25 / 04 / 2024

Hüseyin Başaran, Fikirtepe'ye Manhattan kuracak!

Hüseyin Başaran, Fikirtepe'ye Manhattan kuracak!

Ramada otelleri ve fındık ihracatıyla tanınan işadamı Hüseyin Başaran, Fikirtepe'de iddialı bir proje için kolları sıvadı. Başaran, "Türkiye'de konutta ilk kez çelik konstrüksiyon kullanarak Manhattan gibi bir şehir kuracağız" dedi...



Ramada otelleri ve fındık ihracatıyla tanınan işadamı Hüseyin Başaran, Fikirtepe'de iddialı bir proje için kolları sıvadı. Başaran, "Türkiye'de konutta ilk kez çelik konstrüksiyon kullanarak Manhattan gibi bir şehir kuracağız" dedi.


Başaran Holding'in sahibi ve CEO'su Hüseyin Başaran fındık, enerji, yatçılık ve turizm derken, kentsel dönüşüm kapsamında inşaat işine de girdi. İşadamı, İstanbul Fikirtepe'nin merkezinde, Bağdat Caddesi'ne 15 dakika uzaklıkta, 200 bin metrekarelik alanda konut ve rezidanslar inşa ediyor. Proje Türkiye'nin ilk çelik konstrüksiyon sitesi olmaya aday. 1 milyar dolarlık projenin tasarımını ise ünlü mimar Eren Talu üstlenmiş. Bir koltukta birkaç karpuz taşıyan Başaran'la projelerini masaya yatırdık. 


 Fikirtepe'de nasıl ilerliyorsunuz? 


Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Fikirtepe'den dört ada aldık, 4 bin konut yapacağız. Öndeki iki adada bin 700'er konut olacak. Onun arkasında da ticari kullanıma uygun iki ada daha var. Projenin adı Mina Towers olacak. İnşaata haziranda başlayıp, altı ayda bitirmeyi hedefliyoruz.


 Sitenin özelliği nedir?


Tamamı çelik konstrüksiyon olacak. Bu anlamda Türkiye'de bir ilk. Yüzde 30 daha pahalı ancak deprem riskine karşı çok güvenli. Malzemeler Belçika'dan geliyor. 13-14 şiddetinde depreme dayanıklı binalar olacak. Metrekare fiyatlarıysa 6 ila 9 bin TL arasında değişiyor. 


1 MİLYARLIK PROJE 


 Ne kadarlık yatırım yapacaksınız? 


1 milyar dolar ayırdık bu işe. Çok değişik şeyler yaptık, mesela havuzları binaların çatısına koyduk. Bornozunuzu giydiniz, evinizden çıktınız, asansöre bindiniz, 28'inci katta sizi ayrı bir dünya bekliyor. Havuz, küçük bir restoran, yani bir eğlence var o tepede. Bu tür yapılar Amerika'da falan var. Her adanın altında 3 bin metrekarelik spa bulunuyor. Cep telefonunuzdan her şeyi idare edebildiğiniz akıllı evler olacak. Binaların tamamını mermer kaplayacağız. Yerli mermer kullanıyoruz. Manhattan'ı Fikirtepe'ye taşıyoruz. 


 2B'den aldığınız arazide neler yapacaksınız? 


Göktürk'ten 16 bin metrekarelik yer aldık, arkası orman. Buradaki en güzel arazi. Oraya 250 konutluk proje planlıyoruz. Mimarı yine Eren Talu olacak. Eylülekim gibi inşaata başlarız. 200 milyon dolarlık yatırım bütçesi var. 


25 MİLYON DOLARLIK OTEL 


 Bodrum'da açtığınız Ramada Otel'den memnun musunuz? 

Otelimiz bu yıl Trip Advisor'dan ödül aldı. Bodrum'da en iyi hizmet veren otel seçildik. Mayısta bile doluyuz. Otele bağlı yeni bir 'beach' de aldık. Konferans salonumuz kongreler için çok uygun. Kışın da rezervasyonlar çok iyi geçti. Bu otele de 25 milyon dolarlık yatırım yaptık. Sırada Trabzon'da büyük bir otel yapmak var. 


NATO ASKERLERİ TRABZON'DA OTEL KAPATI


 Trabzon'daki otel yatırımı ne durumda? 


İnşaatına başlandı, altıncı katındayız. Karadeniz'in en büyük ve lüks otelini başbakanın talimatıyla yapıyoruz. Bölgede bir konferans salonu açığı var. Otelimizde bin 500 kişilik kongre salonu olacak. Trabzon Havalimanı'nın hemen yanında yapıyoruz. Ramada Plaza adındaki otelde 360 oda bulunacak. 50 milyon euroluk oteli, 2015'in başına yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bu arada Afganistan'daki askerlerini Trabzon'üzerinden çekecek olan NATO, 150 odayı şimdiden kapattılar. Askerlerin tasfiyesi beş yıl sürecek. Trabzon'da ayrıca 200 milyon dolarlık liman yapıyorum.


SUDİLER'E 70 MİLYON EUROLUK YAT YAPIYOR


Yatçılıkta ne gibi projeleriniz var? 


Yabancıların ilgisi büyük. Suudi Arabistanlı yat meraklısı bir işadamıyla anlaşma yaptık. 70 milyon euroluk 5 metre uzunluğunda tekne siparişi verdi. Şu anda üretilmekte olan 45 metrelik üç teknenin birini sattık. Yaz sonunda teslim edeceğiz. Müşterilerimiz arasında Avrupalı da var, Türk de. Fiyatımız ise Avrupa'dan yüzde 50 daha ucuz.


ÜÇÜNCÜ KUŞAK PATRON


Hüseyin Başaran aslında ailenin 3'üncü kuşak temsilcisi. Dededen kalma fındık işini büyüten ve yeni iş kolları ekleyen nadir yeni nesil işadamlarından biri. Şirketlerinde yılda 20 bin ton fındık işleniyor ve 80 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Yüzde 90'ı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Büyük dondurma ve çikolata fabrikaları müşterileri arasında.



Sinan Özedincik/ Sabah Gazetesi 





Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler