28 / 03 / 2024

Folkart, Liva markasıyla kentsel dönüşüm işlerine giriyor!

Folkart, Liva markasıyla kentsel dönüşüm işlerine giriyor!

Yaklaşık 10 yıl önce İzmir’i A gayrimenkul projeleriyle tanıştıran Folkart, Liva markasıyla kentsel dönüşüm işlerine de iddialı giriyor. Folkart, ilk kentsel dönüşüm çalışması olan Uzundere projesinin temelini hafta sonunda atacak.


Yaklaşık 10 yıl önce İzmir’i A gayrimenkul projeleriyle tanıştıran Folkart, Liva markasıyla kentsel dönüşüm işlerine de iddialı giriyor. Halihazırda toplam 3 milyar TL değere sahip 11 projenin yapımını sürdüren Folkart, ilk kentsel dönüşüm çalışması olan Uzundere projesinin temelini hafta sonunda atacak.


Kentsel dönüşüm kapsamında 30 yıl boyunca yılda ortalama 4-6 bin arasında konut yapmayı hedefleyen, İzmir’in dışında Manisa, Bursa, Balıkesir ve İstanbul’da, İzmir-İstanbul Otobanı güzergahında projeler geliştirmek isteyen Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kentsel dönüşümdeki hedeflerini DÜNYA gazetesine anlattı.


İzmir’de depreme dayanıksız 320 bin konut bulunduğunu dile getiren Folkart Yönetim Kumlu Başkanı Mesut Sancak, “Türkiye’de bu durumdaki konutların sayısı 6 milyonu buluyor. Gelecek 30 yılda Türkiye’de ciddi bir kentsel dönüşüm işi var. Gecekondu oranı en büyük şehirlerden olan İzmir de bunun başında geliyor. İzmir’de 320 bin konut yıkılacak, yerine 800 bin civarında konut yapılacak. Çünkü hem müteahhidin o işe girebilmesi, hem oradaki insanların ikna olabilmesi için imarın artması gerekiyor” diye konuştu.


İzmir’de yıllık 30 bin konut ihtiyacı doğduğunu belirten Sancak, “Bunun çok ciddi bir kısmı kentsel dönüşüm projeleri ile karşılanacak. Bu iş Türkiye ekonomisine de ciddi hareketlilik getirecek. GSMH’nm tek başına yüzde 7’sini inşaat sektörü karşılıyor. Bu Avrupa ortalamasının çok üzerinde. Bu oran önümüzdeki 20-30 yıl boyunca da böyle devam edecek, sektör ülke ekonomisine katkısını sürdürecek. İnşaat, tüm sektörlerin yüzde 30’unu direkt etkiliyor. Kentsel dönüşüm işi insanların canını kurtaracağı gibi, ekonomik refahlarına da katkıda bulunacak. Biz de bu işte İzmir’de en önemli aktör olmak istiyoruz” dedi.


Kentsel dönüşümde ilk temeli hafta sonu atıyor 


Uzundere’deki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kentsel dönüşüm projesinin ihalesini kazandıklarını hatırlatan Sancak, “Cumartesi günü temel atma töreni var. 300 daire, 30 dükkanı kapsayan bu proje çok büyük değil ama ilk etap olması açısından önemli. Sadece o bölgede dönüşmesi gereken 80 bin konut var. Bu proje ile kentsel dönüşüm işini hızlandıracağız. Bizim girmemiz kentsel dönüşümde umut oldu. Konut sahipleri bizim ismimizi duyunca daha kolay ikna oluyorlar” diye konuştu.


Kentsel dönüşümle ilgili İstanbul ve Bursa’da da birer proje için çalıştıklarını anlatan Sancak, “Onlar şu an görüşme, araştırma aşamasında. Birinci önceliğimiz İzmir. Çünkü burada yapılacak çok iş var. Ağırlığımız ileride de İzmir’de olacak ama, bu diğer şehirlere bakmayacağımız anlamına gelmiyor. Kentsel dönüşüm projelerini Liva markasıyla yapıyoruz. Şu an Folkart olarak 11 tane aynı anda yürüyen projemiz var. Bunların toplam değeri yaklaşık 3 milyar TL. Bu yoğunluktan kurtulduğumuz anda Manisa, Bursa, Balıkesir ve İstanbul’da, yapımı süren İzmir-İstanbul Otoyolu’nun geçtiği bu güzergahta hem Liva, hem Folkart olarak yatırımlar planlıyoruz” dedi.


A konut talebinin ülke refahına paralel olarak arttığını vurgulayan Mesut Sancak, “Biz İzmir’i sevdik, İzmirliler de bizleri sevdi. Aynı ilgili kentsel dönüşüm projelerinde de göreceğimizi umuyoruz. Önümüzdeki 30 yılda 800 bin konut yapılacak. Bu yılda yaklaşık 26 bin konut arzı demek. Bunun en az yüzde 15-20’sini biz yapmak istiyoruz. Yani sadece bu segmentte yılda 4-6 bin adet konut üretimi hedefliyoruz. Bu bizim çok rahat yapabileceğimiz bir iş. Önümüzdeki dönemde işlerimiz içinde kentsel dönüşüm projeleri diğerlerini geçebilir” diye konuştu.


Dünya