28 / 03 / 2024

Türkan Taş Köroğlu'ndan kaçak yapı uyarısı!

Türkan Taş Köroğlu'ndan kaçak yapı uyarısı!

Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte ilçe belediyeleri yetkisine geçen kaçak yapıyla mücadele konusunda geçen sürede hiçbir adım atılmaması, Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni harekete geçirdi.



Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte ilçe belediyeleri yetkisine geçen kaçak yapıyla mücadele konusunda geçen sürede hiçbir adım atılmaması, Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni harekete geçirdi. Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde Manisa Belediyesi olarak kaçak yapıyla mücadelede yüzde 90’a ulaşan bir başarı yakaladıklarını hatırlatan İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu, ilçe belediyelerine kaçak yapılara göz yummamaları konusunda uyarıda bulundu.

Gelişen sanayisiyle göç alan ve hızla büyüyen Manisa’da, hızlı nüfus artışı sonucu ortaya çıkan kaçak yapılaşma konusunda Manisa Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerini uyardı. Manisa Belediyesi olarak 2009-2014 hizmet döneminde vatandaşlar ve mahalle muhtarlarıyla diyalog içerisinde hareket ederek, kaçak yapılaşmaya mahal vermeden önüne geçtiklerini hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu, 5216 sayılı kanun kapsamında Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte, kaçak yapılaşmayla mücadelenin ilçe belediyelerine geçtiğini, ancak geçen sürede bu konuyla ilgili herhangi bir adım atılmadığını gördüklerini söyledi.


İlçe belediyeleri göz yummamalı

İlçe belediyelerinin kaçak yapılaşmalara göz yummaması gerektiğini vurgulayan Köroğlu, “Geçtiğimiz dönemde oluşturduğumuz ekipler ve haftalık yaptığımız kontrollerle bu tür yapılaşmayı daha ortaya çıkmadan önlemiş oluyorduk. Vatandaşlarımız ve mahalle muhtarlarımızla da diyalog kurarak, kaçak yapılarla mücadele konusunda yüzde 90’a ulaşan bir başarı sağlamıştık. Ancak ilimizin büyükşehir olmasıyla birlikte bu konu ilçe belediyelerinin sorumluluğuna geçti. Geldiğimiz noktada ilçe belediyelerinin herhangi bir adım atmadığını görüyoruz. Bununla ilgili ilçe belediyelerimize Valilik kanalıyla yazı göndererek, gerekli çalışmanın yapılmasını istedik” dedi.


Manisa yaşanabilir bir şehir olmalı. 

İlçe belediyelerinin kaçak yapılaşmayla mücadele etmemesi durumunda yetkinin Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne geçeceğini de sözlerine ekleyen Köroğlu, “Manisa’mızı adına yakışır şekilde bir büyükşehir yapmak istiyorsak, ilk olarak çarpık kentleşmeye izin vermememiz gerekiyor. Bu konuya Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün, gerek geçmiş dönemde, gerekse de şimdi hassasiyet gösteriyor. Aynı hassasiyetin merkezdeki ilçe belediyelerimizin de göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili belediyelerimize gerekli uyarıyı da yaptık. Manisa’mız çarpık kentleşen bir şehir değil, yaşanabilir bir şehir olmalı. Bunun da ilk yolu sağlıklı yapılaşmalardan geçiyor” diye konuştu.


Göz yumanlar suç işlemiş olur

Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan ekiplerin yaptığı incelemeler sonucunda birçok kaçak yapılaşmanın tespit edildiğini belirten Köroğlu, “İmar mevzuatını uygulamak, tüm belediyelerin sorumluluğundadır. Aksi takdirde imar mevzuatına aykırı işlemlerin yapılmasına göz yuman kamu görevlileri, Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesi uyarınca ‘İmar kirliliğine neden olmak’ suçunu işlemiş olabilecekleri dikkate alınarak, gerekli işlemlerin ilçe belediyelerince yerine getirilmesi esastır. Netice itibariyle deprem yönetmeliğine uygun konutlar yapmakla mükellefiz. Ayrıca bu tür yapılar plansız alanlara yapıldığından, ileride yapılabilecek bir planlama çalışmasında vatandaşlarımız da zor durumda kalabilir” dedi.


Merkez belediyeleri 10 ayda hiçbir adım atmadı

Önceki dönemde çok sayıda kaçak yapının tespit edildiğini ve anında müdahale edildiğini de sözlerine ekleyen Köroğlu, “Barbaros, Spil, Ahmet Bedevi, Nurlupınar, Kocatepe gibi mahallelerde tespit ettiğimiz kaçak yapı ve eklentilerin yıkımını gerçekleştirmiş ve yapımları durdurmuştuk. Ancak bu durdurduğumuz yapıların yeniden yükseldiğini görüyoruz. Manisa’nın büyükşehir olmasından bu yana geçen 10 aylık sürede ne yazık ki merkez ilçe belediyeleri herhangi bir adım atmamış görünüyor” diye konuştu.



Manisa Büyükşehir Belediyesi