22 / 11 / 2024

Taner Yıldız: 2014 yılı su kaynakları açısından en kurak yılımız oldu!

Taner Yıldız: 2014 yılı su kaynakları açısından en kurak yılımız oldu!

Taner Yıldız: "2014 yılı, su kaynakları açısından en kurak yılımız oldu. Su kaynaklarının Türkiye enerji üretimine yüzde 25'ler civarındaki katkısı yüzde 20'lerin altına düştü" dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2014 yılının Türkiye'de su kaynakları açısından en kurak yıl olduğunu belirterek, "Su kaynaklarının Türkiye enerji üretimine yüzde 25'ler civarındaki katkısı yüzde 20'lerin altına düştü" dedi.


Yıldız, Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Birliği Sendikası (Enerji Bir-Sen) 5. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1880'li yıllardan bu yana, dünyada en sıcak yazın 2014 yılında yaşandığını söyledi.


İklim değişikliğinin Türkiye'ye etkilerini anlatan Yıldız, geçen yılın su kaynakları açısından en kurak yıl olduğunu ifade etti. Yıldız, su kaynaklarının Türkiye enerji üretimine yüzde 25'ler civarındaki katkısının geçen yıl yüzde 20'lerin altına düştüğünü kaydetti.


Son 12 yılda kurulu güç açısından önceki 100 yıldan daha fazla performans gösterildiğine dikkati çeken Yıldız, Avrupa'nın ikinci büyük şebekesinin Türkiye'de olduğunu belirtti.


Gelinen noktada Türkiye'nin 1 milyon 200 bin kilometre iletim ve dağıtım hattına sahip olduğuna işaret eden Yıldız, "Türkiye, zaman zaman doğuda üretip batıda tüketen, zaman zaman güneyde üretip kuzeyde tüketen bir ülke yapısına kavuştu" dedi.


-Enerji verimliliği  


Enerji verimliliği alanında büyük bir seferberlik başlatıldığını ifade eden Yıldız, "Sokak aydınlatmalarına her yıl 1,2 milyar lira civarında ücret ödüyoruz. Park bahçelerle beraber bu rakamın 1,5 milyara çıkması bekleniyor. Sadece sokak aydınlatmalarından elde edeceğimiz tasarruf 600 milyon liraya yakın. Şu anki lambaların ömrü 8 bin saat, takacağımız lambaların ömrü gelişen teknolojiyle beraber 100 bin saat" diye konuştu.


Yıldız, nükleer enerjiye de değinerek Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri için yapılan 22'şer milyar dolarlık iki anlaşmanın Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek parçalı yaptığı en büyük anlaşma olduğunu anımsattı. Yıldız, bu projelerinin yıllık cirolarının yaklaşık 100 milyar doları bulabileceğini belirtti. 


Kışın yaşanan olumsuz hava koşullarının enerji arzında herhangi bir sıkıntıya yol açmadığını dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Malum yollar kapanıyor, kar bir buçuk metreye kadar çıkabiliyor, feribot seferleri iptal olabiliyor, uçak seferleri iptal olabiliyor, okullar tatil olabiliyor. Zaman zaman bazı yerleşim birimlerimizde elektriklerin kardan kaynaklanan sebeplerle kısa süreli kesildiğini gördük. Fakat 21 dağıtım bölgemizde bu şartlara hızlıca cevap verildiği bir ortamı oluşturmaya çalıştık."


AA