28 / 03 / 2024

Taksim Camii'sinin mimarı Şefik Birkiye!

Taksim Camii'sinin mimarı Şefik Birkiye!

Taksim Meydanı'na yapılması planan camii için şantiye kuruldu. Camiinin projesinw ilişkin detaylar ortaya çıktı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, caminin mimarının Şefik Birkiye olduğunu söyledi.


İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onay verilen Taksim Meydanı'na yapılacak caminin fotoğrafları ortaya çıktı. Maksem'in arkasındaki derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak cami ile 49 yıllık tartışma sona erecek. Vakıflara ait 2 bin 482 metrekarelik araziye yapılacak olan ve mimar Y. Mimar Şefik Birkiye ve Dr. Mimar Selim Dalaman tarafından projesi yapılan caminin çizim aşamasında Beyoğlu'nun tarihi hassasiyeti, bölge dokusu ve en önemlisi hemen arkasında yer alan Rum Ortodoks Kilisesi ile Ermeni Katolik Kiliselerinin yüksekliklerinin dikkate alındığı belirtildi. Taksim Meydanı ile Beyoğlu mimari dokusunda sıkça rastlanan 20'nci yüzyıl başındaki Art Deco mimari stilinden esinlenilen Taksim Camisi, I. Mahmud tarafından 1731 yılında bölgeye su taksimi yapmak için inşa edilen, sekiz köşeli ve sekiz köşeli bir çatısı bulunan küfeki taşından Taksim Maksemi'nin arkasına, bugün hizmet veren derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak.



Taksim Camii


Şefik Birkiye


Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan açıkladı

Taksim Camii


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bugün cuma namazını Taksim Mescidinde kıldı. Demircan, Taksim'e yapılacak cami ile ilgili gazetecilere bilgi verdi.


Caminin mimarının Şefik Birkiye olduğunu açıklayan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "İstanbul'da da çok güzel projeler yaptı; tarzı modern klasik. Esnaf ise kazık çalışmalarının seyrüseferine göre bir miktar daha durabilir gibi duruyor. Sonuna kadar kalabilirse sonuna kadar tutmaya çalışacağız. Ama cami bittikten sonra tamamen kalkacak. Binanın yüksekliği 20 metre kubbenin yüksekliği 9,5 metre tam orta noktası yerden 30 metre; tabi ki önünde mahsen var. 820 metrekare bir cami. Buradaki yapılara uygun mimarisiyle, büyüklüğüyle sanki burada varmış gibi bir yapı ortaya çıkacak, insanlar sanki burada varmış gibi hissedecek" dedi.


Külliye'nin mimarı

Taksim Camii


Yüksek Mimar Şefik Birkiye, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin mimarı olarak tanınıyor.



Yeni Şafak