29 / 03 / 2024

Manavgat, yerli ve yabancı yatırımcılara ev sahipliği yapıyor!

 Manavgat, yerli ve yabancı yatırımcılara ev sahipliği yapıyor!

Antalya-Alanya Karayolu’nun kuzey cephesinde yola cepheli parsellerin büyük bir kısımının Turizm Tesis Alanı lejandına sahip olması turizm amaçlı yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcının bu bölgeye yönelmesine neden oldu



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Antalya Şubesi Değerleme Uzmanı Halil Esendal, www.emlakkulisi.com için Manavgat bölgesini ele aldı…



Manavgat’ta gelişim turizmle birlikte devam ediyor...


Türkiye’nin ve Antalya ilinin önemli turizm merkezlerinden biri olan Manavgat ilçesi, son yıllarda turizme olan ilgi ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcıların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Bölge son yıllarda Antalya şehir merkezine yakın konumda yer alan turizm bölgelerinde boş arsa stokunun azalması ile birlikte boş arsa arzına sahip olmasından dolayı tercih edilir bir konuma gelmiştir.



Manavgat ilçe sınırları içerisinde Çolaklı, Gündoğdu, Side, Titreyengöl, Kızılağaç ve Kızılot gibi önemli turizm merkezleri bulunmakta olup, ilçenin toplam sahil şeridi uzunluğu yaklaşık 65 km.’dir. 

Manavgat’ın turizm tesisleri yanında bütünlüğünü sağlayan ve cazibesini arttıran Manavgat şelalesi,  Titreyengöl, Köprülü Kanyon, Seleukela, Selge, Alarahan, Aspendos, Side gibi önemli kültür ve turizm alanları bulunmaktadır.

Manavgat ilçe merkezini ortadan 2’ye bölen Manavgat ırmağının ilçenin içinden geçmesi, ilçe merkezinin turizm merkezlerine yakın konumlanmış olması ile birlikte bölgenin ticari kabiliyeti turizm sezonlarında yüksek seviyelere çıkarmaktadır.



Manavgat ilçesinin sahil şeridine cepheli konumlu olması, Antalya ile Konya-Alanya’yı birbirne bağlayan çok önemli bir aks üzerinde yer alması, bölgede denize cepheli ve Antalya-Alanya Karayolu’nun kuzey cephesinde yola cepheli parsellerin büyük bir kısımının Turizm Tesis Alanı lejandına sahip olması turizm amaçlı yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcının bu bölgeye yönelmesine neden olmuş ve son 5 yıl içerisinde turizm tesislerinin sayısında  bir atış olmasına sebep olmuştur.

Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğünden elde edinilen verilere göre bölgede 2007 yılı itibari ile günümüze kadar her yıl inşaa edilen turizm tesisleri sayısı toplamında artış olduğu gözlemlenmektedir.   



Bölge genelinde 4-5 yıldızlı turizm tesisleri ön plana çıkmakla beraber, çok sayıda  3 yıldızlı otel ve  pansiyon tarzı işletmeler de faaliyet gsötermektedir. 

Turizm yatırımları sonucu oluşan istihdamın karşılanması adına bölgenin il genelinde en yüksek göç alan ilçe olduğu, bununla birlikte konut inşaatlarında ve yan sektörlerinde son yıllarda artış göstermiş olduğu muhakkakdır. Manavgat ilçesinin gelişimi ile birlikte yerleşik nüfusun son 3 yıl içerisinde ~ %8 arttığı gözlemlenmektedir.




Bölgede denize cepheli olan turizm imarlı arsaların fiyatı talebe istinaden yüksek olup, Antalya-Alanya Karayolu’nun kuzeyinde kalan arsa fiyatları ise denize cephe arsa fiyatlarına istinaden daha düşük değerlerdedir. Bölge genelinde tesisler 8 ve 12 ay aralığında faaliyet göstermekte olup, ilçe genelinde turizm yoğunluğunun en yoğun olduğu dönemler ise Mayıs-Ekim dönemidir. 

Bölge genelinde turizm tesislerinin yoğun olduğu yerleşim alanlarında ihtiyaçların karşılanması için inşaa edilmiş tek katlı ticaret merkezileri bulunmakta olup, söz konusu alanlarda ticari hareketliliğe katkı sağlamaktadır.



Antalya ilinin coğrafi özellikleri açısından Manavgat ilçesinin diğer ilçelere nazaran sahil bandının uzun olması ve yapılan yatırımlarla birlikte bölgenin gelişimin önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir.


*Bu çalışma,

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.