29 / 03 / 2024

Belediyelerden kentsel dönüşüm atağı!

Belediyelerden kentsel dönüşüm atağı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uygulamaya koyduğu yeni stratejiyle belediyelerle birlikte büyük kentsel dönüşüm projeleri yapacak. Bunun için ilk olarak büyük maliyet gerektiren projeler için belediyelere finansman desteği sağlanacak. Belediyeler de projeden kazandıkları parayla yeni projelere kaynak yaratabilecek.




Bakanlık bu kapsamda başta Ankara, Eskişehir, Bolu ve Sakarya gibi şehirlerdeki belediyelerle ortaklık kurarak 4 bin 5 bin konutluk “alansal dönüşüm” projelerine ağırlık verecek. Büyük maliyet gerektiren belediyelerin kentsel dönüşümle ilgili finansmanını proje başında bakanlık karşılayacak. Daha sonra TOKİ’de olduğu gibi projelerden gelecek finansman yeni projelerin başlamasını sağlayacak. Özelllikle Ankara’da Demetevler, Yenimahalle, Altındağ ve Mamak gibi yerlerde kentsel dönüşümün bu şekilde hızlanacağına dikkat çeken bakanlık yetkilileri, şu bilgileri verdiler:


BELEDİYELER ATILIM YAPMALI


“Ankara’daki salaş ve riskli yapıları temizleyerek kentsel dönüşümü belediyelerle ortaklaşa çözebiliriz. Yeni projeler için belediyelerle protokoller yapmak istiyoruz. Bundan sonra riskli binayı vatandaş dönüştürsün. KDV muafiyetinden yararlansın, faiz desteği alsın ama biz asıl gücümüze büyük alanların dönüştürülmesine harcayacağız. Artık büyük ölçekli projelere gireceğiz, yönümüzü daha büyük projelere yönlendireceğiz. Bunun için belediyelerden atılım bekliyoruz. 3 bin, 4 bin, 5 bin konutluk projeler üreteceğiz. Böylece alan dönüşümüne geçmiş oluyoruz. Buradaki ortaklarımız belediyeler olacak. Belediyeler kaynak vereceğiz, işleri onlar yürütecek. Belediyelerin tıkandığı yerde biz destek vereceğiz.”


BAKAN GÜLLÜCE'DEN ORTAKLIK ÇAĞRISI


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de tüm belediyelere çağrıda bulunarak, “Parti farkı gözetmeden ister sadece kendileri Belediye Kanunu’ndan yararlanarak yapsınlar, eğer öyle değilse biz yol haritasını beraber yapalım. Biz kentsel dönüşümdeki güzel tabloyu, parti farkı gözetmeden birlikte yaşayalım. Bütün Türkiye’deki belediyelere çağrımdır” dedi.


Erdinç Çelikkan / Hürriyet




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler