26 / 04 / 2024

Bilecik Belediyesi 'Kentsel Dönüşüm Projesi' hakkında açıklama yaptı!

Bilecik Belediyesi 'Kentsel Dönüşüm Projesi' hakkında açıklama yaptı!

Bilecik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 'Kentsel Dönüşüm Projesi' ile ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Kentsel Dönüşüm Projesi'ne yönelik başlama kararının Bilecik Belediye Meclisi tarafından alındığı bildirildi...


Bilecik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 'Kentsel Dönüşüm Projesi' ile ilgili bir açıklama yapıldı.


Yapılan açıklamada, belediye tarafından yürütülen projesi kapsamında son günlerde yerel yazılı ve görsel medya organlarında bazı siyasiler tarafından açıklamalar yapıldığı belirtildi. Bu açıklamaların teknik bilgiden uzak ve kurumdan bilgi alınmaksızın yapıldığı ifade edilen açıklamada "Kentsel Dönüşüm Projemize yönelik başlama kararı Bilecik Belediye Meclisi'nin muhalefeti ve iktidarı ile hep birlikte beraber oy birliği ile alınmış bir karardır. Projenin her aşaması gayet şeffaf olarak yürütülmekte kapalı kapılar ardında herhangi bir pazarlık yürütülmemektedir. Cumhuriyet ve İstiklal mahallelerimizi kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesi, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kapsamındaki yasa ile değil, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. maddesi gereğince hazırlanmıştır. Buradaki asıl amaç, eskiyen veya kullanılması mümkün olmayan kentsel alanların yenilenmesi ve ilerde olası kentsel çöküntü alanına dönüşecek kent alanlarının dönüşümünün sağlanmasıdır. Herkes tarafından bilinmektedir ki, bu iki mahallemizin olduğu alanlar Bilecik’in en eski yerleşim alanları olup defalarca imar affı ile yasal hale getirilmiş ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapılardan oluşmaktadır.


PROJE ŞEFFAF VE ANLAŞILIR ŞEKİLDE HAZIRLANDI


Proje ve proje kapsamında yapılan bütün antlaşma ve görüşmelerin şeffaf bir ortamda yapıldığı bilgisinin verildiği açıklamada şunlar kaydedildi:


''Proje kapsamında kendisine sunulan hakları kabul eden vatandaşlarımız, imza atarak olurlarını beyan ederken, kabul etmeyenlere ise herhangi bir şekilde baskı yapılması asla söz konusu olamaz. Kaldı ki yapılan görüşmelerde görüldüğü üzere alan üzerinde mülkiyet sahiplerinin hak ettikleri konut hakları, Türkiye’de uygulanan kentsel dönüşüm projelerindeki haklardan çok daha fazla durumdadır. Burada vatandaşlarımızın hak ettikleri konut metrekarelerinde bir değişiklik yapılabileceği gibi bir anlam çıkarılmamalıdır. Vatandaşlarımızın hakları korunacağı gibi toplam 32 farklı tip mimaride üretilen konutlardan oluşan projemizde daha çok tercih edilen konut tiplerinin sayıları arttırılabilir. Hiç talep edilmeyenlerin sayıları azaltılabilir. Bu durum bile vatandaşlarımızın haklarının daha çok gözetileceği ve taleplerinin dikkate alınacağı anlamı taşımaktadır. İmza atılan muvafakat senedinde belirtilenin haricinde borçlanmaya gidilmesi veya bunların haricinde farklı tiplerde konutlar verilebilmesi ihtimal dahilinde değildir. Proje üzerinde gösterilen görsellerin haricinde farklı tip mimarilerin yapılması veya alakasız klasik tip konutların oluşturulması söz konusu olamaz.''


İNŞAAT ÇALIŞMALARI HAKKINDA GENEL BİLGİ


İnşaat çalışmaları hakkında bilgilerin de yer aldığı açıklamada, inşaatların ne zaman biteceği veya hak sahiplerine ne zaman teslim edileceğinin belirsiz olduğu muvafakat senedinde buna dair açıklama olmadığı belirtildiğine değinilerek, ''Burada imzalanan muvafakat senedi ile vatandaşlarımızın mevcut yapıları ve hak ettikleri konut metrekareleri tanımlanmış ve buna uygun kabulleri belirtilmektedir. Buradaki amaç halkımızın talep durumunun tespit edilmesi ve proje başında belirlenen yüzde 60 lık onay oranına ulaşılıp ulaşılamayacağının belirlenmesidir. Kentsel dönüşüm projemiz vatandaşlarımız tarafından kabul gördüğü takdirde talep durumuna göre inşaat yapım ve teslim süreleri, gerekirse etaplama durumu resmi çerçevede belirlenecek olup hak sahiplerine tebliğ edilecektir. Muvafakat senedinin 1.4. maddesinde proje alanın içerisinde tapulu boş arsa miktarı 80 metrekareden az olan hisse sahipleri ile sözleşme yapılmayacaktır denilmektedir. İlgili basın açıklamasından bahsedildiği gibi vatandaşlarımızın yok sayılması değil aksine mağdur edilmemesi için konulmuş bir maddedir. Vatandaşlarımızın mülkiyetlerinin yok sayılmasının Anayasal suç olduğu herkes tarafından bilinmelidir'' şeklinde aktarıldı.


İLK İMZA ATAN VATANDAŞLAR DAHA AVANTAJLI OLACAKLAR


Açıklamada, proje için ilk imza atan vatandaşların avantajlı olacağı da açıklanarak, ''İlgili basın açıklamasında, yapılacak konutlarda aynı daireye talep olması durumunda kura çekileceği ve vatandaşların birbiriyle karşı karşıya getirileceği belirtiliyor. Fakat bu söylenirken, açıklamayı yapan kişilerce kentsel dönüşüm bilgilendirme ofisimize gelinip herhangi bir bilgi alınmadığı görülmektedir. Eğer ofisimize gelinip bilgi talebinde bulunulsaydı zaten hangi konut tipinin hangi binada, o binanın kaçında katında hangi tipte konutlar olacağı bilgisine ulaşılabilecekti. Belli sayılarda üretilen konut tiplerinden tükenen konutların diğer vatandaşlarımıza satışı yapılmayacaktır. Burada bahsedilen kura sadece aynı konut tipinin aynı katında talep eden vatandaşlar olduğu takdirde, sahip olacakları dairenin hangi cephede olacağı konusunda kuraya gidilmesi durumudur. Kaldı ki bu da gayet demokratik ve anlaşılabilir bir durumdur. Ayrıca belediyemizce ilk günden beri belirtilen şöyle bir konu vardır. Konut seçiminde muvafakat senedinin imzalanma sırasına göre seçim hakkı tanınacağından önce imza atan vatandaşlarımız daha avantajlı olacaktır. Aklınıza takılan her şey için Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisi'ne müracaat edebilirsiniz'' denildi.



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri