28 / 04 / 2024

Şirince'deki Nişanyan Evleri'nin kaçak kısımları yıkılacak!

 Şirince'deki Nişanyan Evleri'nin kaçak kısımları yıkılacak!

Şirince'deki Nişanyan Evleri'nin bir bölümünün yıkılması için Selçuk Belediyesi tarafından yazı gönderildi.


İzmir'in Selçuk ilçesinde yazar Sevan Nişanyan'ın 2 yıl hapis cezası alarak Aydın Yenipazar Cezaevi'ne girmesine sebep olan Şirince'deki Nişanyan Evleri'nin bir bölümünün yıkılması için Selçuk Belediyesi tarafından yazı gönderildi.


İzmir'in Selçuk ilçesinde yazar Sevan Nişanyan'ın 2 yıl hapis cezası alarak Aydın Yenipazar Cezaevi'ne girmesine sebep olan Şirince'deki Nişanyan Evleri'nin bir bölümünün yıkılması için Selçuk Belediyesi tarafından yazı gönderildi.  İzmir  2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 13 Mart 2014 tarihinde verdiği karar uyarınca gönderilen yazıda, söz konusu evlerin kaçak olduğu, en kısa sürede hızlıca bir şekilde yıkılması, yıkım masraflarının da Nişanyan'ın evlerin mülkiyetini bağışladığı Nesin Vakfı'ndan alınması gerektiği vurgulandı. 


Yazı gönderildi 


İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 13 Mart 2014 tarihinde kaçak olarak yapıldığı gerekçesiyle Nişanyan Evleri için Selçuk Belediyesi'ne yazı göndererek, "ivedilikle yıkılması gerekiyor" dedi. Yazıya herhangi bir cevap gelmezken, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, 10 Eylül 2014 tarihinde ve 22 Aralık 2014 tarihlerinde vakıfa yazı göndererek yıkım kararının gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini sordu. Yıkımın gerçekleşmemesi üzerine Selçuk Belediyesi, 24 Şubat 2015 tarihinde bölgede bulunan hamam ve saunayla ilgili yıkım kararını gerçekleştireceğini, masrafların da Nesin Vakfı'ndan alınacağını bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen vakıf yetkilileri Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Dahi Bakıcı ile görüşme talep etti. Yetkililerin bugün konuyla ilgili görüşme yapacağı öğrenildi. Nişanyan Evleri'nin bulunduğu bölgede, 2000 yılında 2 konut ve 2008'de de bir müştemilat için İl Özel İdaresi Encümeni tarafından yıkım kararı alınmıştı. Ayrıca İl Özel İdaresi Encümeni, 2010 ve 2011'de bağ evlerinin 'SİT alanında kaçak olarak inşa edildiği' gerekçesiyle yıkılmasını istemişti. Sevan Nişanyan, bu kararlara tepki olarak 2010 yılında aynı bölgede Hodri Meydan Kulesi'ni inşa etmişti. Şirince'de Nişanyan Evleri'ni kaçak yaptığı gerekçesiyle Sevan Nişanyan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 



Yeni Asır