18 / 04 / 2024

Bağdat Caddesi en gözde kentsel dönüşüm yeri haline geldi!

Bağdat Caddesi en gözde kentsel dönüşüm yeri haline geldi!

İstanbul'un ve Türkiye'nin en gözde sosyal yaşam alanlarından biri olan Bağdat Caddesi, son iki yılda kentsel dönüşüm çalışmalarının üssü haline geldi. Caddede birçok markalı firma dönüşüm çalışmaları yapıyor...



Türkiye'nin en prestijli caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi, kentsel dönüşümün simge merkezi haline geldi. Caddede birçok markalı firma dönüşüm çalışmaları yapıyor. Anadolu merkezli inşaat şirketleri, kentsel dönüşümde vitrin oluşturmak için caddede yer arıyor. Ortadoğu ve Körfez fonları da caddeyi mercek altına almış bulunuyor. 


İstanbul'un ve Türkiye'nin en gözde sosyal yaşam alanlarından biri olan Bağdat Caddesi, son iki yılda kentsel dönüşüm çalışmalarının üssü haline geldi. Caddede yer alan yüzlerce bina yenileniyor. Hafriyat kamyonlarının cirit attığı bölge adeta bir şantiye alanına döndü. Kalamış'tan Bostancıya kadar neredeyse her sokakta, eski binalar yıkılıyor, yenileri inşa ediliyor. Ayrıca çok sayıda müteahhit, konut sahiplerini ikna etmeye çalışıyor. 


Yerli ve yabancı yatırımcıların dönüşüm yapmak üzere yer arayışında oldukları Bağdat Caddesi, Teknik Yapı'dan Tahinciler'e kadar markalı üreticilerin yanı sıra Ortadoğu ve Körfez bölgesinden fonlar ile Anadolu'dan inşaat şirketlerinin de merceği altında. Akkök gibi büyük holdingler de Bağdat Caddesi'nde satın alma yapıyor. 


 


Bağdat Caddesi'nin mimarı olarak da anılan ve 50 yıldan bu yana Cadde'de projeler üreten Selimoğlu Group'un yönetim kurulu üyesi Hızır Selimoğlu, şu anda 13 noktada şantiyeleri olduğunu ve kendilerine gelen 200'ün üzerindeki başvuruyu da değerlendirdiklerini söylüyor. 


Kentsel dönüşümde A'dan Z'ye hizmet veren Anahtar Proje'nin sahibi Arif Murat Kökbudak, Bağdat Caddesi'ne Anadolu'dan firmalar ile yabancı yatırımcıların da dönüşüm yapma konusunda talep gösterdiklerini söylüyor. 



KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN VİTRİNİ 


Adana, Mersin, Kayseri,  Ankara  gibi Anadolu kentlerinde faaliyet gösteren ama Türkiye çapında tanınmayan inşaat firmalarının ortalama 10 milyon dolarlık bütçelerle yer bulmaları için kendilerine geldiklerini belirten Kökbudak, "Bu firmalar Bağdat Caddesi'nde proje geliştirip tanınmak istiyorlar, burayı bir vitrin olarak görüyorlar" diyor. 


Cadde mağazacılığı ile öne çıkan Bağdat Caddesi'ne yabancı yatırımcılar hem mağaza satın almak hem de dönüşüm yapmak için ilgi duyuyor. Projebeyaz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, Katar ve Dubai'den birkaç inşaat firması ile yatırımcıların Bağdat Caddesi nde dönüşüm yapmak, yer almak üzere kendileriyle görüşmeler yaptıklarını söylüyor. Azeri şirketlerinin de caddede dönüşüm yapmak üzere arayış içinde olduklarına dikkat çekiliyor. 


Bilen Air, Alaçatı Marina Palace Hotel gibi turizm yatırımları ile bilinen Marina Palace Turizm İnşaat şirketinin sahibi Hakan Çelt de bölgede yenileme çalışmaları yapmak üzere 3-4 bina ile görüşmeler yürüttüklerini söylüyor. 


KİMLER YER BAKIYOR? 

• Trabzonlu Demirli Yapı yer arayışında. 

• Antalya merkezli Sofa İnşaat görüşmeler yapıyor. 

• Marina Palace Turizm İnşaat 3-4 bina ile görüşüyor. 

• Diyarbakırlı Oran inşaat arayış halinde. 

• Konya Ereğlili Güneysu İnşaat yaptığı projeler dışında yeni proje geliştirme çalışmaları yapıyor. 

• Altyapı projeleri ile tanınan Oflaz İnşaat da dönüşüm yapma konusunda yer arayışında. 


FİYATLAR 3-4 KAT ARTTI 



Re/Max Türkiye Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, 16 yıldır Bağdat Caddesi'nde hizmet veren Re/Max Yasinin ofisinden Uğur Bozova ve Latif Akil, caddede son birkaç yılda çok ciddi değişimler yaşandığını vurguluyor. 


Bağdat Caddesi ndeki binaların Türk yatırımcılar tarafından yenilenmesi, Avrupalı güçlü markalar tarafından komple kiralanması ile fiyatların 3-4 kat arttığına işaret eden Karahan, "500 bin dolarlık dairelerin fiyatları 2-3 milyon dolarlara kadar tırmandı. Fiyatlar hiçbir zaman aşağı değil hep yukarı çıktı ve çıkacaktır" diyor. 


Bağdat Caddesi'nin ana arter olarak, Bostancı-Çatalçeşme ile Suadiye ışıklar arası, Suadiye ışıklar ile Şaşkınbakkal arası, Şaşkınbakkal ile Erenköy Divan arası ve Erenköy ile Caddebostan arası olmak üzere bölümlere ayrıldığına dikkat çeken Karahan şunları söylüyor: "Çatalçeşme-Suadiye arası bundan üç yıl önce hiç talep almazken, Armani, Louis Vuitton, Chanel, H&M gibi markaların ilgisini çekti. Suadiye ışıklar ile Şaşkınbakkal aralığı markaların her zaman tercih ettikleri bir bölüm. 


Şaşkınbakkal ile Erenköy Divan Pastanesi aralığı, yoğun trafiği ve genç nüfusu nedeniyle genç giyim ile cafe ve restaurantların en çok tercih ettikleri güzergah. Erenköy-Caddebostan arası için ise cafe ve restaurantların yoğunlukta olduğu bölge diyebiliriz." 



KİRA BEDELLERİ UÇUYOR! 


Bölgede fiyatlar mağazaların m2'si, ön cephesi, tavan yüksekliği, iç kullanım ve en önemlisi lokasyonuna göre değerlendiriliyor. Bundan üç yıl önce 100 m2 düz ayak bir dükkan aylık 25-35 bin dolara kiralanırken .şu anda aylık 30-50 bin dolar seviyelerinde kiracı bulabiliyor. 

Satışta ise üç yıl önce 100 m2 büyüklüğünde bir mağaza 8 milyon dolar civarlarında iken şu anda 1215 milyon dolar arası talep ediliyor. 


İşyerine kiralık verilen dairelerde ise örneğin 130-140 m2 büyüklüğünde 3+1 daireler yerine, katına göre üç yıl öncesinde 3-5 bin TL aralığında kiralanırken şimdilerde 4-10 bin TL aralığında kiracı buluyor. 



Levent Gökmen/ EKONOMİST 





Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura, Satışa çıkacak projeler