28 / 03 / 2024

YHT geceleri yük taşıyacak!

 YHT geceleri yük taşıyacak!

Türkiye’nin ilk hızlı treni şimdi de yük taşımacılığı yapacak. İstanbul-Bursa ve Konya-Karaman-Adana hatları arasında çalışacak hızlı tren sadece gece hizmet verecek. TCDD Taşımacılık AŞ’nin yıl sonuna kadar kurulması planlanıyor.



Türkiye’nin ilk hızlı treni şimdi de yük taşımacılığı yapacak.  İstanbul  - Bursa ve Konya-Karaman-Adana hatları arasında çalışacak hızlı tren sadece gece hizmet verecek. Diğer yandan demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında oluşturulan TCDD Taşımacılık AŞ’nin yıl sonuna kadar kurulması planlanıyor. 


Demiryollarında yük ve yolcu taşımacılığını özel sektöre açacak düzenlemelerin yapılmasının ardından demiryollarında yeni projeler ardı ardına gelmeye başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın önceki gün ‘Hızlı trende yük de taşınacak’ açıklamasının detayları belli oldu. Hızlı tren, yolcu taşımacılığının yanı sıra şimdi de yük taşımacılığı yapacak. İstanbul-Bursa ve Konya-Karaman-Adana hatları arasında çalışacak hızlı tren sadece gece hizmet verecek. 2011 yılı sonunda Türkiye’deki hat uzunluğu 12 bin, yüksek hızlı hat uzunluğu ise 888 kilometreydi. 2023’e kadar hızlı tren hattı uzunluğunun 10 bin kilometreye ulaşması, demiryolunun yolcu taşımada yüzde 2 olan payının 10’a, yüzde 5 olan yük taşımacılık payının ise yüzde 15’e yükselmesi planlanıyor. 


TCDD Taşımacılık AŞ yıl sonuna hazır 

AB mevzuatına uygun olarak demiryolu sektörünün yasal ve yapısal çerçevesinin oluşturulması amacıyla 1 Mayıs 2013'te çıkarılan Türkiye Demiryolu Sektörünün Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun’u ile demiryolu taşımacılığında yeni bir sürece girildi. Demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında kurulacak TCDD Taşımacılık AŞ’nin oluşumuna yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. 2014 yılı sonu itibariyle TCDD ile TCDD Taşımacılık AŞ’nin ayrışması çalışmaları tamamlanacak. Böylece yük ve yolcu taşımacılığı rekabete açılacak, özel sektörün kendi trenleri ve kendi personeli ile demiryolu taşımacılığı yapma imkânına kavuşacak. 


40 milyar liralık kaynak aktarıldı 

2003-2013 yıllarında 2013 fiyatları ile demiryolu sektörüne yaklaşık 40 milyar kaynak aktarıldı. Blok tren uygulaması ile 2013 yılında 26 milyon ton yük taşındı. 2003 yılında 658 bin ton/yıl olan demiryoluyla yapılan konteyner taşımacılığı ise 2013 yılında yaklaşık 13 kat artarak 8,7 milyon ton/yıla çıktı. Şahısların kendi vagonuyla yük taşıması ve vagon kiralaması kapsamında ise 3 bin 321 adet şahıslara ait vagonla hatlarda 2013 yılında da 6,1 milyon ton yük taşındı.


Demiryolu sektörü 2023 hedefleri

• Toplam 25 bin km demiryolu uzunluğuna ulaşılması, 

• 4 bin 400 km’lik hat yenilenmesi yapılarak tüm hatların yenilenmesinin tamamlanması, 

• Taşımacılık payının; yolcuda % 10, yükte %15’e çıkarılması, 

• Demiryolu sektörünün serbestleşme sürecinin tamamlanması, 

• Milli Demiryolu standartlarının oluşturulması, 

• Geliştirilen “Milli Sinyal Sisteminin” yaygınlaştırılarak marka haline getirilmesi, 

• Mevcut araçların hızlı tren hatlarına uygun hale getirilmesi, her türlü demiryolu aracının ülkemizde üretilmesi, 

• Demiryolu Ulaşım Enstitüsü’ nün kurularak faaliyete geçirilmesi, 

• Milli Demiryolu sanayisi ile Ar- Ge’sinin desteklenmesi ve her türlü demiryolu teknolojisinin geliştirilmesi, 

• Uluslararası demiryolu koridorlarının geliştirilmesinin sağlanması, 

• TCDD’nin 2023 yılında yük taşımacılığında 57.2 milyar ton-km performansına ulaşılması


Dünya





Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri