Enerjinin "ipek yolu" olarak nitelindirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olma özelliği taşıyor...
Enerjinin "ipek yolu" olarak nitelindirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olma özelliği taşıyor. TANAP, hem Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğine hem de ülkenin enerji alanındaki bölgesel hedeflerine önemli katkılar sağlayacak.
TANAP'ın Çevresel Etki Değerlendirme Başvuru Dosyası'nda yer alan bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini gelecek yıl atmayı plandıklarını belirttiği proje ile Azerbaycan'da Şah Deniz-2 sahası ve diğer sahalar ile çevre ülkelerdeki doğal gazın gerek Türkiye iç pazarına dağıtımının yapılması ve gerekse Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine iletilmesi planlanıyor. Proje ile TANAP Doğalgaz İletim AŞ tarafından, GürcistanTürkiye sınırından başlayarak sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'den geçecek hat taşıdığı gazı Avrupa'ya ulaştıracak. TANAP, 21 il 69 ilçeye uğrayarak yaklaşık 1900 kilometre yol kat edecek. Hattın yaklaşık 18 kilometrelik kısmı ise Marmara Denizi'nden geçecek.
Projenin inşaat aşamasında hattın geçeceği güzergahta ortalama 36 metre genişliğinde bir koridor oluşturulacak. Böylece hattın yapımı için yaklaşık 70 milyon metrekarelik bir inşaat alanı kullanılacak. 2017-2018 yılları içerisinde tamamlanması hedeflenen proje, 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nm inşa aşamasının yaklaşık 3 yıl, işletme aşamasının ise 40 yıl olması öngörülüyor.
TANAP için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018'de ilk gazın akışıyla gerçekleştirilecek, ikinci aşamada 2020'de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, üçüncü aşama olan 2023'de 23 milyar metreküp, dördüncü ve son aşama olan 2026'da 31 milyar metreküp seviyesine ulaşması hedefleniyor. Projenin gelecekte Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa'ya iletimi için alternatif bir hat olma özelliği taşıdığı da ifade ediliyor.
Şah Deniz-2 Konsorsiyumu'nun 16 milyar metreküp gazının, 6 milyar metreküp kısmı Türkiye'ye satılacak, 10 milyar metreküp kısmı da TANAP ile Avrupa'ya teslim edilecek. TANAP, hem Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğine hem de ülkenin enerji alanındaki bölgesel hedeflerine önemli katkılar sağlayacak.
Ankara Son Söz