16 / 04 / 2024

Murat Karaçay, Maslak No/1 projesini anlattı!

 Murat Karaçay, Maslak No/1 projesini anlattı!

Maslak No/1 Yönetim Genel Müdürü Murat Karaçay yeni kiracıları Plus Kitchen markası ve ofis gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. Karaçay, 'İstanbul’da 2015'te ofis gayrimenkul sektöründe artış olacak' dedi.


Maslak No/1 Yönetim Genel Müdürü Murat Karaçay yeni kiracıları Plus Kitchen markası ve ofis gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.


Maslakno/1’in Plus Kitchen ile anlaşma nedeni nedir ? Cafe - Restaurant hizmeti ile ilgili kaç firma ile görüşüldü ?


Projenin ilk başından bugüne kadar, alışılagelmiş markalarla cafe – gıda hizmeti vermek istemedim. Bu nedenle farklı konseptleri olan, ama bunun yanında Plaza çalışanlarının taleplerini hizmet ve üretim çeşitlerini arttırarak devam ettirecek bir marka arayışında olduk. Bu hedeflerle yola çıkarak seçmiş olduğumuz firmalar ile görüşmeler yaptık. Görüştüğümüz firmaların tümü kendi bünyelerinde ayrı ayrı A+ hizmet vermenin  öncelikli olduğu firmalardı.  Plus Kitchen’ın  çok hızlı büyümekte olan yenilikçi bir firma olması tercihte kendilerini öne çıkarmıştır.  


Plaza çalışanlarının normal bir restaurant ya da fast food yemek hizmeti yerine sağlıklı beslenmeyi tercih edeceğini nereden biliyorsunuz ?


Plaza çalışanlarının beklentileri öncelikli olarak servisi hızlı alabilmek, ürünlerin kalori hesabı olması, fiyat uygunluğu ve tabii ki lezzetidir. Her gün neredeyse aynı tarz ürünleri yemek bir yana görmekten bile sıkılan bir çalışan kitlesinin karşısında, yenilikleri ve farklılığı sunmak bir zorunluluk oluyor.


Plus Kitchen ile sağlıklı beslenme denilince fiyatlar da yüksek olacak gibi algılanıyor ? Fiyatları ne olur, plaza çalışanları ile örtüşür mü ?


Hizmet sağlayacak olan Plus Kitchen, öncelikli, Plaza ve çevre çalışanlarının günlük harcama limit / standartlarına bağlı olarak fiyat politikasını sağlıyor.


Maslakno/1 Yönetim Genel Müdür olarak, Maslakno/1'in nelere ihtiyacı olduğunu ve plaza çalışanlarının neye ihtiyaç duyacağını neye göre planlıyor ve hayata geçiriyorsunuz ?


Bu oldukça basit, plazamızdaki kiracı portföyü, gelir düzeyi ve kurumsal olarak Yönetime iletilen yazılı ve sözlü talepleri değerlendirip, öncelikli olarak mimarimizi bozmadan imkanlarımız dahilinde uygun mekanı temin etmek ve sonrasında hizmeti en uygun şekilde sağlayacak olan firma ile sözleşme yaparak hayata geçiriyoruz.


Maslakno/1'i tüm yönleri ile ele aldığımızda firmalar sizi neden tercih etmeli ?


Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin Merkezi İş Alanı olarak en gözde bölgesi olan Maslak’ta yer almak zaten bir ayrıcalıktır. Bunun dışında, Maslak bölgesinde son teknoloji olarak yapımı tamamlanan birkaç projeden biri olmamız ve trafiksiz direkt çıkış imkanımız, mutlaka tercih sebebidir.



Satın alma yerine kiralamanın avantajlı olduğunu düşünüyor musunuz ?


Yönetim Kurulumuz tarafından alınmış olan sadece kiralama kararının, bu kadar değerli bir bölgede alınmış olan avantajlı bir karar olarak görmemek elde değil. Global ve büyük firmalar satın alma yapmayı değil, kiralamayı tercih ediyor. Bildiğiniz gibi dünyanın en büyük finans ve denetim firmalarından biri olan Deloitte Türkiye’de plazamızın 11 katını kiraladı.


Diğer plazalardan sizi ayıran özellikler nelerdir ?


Son yıllarda inşasına başlanan ofis plazaların özellikleri hemen hemen birbirine benzemekle birlikte, Maslakno/1 olarak bizim gözle görünen farkımız;


% 84 gibi büyük bir oranla verimlilik sağlayan Maslak bölgesindeki tek plaza olmamız. Maslak bölgesinin en gözde yerinde ve ana arterlere günün her saati trafiksiz olarak direkt olarak plazamızdan çıkışı olmasıdır.


Son 8 boş kiralık kat kaldığından bahsetmiştiniz ? Bu ofis katları için hangi sektörlerle görüşmeleriniz sürüyor ?


Plazamızda boş olarak kiracı veya kiracılarını bekleyen ardışık olarak 8 katımız mevcuttur. Bu katlarla ilgili global olan çeşitli sektörlerde firmalar ile görüşmelerimiz devam etmektedir.


Ofis katlarının hepsinin metrekareleri aynı mıdır ?


Plazamız bilindiği üzere her katta 1042 brüt m2 si olan tek ofisten ibarettir. Bu m2 altında brüt 500 m2 olarak sadece L katımızda ( giriş katımızdır ) bir adet kiralık ofis mevcuttur.


Ofis plaza sektörüyle ilgili son döneme dair neler söyleyebilir siniz ?


Ofis plazaların piyasadaki rekabeti özellikle 2014 ilk çeyreğinden itibaren oldukça yükseldi. Taleplerin büyük bir bölümün 1-2 kat yerine tüm proje veya 8-10 kat olduğu göz önüne alınırsa, özellikle kiralamalarda fiyat proje sahiplerinin fiyat politikaları önem kazanmaktadır.


Konut kiralama ve satışlarına oranla ofis plaza kiralama ve satış sistemiyle ne kadar ilgileniyor ? beklentinizi karşılıyor mu ?


2013 yılı 3. Çeyreğinden itibaren konut taleplerinde düşüş görülmektedir. Ofis m2 si 2015 yılında sadece İstanbul’da 3.500.000 m2 gibi ciddi bir artış olacağını dikkate aldığımızda tüm ofis gayrimenkul sektörü için beklentilerin nasıl olacağını tahmin etmek zor olmayacaktır.




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler