29 / 03 / 2024

Ev kiralarken dolandırılmayın!

Ev kiralarken dolandırılmayın!

Türkiyede yaklaşık olarak 5,5 milyon kiralık ev bulunuyor. Ev kiralamadan önce genel olarak bilmeniz gereken noktalar mevcut. İşte ev kiralarken dikkat edilecek hususlar...



Konut kiralamak gerek ev sahibi gerek ise kiracı için karşılıklı güven ilişkisi gerektiriyor. Ev kiralama süreciyle ilgili tüm detayları bilmeniz ileri de yaşayabileceğiniz mağduriyetlerin önüne geçer ve dolandırılma riskini de ortadan kaldırır. 


Günümüzde kiralık ev araştırmak sokak sokak gezerek yapılabileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Buna göre, aradığınız evi her nereden bulursanız bulun mutlaka önceden ziyaret edin. Kiralamak istediğiniz evin çevresinin, komşularınızın ve evin içindeki birçok ayrıntının size uygun olup olmadığına karar verin. 


1- Detaylıca araştırın

Ev sahibinin kiracıyı araştırması, kiracının da ev sahibini detaylıca araştırması gerekli. Evi kiralayacağınız kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığından emin olmanız gerekli.


2- Tapuda kontrol

Kiraladığınız ev ile tapuda görülen yerin aynı olup olmadığını da karşılaştırın. Böylece sahtekarlığın önüne geçebilirsiniz. Kiralayacağınız gayrimenkulün kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin aynı olması gerekli.


3- Dayanıklılığını araştırın

Kiralayacağınız evin depreme dayanıklı olup olmadığını detaylıca araştırın. Evin herhangi bir hasarı olup olmadığına bakın ve gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını da sorgulayın.


4- Kira sözleşmesine dikkat

Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekli. Kiralayacağınız evin mal sahibi olup olmadığını, vekillik durumunu araştırmayı da ihmal etmeyin. Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ödeneceği ve hangi tutarlarda yapılacağı da sözleşmede yer almalı. Kontratı ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından da emin olun.


5- Emlakçı komisyonunu hesaplayın

Eğer ev sahibinden değil bir emlakçıdan ev kiralayacaksanız. Belirli bir oranda komisyon ödemeniz gerekli. Gayrimenkulün kiralanması halinde emlakçıya verilen komisyon, en fazla "bir aylık kira bedeli+ KDV (yüzde 18)" şeklinde belirlendi. Kira komisyonu genel uygulama olarak kiracı tarafından ödense dahi yapılan sözleşmede herhangi bir hüküm bulunmuyorsa, komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit şekilde ödeniyor.