29 / 03 / 2024

Samsun uluslararası lojistik merkez olma yolunda!

Samsun uluslararası lojistik merkez olma yolunda!

Samsun; coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli itibarı ile Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere tüm BDT ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve İran’a en kolay, süratli ve ekonomik ulaşım imkânlarına sahip.


Samsun; denizhava, demiryolu ve karayolu gibi alternatifli ve gelişmiş ulaşım altyapısı, limanları, serbest bölgesi, lojistik köyü, 5 adet organize sanayi bölgesi, gelişmiş sanayi altyapısı ve geçmişten gelen ticaret geleneği ile bölgenin dünyaya açılan kapısı konumunda...



Samsun; coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli itibarı ile Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere tüm BDT ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve İran’a en kolay, süratli ve ekonomik ulaşım imkânlarına sahip. Dış pazarlara yakın olduğu kadar Karadeniz otoyolu ile tüm Doğu Karadeniz illerine, demiryolu ve karayoluyla da İç Anadolu’ya uzanan geniş bir hinterlanda sahip bulunuyor. Samsun sahip olduğu coğrafi konumun yanı sıra kara, deniz, hava ve demiryolu bağlantıları, özel sektöre ait 3 adet limanı (Samsun Port, Toros Limanı, Yeşilyurt Limanı) hava kargo üniteli Uluslararası Samsun Çarşamba Havaalanı, Lojistik Köyü ile uluslararası arenada pazarlandığında uluslararası lojistik merkez olmaya aday.


Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Hedefimiz yapılan TR-83 Lojistik Master Planı doğrultusunda stratejik adımlarını belirleyerek; öncelikle Karadeniz çanağındaki ülkelerin lojistik merkezi olma yolunda ilerleyen, kuzey güney hattındaki altyapıları tamamlayarak Samsun-Mcrsin hatlıyla kuzeyi Ortadoğu’ya bağlayan stratejik bir merkez olmaktır” açıklamasını yapıyorlar. Bu hedef doğrultusunda Samsun Lojistik Sektör Platformu’nun kurulduğu belirtilen açıklamada, sektörün etkinliğinin artması ve Samsun’un bir lojistik merkez haline gelmesi için yol haritası oluşturulmasına dönük çalışmaların da başlatıldığı vurgulanıyor.


AB'DEN 45 MİLYON EURO KAYNAK

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Program Otoritesi” olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı’nda (BROP) sağlanan yeni bütçe imkânlarını etkili bir şekilde Samsun’umuz için kullanabilmek amacıyla 2011 itibariyle Valiliğimiz koordinasyonunda, kurumlarınca başlatılan “Samsun Lojistik Merkez Projesi ” bu çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır” denilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuluyor:


“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Rekabet Edilebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında desteklenen “Samsun Lojistik Köyü Projesi”nin 25 milyon Euro başlangıç bütçesi ile müzakerelerine başlanıp, müzakere sürecinde Samsun adına büyük bir başarı gösterilerek proje bütçesi 45 milyon euroya çıkarılmıştır. Türkiye’nin lojistik merkezi olmayı hedefleyen Samsun’u, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkas ülkelerine açılan ithalat-ihracat kapısı haline getirecek bu proje ile hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan ülkemiz, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde etkin bir konuma gelecektir. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefini ortaya koyan bir ülkedir. Ancak bu ihracatı gerçekleştirebilecek altyapıya da ihtiyaç var. Samsun olarak biz bu altyapı çalışmalarına şimdiden başladık. 3 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak olan “Samsun Lojistik Merkez” projemizde Tekkeköy ilçesinde 672 dönümlük bir alanı uluslararası standartlarda Lojistik Köy yapmak için çalışmaları tamamladık. Avrupa Birliği’ne sunduğumuz proje ile 45 milyon euro hibe almaya kak kazandık.”


HAVALİMANI VE LİMANLARA ÇOK YAKIN

Samsun’da özellikle lojistik alan yapılabilecek olan yerlerle ilgili çalışmaların tamamlandığı ifade edilen açıklamada, 5 ayrı alternatif alan içerisinden en uygun yerin havalimanına, limana, demiryoluna yakın olan Tekkeköy ilçesinin Aşağıçinik bölgesi olduğu vurgulanıyor. Açıklama şöyle devam ediyor:


“Samsun Lojistik Merkezi, Samsun şehir merkezinin yaklaşık 15 km doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulmaktadır. Samsun-port Limam’na (ana giriş) 20 km, Yeşilyurt Limam’na 7 km, Toros Gübre Limanı’na 5.6 km ve Çarşamba Havaalam’na 10 km uzaklıktadır. Samsun-Ordu karayolu, Lojistik Köy’ün 1.8 km kuzeyinden geçiyor. Samsun-Ordu Karayolu Doğu-Batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun’u Ankara’ya bağlayan anayol. Samsun Lojistik Merkezi 2019 yılı başında gerek şehirdeki limanlara, gerekse demiryolu hattıyla ulusal ağa bağlanmış olacak. Hattın bağlantı çalışmaları hızla devam ediyor. Tekkeköy ilçemizin Aşağıçinik bölgesinde Büyükşehir Belediyemizin de imar konusunda çok büyük katkılarını alarak 672 dönümlük bir alanı uluslararası standartlarda Lojistik Köy yapılmak üzere belirledik. Yeri Milli Emlak’tan satın alınarak ilgili kumrularımız adına tapuları gerçekleştirildi ve bu çalışmalar sonuçlandı. Samsun Valimiz Osman Kaymak ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Zihni Şahin’in özel destek ve katkıları ile hızla müşteri kabulüne başlandı. Toplam 15.000 m2 kapalı depo alanı kiraya verildi. Samsun Lojistik Merkez Projesi; Türkiye’nin 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Plam’nın stratejileri ve girişim alanlarıyla da tam olarak paralellik gösteriyor. Bu proje bölgesel gelişim farklılıklarım azaltıp, çok merkezli gelişimi destekleyerek rekabet edebilirliği artıracak ve dengeli bir bölgesel gelişme sağlayacak. Ayrıca bu proje Türkiye’nin girişim rekabetinin geliştirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması ve eşitsizliklerin azaltılmasına ağırlık veren Yeni Ekonomik Program’m hedefleriyle de örtüşüyor. Sosyal açıdan gelişim merkezi yaklaşımı; istihdam yaratarak geri kalmış bölgelerden bölgeler arası göçü önlemeye de katkı sağlayacaktır.”



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler