29 / 03 / 2024

Hangi iller kentsel dönüşümü istemedi?

Hangi iller kentsel dönüşümü istemedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''iktidarı kaybetme pahasına yapacağız'' sözleriyle gündeme getirdiği kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Peki Hangi iller kentsel dönüşümü istemedi?


Türkiye genelinde 6,5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm çalışmaları  İstanbul , Ankara  ve İzmir'de yoğun ilgi görürken, Kilis, Bayburt, Hakkari, Karaman, Nevşehir ve Rize dönüşüme kayıtsız kaldı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''iktidarı kaybetme pahasına yapacağız'' sözleriyle gündeme getirdiği kentsel dönüşüm çalışmaları, 2 yıldır hız kesmeden sürdürülüyor.


Bu kapsamda, ilan edilen riskli alanların dışında, riskli konut ve iş yerini yenilemek isteyen vatandaşların Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığı başvurular da katlanarak artıyor. 


-Talebin yoğun olduğu iller 

Kentsel dönüşüme en fazla talep ise İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya'dan geldi.


Bu çerçevede İstanbul'da 20 bin 353, Ankara'da 2 bin 184, İzmir'de 3 bin 77 ve Antalya'da bin 227 bina riskli ilan edildi. 


Dönüşüm çalışmalarının başladığı günden beri ülke genelinde riskli olduğu tespit edilen yaklaşık 7 bin binada 27 bini aşkın konut ve iş yeri yıkıldı.


-Dönüşüme ilgisiz kalan iller

Çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, bazı illerden ise kentsel dönüşüme talep gelmedi.


Dönüşüme en ilgisiz kentler, Kilis, Bayburt, Hakkari, Karaman, Nevşehir ve Rize oldu. Bu şehirlerde riskli ilan edilen toplam bina sayısı 36'da kaldı. 


Altı ilde sadece 11 binanın yıkımı gerçekleştirildi.


-Dönüşüm seferberliği Esenler'de başlamıştı

Kentsel dönüşüm seferberliği, 5 Ekim 2012'de İstanbul Esenler'de vurulan ilk kazmayla 33 ilde aynı anda başlatıldı.  


İkinci büyük adım geçen yıl 6 Nisan'da İstanbul, Diyarbakır, Sakarya, Rize ve İzmir'deki 8 noktada atılırken, kentsel dönüşüm 17 bin 840 kişinin öldüğü, 43 bin 953 kişinin yaralandığı, 285 bin konut ile 40 binden fazla iş yerinin hasara uğradığı Marmara Depremi'nin 14. yılında Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde gerçekleştirilen üçüncü büyük dalgayla devam etti.


AA