20 / 04 / 2024

Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?

 Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?

Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin tanıtımı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapıldı...


Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) bugün tanıtıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen tanıtım programına katıldı.


 Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına, milletvekilleri, belediye başkanlarının yanı sıra, aralarında sanatçılar Orhan Gencabay, Ajda Pekkan ile modacı Cemil İpekçi de katıldı. Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi video ile tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş yeni AKM'nin 2019'da açılacağını söyledi


 Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?


1946'da projelendirilen AKM, tiyatro binası Taksim Meydanı'nda yer alıyor.  AKM, Mimar August Perret tarafından inşa edildi.

 

 Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?


İstanbul Kültür Sarayı adıyla 1969'da hizmete açılan AKM, 1970'te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi, onarımların ardından 1977'de yeniden açıldı. 



 Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?



Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Atatürk Kültür Merkezi Projesi tanıtım toplantısının, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bakanlığımızdan, belediyemize ve mimarlarımıza kadar bu projenin ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. İnşallah az önce de değerli mimarımızın da ifade ettiği gibi 2019'un ilk çeyreğinde, nasip olursa tamamlanıp hizmete girdiğinde Atatürk Kültür Merkezi, İstanbulumuz için gerçekten yüz akı, gerçekten sembol bir mekan haline gelecektir." dedi.


 Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?


Erdoğan tanıtım toplantısında "Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM'yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktık. 2007 yılından itibaren çeşitli vesilelerle farklı kurumlar tarafından yapılan incelemeler, bu binanın artık kullanılamayacağını göstermiştir. Bilimsel verilere rağmen bu yapının yıkılıp yeniden inşasına karşı yürütülen direnişin, kültür sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın, yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle Atatürk Kültür Merkezinin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor." ifadelerini kullandı. 


 Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AKM'nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesini engellemeye çalışan anlayış aynıdır. İstanbul'da inşa ettiğimiz yeni havalimanı ve diğer büyük projelerimizi engellemek için uğraştığımız güçlerle Suriye ve Irak'taki operasyonlarımızı sabote etmeye çalışan eylemler de aynıdır." dedi. 



  Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeniden ama daha büyük, daha işlevsel, daha modern şekilde inşa edilecek yeni Atatürk Kültür Merkezinden en çok yıllardır bu projeyi sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum. Fakat onların yanlış yolda gidiyor olmaları, bizi doğru işler yapmaktan alıkoyamazdı, alıkoyamaz. Nitekim benzer görüntülere Marmara'dan Avrasya Tüneli'ne ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Osmangazi Köprüsü'ne kadar nice projelerde şahit olduk." şeklinde konuştu. 

 

  Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?



Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taksim Meydanı'nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu'ndan geliş ve araçlar oradan yerin altından Mete Caddesi'nden Taşkışla'ya doğru devam edecek. Dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nin önünde bir araç trafiğini görmeyeceksiniz. Aynı şekilde Marmara Oteli'nin önünde de bir araç trafiği görmeyeceksiniz. Orada da yine yerin altına almak suretiyle tamamen yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı'nı göreceksiniz. Dolayısıyla Taksim Meydanı'nın bu yayalaştırma süreci, yeni peyzaj düzenlemeleriyle birlikte meydana farklılık kazandıracak, farklı bir zenginlik getirecek." açıklamasında bulundu. 


 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii binanın kendisi kadar burada ortaya konulacak kültür-sanat faaliyetlerinin zenginliği de önemli. Burada belli bir elitin gelip programları izlediği bir yer olmayacak. Burada tüm halkımızın, milletin gelip bu programları izlediği bir yer olacak." dedi. 

 

 

"AKM'nin yeni binası Türkiye için bir övünç projesi olacak"

 

 Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?

 

AKM'nin mimarisinde kullanılacak tüm malzemelerin yerli olacağını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, "AKM yoruldu, yaşlandı artık günün icaplarını yerine getiremez hale geldi. Onun için yeni bir binaya ihtiyaç var. AKM'nin yenilenmesine ihtiyaç var. Bundan dolayı uzun bir hazırlık döneminden böylesine güzel bir projeyle Türkiye kamuoyunun karşısına çıkıyoruz ve AKM'yi yeniliyoruz. İnşallah 2019'da da bitirerek içindeki ilk töreni, ilk toplantıyı, konseri yapacağız. Yeni AKM'nin modern çizgiler taşıması, kendine özgü birtakım çizgiler taşıması kaçınılmazdır. Onun için AKM'nin yeni binasının Türkiye için bir övünç projesi olacağını biliyoruz. Bizim buradan tavsiyemiz şudur, AKM ile ilgili geçmiş dönemde bazı eleştiriler, bazı spekülasyonlar yapıldı. Ben hiç kimsenin AKM konusuna ideolojik, şartlı ve yanlı yaklaşmamasını tavsiye ederim. Bütün Türkiye'nin övünç duyacağı, hepimizin gerçekten önünden kıvançla geçeceğimiz, içerisinde son derece güzel etkinlikleri takip edeceğimiz Türkiye'nin medarı iftiharı bir projemiz olacak. Günün şartlarına uygun şekilde Atatürk Kültür Merkezi bir kültür ve sanat merkezi haline gelecek."



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler