Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Mehdi Hasanzade, Manisa’ da 307 yapının riskli yapı ilan edildiğini, bunlardan 40’ ının yıkıldığını bildirdi...
Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Mehdi Hasanzade, Manisa’da 307 yapının riskli yapı ilan edildiğini, bunlardan 40’ının yıkıldığını bildirdi.
Manisa Sanayici ve İş Adamları Derneği (MASİAD) inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerine yönelik ‘Kentsel Dönüşüm’ hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Dernek binasında düzenlenen toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Hasanzade, 2012 yılı sonunda çıkan 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın getirdikleri hakkında bilgi verdi.
Yasayla Kentsel Dönüşüm’ün riskli alan, riskli yapı ve rezerv alan olarak tespit edilen alanlarda uygulanabileceğini belirten Hasanzade, ancak yasada temel amacın dönüşümün riskli alanlarda yapılması olduğunu ifade etti. Dönüşüm çalışmalarının Manisa’da siyasi tartışmalar ve yaklaşan yerel seçimler nedeniyle başlamadığını belirten Hasanzade, Mart’tan sonra bu konuda ivme yakalanacağını düşündüğünü söyledi.
İl genelinde yalnızca Kula ilçesinde 3 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışmasının yapıldığını ve Bakanlıktan onay beklendiğini aktaran Hasanzade, özellikle merkezde ve Akhisar’da kentsel dönüşüm ihtiyacının yüksek olduğunu kaydetti. Yasa kapsamında sadece kamu kurumlarının değil, kişilerin ya da özel şirketlerin de Bakanlığın lisans verdiği şirketlere başvurarak riskli yapı, riskli alan ya da rezerv ilan edebileceğini dile getiren Hasanzade, bu anlamda Manisa’da 307 binanın riskli ilan edildiğini bunlardan 40’ının yıkıldığını söyledi.
Kentsel Dönüşüm Yasası'nın kapsamının çok geniş olduğunu vurgulayan Hasanzade, bu anlamda yapılar ve alanlara bakıldığında Manisa merkezin yüzde 40’lık kısmının kentsel dönüşüm kapsamına girebileceğini ifade etti. Hasanzade, “Güzelyurt, Uncubozköy ve merkezdeki yapıları çıkardığımızda, diğer alanlar bu kapsama girebilir. Yasanın kapsamı çok geniş ve birçok yasadan da üstün. Manisa Belediyesi, riskli alan konusunda jeolojik sondaj çalışmalarıyla bilimsel olarak riskli alanları belirledi. İtfaiyenin, ambulansın giremeyeceği sokaklar bile kentsel dönüşüm yapmak için yeterli bir sebep. Merkezde ciddi anlamda kaçak, tek katlı, ruhsatsız, imar izni olmayan ve riskli yapı sınıfına giren çok bina var. Merkezdeki yapı stoğu ve yerleşim alanlarının yüzde 40’ı dönüşüm kapsamına girebilir. Yasa iyi öğrenilir ve yasanın sunduğu fırsatlar iyi değerlendirilirse, modern şehirler ve herhangi bir mağduriyete uğramadan ev sahibi olan mutlu vatandaşlarla oluşturulur.” diye konuştu.
Bugün