26 / 04 / 2024

Siverek'teki 111 yıllık tarihi bina kaymakamlık oluyor!

 Siverek'teki 111 yıllık tarihi bina kaymakamlık oluyor!

Osmanlı mimari tarzında kesme kara taştan 1903 yılında İbrahim Paşa tarafından yaptırılan bina, yaklaşık 25 yıl vilayet konağı olarak hizmet verdi.



İl olduğu dönemlerde vali konağı olarak hizmet veren Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki 111 yıllık tarihi bina, aradan geçen sürede farklı kurumlara hizmet etse de yakında kaymakamlık olarak faaliyet gösterecek


Osmanlı mimari tarzında kesme kara taştan 1903 yılında İbrahim Paşa tarafından yaptırılan bina, yaklaşık 25 yıl vilayet konağı olarak hizmet verdi.


Cumhuriyetin ilk yıllarında Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile ilçe yapılan Siverek'te uzun süre metruk halde kalan konak, daha sonra halk kütüphanesi olarak faaliyet gösterdi.


Siverek Kaymakamlığı, kütüphanenin farklı bir binaya taşınmasının ardından tekrar atıl durumda kalan binanın aslına uygun olarak restore edilmesi için çalışma başlattı. Bir zamanların vilayet konağı olan bina çalışmaların tamamlanmasının ardından yaklaşık 3 ay sonra Siverek Kaymakamlığı olarak hizmete girecek.


Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konağın ilçe tarihinin en eski sembol yapılarından biri olduğunu söyledi.


Binanın bazalt taştan yapıldığını belirten Erkal, "Binamızı restorasyonla tarihi özelliklerini sergileyecek şekilde ön plana çıkartacağız. Bittiğinde hükumet konağı olarak hizmet verecek. İlçemizin görkemli yapısını kısa süre sonra tekrar hizmete açacağız" dedi.


- "Gönüller vali konağından yana"

Siverek'in tekrar il olması için verdiği mücadeleyle tanınan ve Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği başkanı Abdulvahap Bayram da binanın hükumet konağı olarak kullanılacak olması dolayısıyla buruk sevinç yaşadığını söyledi.


Bayram, binanın bir gün vilayet konağı olarak hizmet vermesini umut ettiklerini söyledi. 

Restorasyon için Kaymakam Erkal'a teşekkür eden Bayram, "Çalışmaların tamamlanmasının ardından kaymakamlık hizmeti burada verilecek. Hükümet konağı olarak hizmet verecek bina ile ilgili temennimiz bir gün yapılış amacına uygun vali konağı olarak kullanılmasıdır" diye konuştu. 


AA