. Mahalle konsepti oturduğu zaman bin-2 bin şubeye ulaşacak. Bu yıl en az 50 mağaza açacağız. Burada önemli olan yatırımcının en kısa zamanda yatırımını amorti etmesi. 100 metrekarelik bir Mahalle'nin anahtar teslim yatırım maliyeti 375 bin TL'ydi ilk başladığımızda. Şimdi 425 bin TL'ye çıkardık.
İyi bir mağazanın cirosu ne kadara çıkıyor?
En yüksek ve en küçük rakamı vermek gerekirse cirolar aylık 60 bin TL'den başlayıp 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
Finansman konusunda nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Kendi özkaynaklarımız ve Denizbank'la planlayarak ilerliyoruz. Bir private equity modeli uyguluyoruz. Eğer 2012 yılında bir ortak alsaydık, ortağa para kazandıracakken banka riskini kendi üzerimize alıyoruz. Ama her şirketin EBİTDA'sının 3 katına kadar borçlu olması normal kabul ediliyor. Bu yıl yapacağımız EBıTDA'yla borcumuzu bir yılda kapatacak şekilde planlıyoruz.
Simitle yola çıktınız ama farklı ürünleriniz de var. Önümüzdeki dönemde yeni ürün gruplarına girecek misiniz?
Ayda 10 milyon adet ürün üretiyoruz. Simit satışlarımızın yüzde 10'unu oluşturuyor. 60 farklı çeşit ürünümüz var. Bizi Türkiye'de simitçi, dünyada ise bakery yani pastane zinciri olarak biliyorlar. Mesela yeni olarak kestane ve akide şekeri koymaya başladık. 2015'te glutensiz simit ve farklı ürünler yapmaya başlıyoruz. Ambalajları falan basıldı. Amerika ve Avrupa'da çok talep var.
Yurtdışında pastanelerle rekabet ediyoruz diyorsunuz. Bu noktada rekabet gücünüz fiyat mı?
Bizi farklı kılan konseptimiz. Tabii ki fiyat etkeni de var ama piyasadan çok ucuz değil ürünlerimiz. Ürün kalitemiz iyi. 1.25'e simit alıp gidebilirsiniz veya el değmeden hazırlanmış bir simiti, sohbet edip internete girebileceğiniz güzel bir mekanda yersiniz. Bu sene Simit Sarayı Wi-Fi kuruyoruz, Türkiye'de ilk olacağız. Çok ciddi yatırım yapıyoruz. Bilgilerimizi bulutta saklıyoruz. ESP programı kullanıyoruz. Ayrıca yurtdışında reklam kampanyalarına başlıyoruz.
SONUÇ ODAKLIYIM
Sizi ikinci kez yılın girişimcisi yapan, başarılı olmanıza etki eden kişisel özellikleriniz nelerdir?
Ben detayların içinde boğulmam yaptığım işlerde. Detaylar bir şirketin kurumsal yapısıdır. Gerçekten görevini iyi yapan bana gelip de bir şey sormaz. Sonuç odaklıyım. Eksik gördüğüm noktada hemen müdahale ederim.
"SİMİTE KİMLİK KAZANDIRDIK"
Bu hızlı büyüme rakamları sizi şımartıyor mu?
Şımartsa şu anda yerli yabancı fonlardan gelen teklifleri kabul edip çekiliriz. Zaten satarsak hiç iş yapmamıza bile gerek kalmaz. Allah herkese böyle işler kısmet etmez. Bu iş bizim değil. Para da bizim değil. Türkiye'nin parası bu. Bu sokakta satılan bir simitti. Biz bunu aldık, sektör haline getirdik ve simite bir kimlik kazandırdık. Eskiden simit bu kadar konuşuluyor muydu? Bizim sayemizde herkes bunun ekmeğini yiyor.
Ekonomist
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler