03 / 01 / 2025

Şehircilik Şurası toplantısında temel konu kentsel dönüşüm!

Şehircilik Şurası toplantısında temel konu kentsel dönüşüm!

Şehircilik Şurası 2. Çalışma Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, şehircilik ve kentsel dönüşüm konularına değindi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, şehircilikle ilgili yeni yaklaşımlarını dünya sahnesine arz etmek istediklerini bildirdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından organize edilen Şehircilik Şurası için oluşturulan komisyonların ikinci çalışma toplantısı, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesinde bulunan bir otelde başladı.


Şura Yönlendirme Kurulu ve İstişare Komisyonunun başkanlıklarını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, yaptığı açıklamada, toplantıya 100 ayrı kurumdan yaklaşık 150 temsilcinin katıldığını söyledi.


Şura ile şehircilik konusunda temel meseleleri ve üretilecek yeni yaklaşımları tespit etmeyi amaçladıklarını kaydeden Tuzcuoğlu, şehirciliğin yeni pusulasını ortaya koymak istediklerini dile getirdi. Belirledikleri temel konulardan birinin kentsel dönüşüm olduğunu anlatan Tuzcuoğlu, şöyle konuştu:


"Şehircilikte planlama anlayışıyla ilgili yeni boyutlar tartışılıyor, değerlendiriliyor. Kentsel dönüşüm konusu zaten Türkiye'nin de aslında dünyanın da gündeminde olan konulardan biri. Bizde biraz daha öncelikli konu olarak duruyor. Diğer bir konu göç ve uyum konusu. Şehirlerin kendi içindeki göçler... Bir taraftan da Türkiye'ye mülteci akımı var. Bunları misafir ediyoruz ancak bunlarla ilgili ortaya çıkabilecek muhtemel problemler, çözüm yolları değerlendiriliyor. Bir diğer konu ise kimlikli şehirler. Yani kendi medeniyet birikimimizden, kadim değerlerimizden ve bizim ecdadımızın ortaya koymuş olduğu şehircilik anlayışını yeniden bir içtihatla bugünün insanıyla buluşturacak. Bizim ülkemize, milletimize ait şehircilik anlayışının keşfine yönelik bir çalışma da böyle yürüyor."  


- "Tozlu raflarda eskimeyecek"


İkinci çalışma toplantısının 2 gün süreceğini, mart ayında bir toplantı daha gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Tuzcuoğlu, ortaya çıkacak sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.


Bir medeniyetin, şehircilik ve insan noktasında ortaya koyduğu çözümlerle geleceğe doğru yürüyebileceğini ifade eden Tuzcuoğlu,  "Bu kadar köklü bir milletiz, bu kadar kadim bir toplumuz. Bu coğrafyada dünyanın en büyük medeniyetlerinden birisini inşa etmiş olan bir milletiz. Dolayısıyla bu aziz millet olarak şehircilikle ilgili yeni yaklaşımımızı aslında dünya sahnesine de arz etmek istiyoruz. Böyle bir çalışma içerisindeyiz. Bu yapmış olduğumuz çalışmalar kitap raflarında kalmayacak, tozlu raflarda eskimeyecek. Bunları biz hayata geçirmek istiyoruz." diye konuştu.


- "Adeta pusulasız gemiye benzer"


Tuzcuoğlu, şura komisyonlarının üyelerine hitaben yaptığı konuşmada ise değişen ve gelişen hayatın akışı içinde şehircilik vizyonunun sürekli olarak geliştirilmesi gerektiğini söyledi.


"Eğer bu başarılamazsa, şehircilikle ilgili gittiğimiz yol adeta pusulasız gemiye benzer." diyen Tuzcuoğlu, Şehircilik Şurası ile bu konudaki pusulayı bir kez daha ortaya koymak istediklerini bildirdi. Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, "Biz, Türkiye'deki şehircilikle alakalı bütün sorunların bu şehircilik şurasında ortaya çıkan sonuçlarla görüşlerle çözüleceği gibi büyük bir iddiada bulunmuyoruz ancak şuranın sonucu elbette şehirciliğimiz açısından son derece önemli bir belge, ufuk ortaya koyacaktır." dedi.


Tuzcuoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak planlanan bazı çalışmaları şurayı göz önünde bulundurarak durdurduklarını da vurguladı.  


Şura çalışmasının ciddi şekilde beklendiğini ve merak edildiğini belirten Tuzcuoğlu, "Sayın Bakanımız dedi ki 'Birkaç ay bekleyelim. Birkaç ay bekledikten sonra şuranın neticesinde ortaya ne çıkıyorsa, buradan belki istifade edeceğimiz hususlar olur, bunları da değerlendirmiş oluruz ve atacağımız adımları buna göre atmış oluruz.' Şimdi İstanbul'da kamuya ait riskli yapıları yenileyen büyük bir kuruluş var. Mesela, bu kuruluşun Bakanlığımıza bağlaması gibi bir süreç var. Biz o süreci sadece şurayla ilgili durdurmuş olduk. Çünkü burada belki kentsel dönüşümle ilgili yeni fikirler ortaya çıkacaktır. Yine kentsel dönüşüm finansmanıyla ilgili yeni teklifler ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla orada mevzuatta bağlanacak olan o birimin bağlanmasında belki mevzuata yeni ilaveler söz konusu olabilir diye beklettik." açıklamasında bulundu.



AA